Sallai Roland vagy Schäfer András, vagy Gulácsi, Szoboszlai és Orban ellen játszhat a Német Kupa döntőjében

2022. április 19. 22:38

Az SC Freiburg 3-1-re nyert a korábbi BEK-győztes otthonában, és döntőt játszhat Berlinben május 21-én . Ezzel biztossá vált, hogy idén magyar játékos is felemelheti a Német Kupát.

2022. április 19. 22:38
null
Edvi László

A Német Kupában a legjobb négy közé bejutott egy nemrégen a Bajnokok Ligájában elődöntőt játszó gárda, két olyan, mely harcol a BL-indulásért, és egy másodosztályú. 

Kedden este a másodosztályú fogadta az elsőosztályban a negyedik (BL-hely!) pozícióban lévőtől csak egy ponttal kevesebbet gyűjtőt. Az a csapat, mely csak hatodik a Bundesliga2-ben, és már csak minimális esélye van arra, hogy a jövő őszt a legjobbak között kezdje.

Furcsa ezt kimondani, ugyanis az élvonaltól már negyedik éve távollévő

Hamburger SV egyike annak a három német csapatnak, mely megnyerte a legrangosabb európai sorozatot

, mely korábban Bajnokcsapatok Európa-kupája néven futott, mostanában pedig Bajnokok Ligája néven. Ráadásul a Hamburg a mára már megszűnt Kupagyőztesek Európa-kupáját is elhódította, és háromszor nyerte meg a Bundesligát.

A Freiburg viszont még soha, semmilyen komoly címet nem szerzett. 

Ám mindenki tudja: egy kupa elődöntőjében nem a két csapat múltja számít, hanem a jelene.

Sallai Roland pályára léphet május 21-én, Berlinben. Fotó: MTI/EPA pool/Ronald Wittek
Sallai Roland pályára léphet május 21-én, Berlinben. Fotó: MTI/EPA pool/Ronald Wittek

A Hamburg-Freiburg találkozó második félidejében a mindig élelmes, figyelmes (és bizony gyakran kegyetlen) német televíziósok megmutatták a díszpáholyban ülő Horst Hrubesch-t, aki a fejelőgépe és gólfelelőse volt annak a hamburgi aranycsapatnak. Aki az 1980-as Európa-bajnoki döntőben az NSZK mindkét gólját szerezte a Belgium elleni diadal alkalmával. A legenda bánatosan szemlélte a hozzá ( továbbá Felix Magath-hoz, Uli Stein-hez, Manni Kaltz-hoz, Ditmar Jacobs-hoz ) egyáltalán nem méltó utódok szenvedését.

A Freiburg ugyanis nagyon gyorsan eldöntötte a mérkőzést, és ezzel a továbbjutást.

Az első elődöntő nagyon sima freiburgi győzelmet hozott. Kijött az osztálykülönbség a két csapat között. Már a 10. percben vezetett a Fekete-erdei csapat, a Bundesliga szupercseréjének, Nils Petersennek a fejesével, aki ezúttal kivételesen a kezdőcsapatban kapott helyet. Nicolas Höfler ezt az előnyt egy távoli, védőn megpattanó lövéssel a 17. percben megduplázta. Majd egy szerencsétlen, 16-oson belüli szabálytalanság után megítélt 11-essel a Németországban felnőtt, hatszoros olasz válogatott,

Vincenzo Grifo gyakorlatilag a 35. percben eldöntötte a fináléba jutást.

A második félidőt csak azért játszották le a felek, mert a szabályok ezt írják elő. Ekkor láthatták a tv-nézők a szenvedő Hrubesch-t, és azt nem tudhatjuk, hogy a legendának volt-e ereje megvárni a meccs végét. Bár a második játékrészben már nem játszott alárendelt szerepet a HSV (Robert Glatzel fejesével szépíteni is tudott a hajrában), ám ez annak is köszönhető, hogy a Bundesliga legrégebben jelenlegi állomáshelyén dolgozó edzője (1995 óta, vagyis 27 éve!) Christian Streich egy idő után lehívta legjobbjait. Így Sallait is, aki a 64. percig lehetett a pályán.

A Freiburg története során először szerepelhet a Német Kupa fináléjában

, és Sallai ezzel egy újabb nagy siker tevékeny részese lett. 

Mostanában nagyon "fut vele a szekér", ugyanis a kupa előző fordulójában ő szerezte csapata győzelmét jelentő gólját. Ráadásul nem is akármilyen helyzetben, pillanatban. Bochumban a 120. percben 1-1-es állásnál már mindenki az orosz rulettnek beillő büntetőpárbajt várta, amikor a félpályánál lecsapott egy labdára, kapura tört vele, és belőtte a mindent eldöntő gólt. A múlt szombaton ráadásul bajnokin ugyanezen Bochum ellen kétszer is eredményes volt, és

őt választották a forduló legjobbjának Németországban.

A szaklap 1-es osztályzatot adott neki teljesítményéért, ami kizárólag világklasszis teljesítményért jár.

A  Freiburg döntőbeli ellenfele szerda este az RB Leipzig-Union Berlin találkozón derül ki. Ha a hazai csapat győz, akkor Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik és Willi Orban nézhet farkasszemet Sallaival, ha a vendég, akkor Schäfer András.

 

 

A nyitóképen: Sallai Roland, és freiburgi csapattársai döntőt játszhatnak a Német Kupában májusban.

MTI/EPA/Daniel Hecker

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!