A halál széléről visszaimádkozott sprinter nyert a Tour de Hongrien, Valterék csapata duplázott a Girón

2022. május 12. 19:51

A két éve versenybalesetben majdnem az életét vesztő Jakobsen nyerte a Tour de Hongrie mai szakaszát, Hajdúszoboszlón. A Valter-féle FDJ csapat sprintere, Démare duplázott: Szicíliába után rögtön Dél-Olaszországban is szakaszt nyert.

2022. május 12. 19:51
null

Ellentmondásos hírrel kezdődőtt a Tour de Hongrie mai, második szakasza. A tegnapi bukása után a magyar bajnok Filutás Viktorra az este során vizsgálatok vártak; mivel törést nem találtak szervezetében, rajthoz állt a mai napon – az orvosi javaslat ellenére.

A nap szökésében ezúttal a magyarok közül Kusztor Péter volt ott, ám Filutás és Dina Márton tegnapi sikereivel ellentétben nem tudott részhajrás pontokat szerezni.

A szökevényeket végül olyan tempóval tudták csak megfogni, ami magát a főmezőnyt kettészakította, ma is mezőnyhajrá döntött a szakaszról. Melyet végül az a Fabio Jakobsen nyert meg, akihez kevesebb mint két éve egy évtizedes viszonylatban is brutális versenybaleset után már papot is hívtak, ám visszatért, és tavaly már szakaszt nyert a Vuelta a Españán. Az ő történetéről itt írtunk korábban.

Sajnálatos módon majdhogynem Jakobsen egykori esetével összemérhető tömegbukás következett be a hajdúszoboszlói célegyenesben. A sérülések súlyosságát egyelőre nem tudni, nagyon nem nézett ki jól az eset. 

A magyar körverseny mezőnyére holnap Sárospatak és Nyíregyháza között egy 154 km-es szakasz vár.

Párhuzamosan a hazai eseményekkel folytatódott a Giro d'Italia is. Immár a félszigeten, a tegnapi, szicíliainál is laposabb szintrajzú szakasszal. Ennek megfelelően a tegnap leszakadó sprinterek ezúttal elértek a végéig, mindenki hajrázhatott, lényegében eldönthetetlenül szoros lett a vége.

A célfotóval végül győztesnek kihozott Arnaud Démare ezzel duplázott, második szakaszát nyerte az idei Girón, miután tegnap Valter Attila hathatós közreműködésével megszerezte első szakaszgyőzelmét az egész évben. Az azóta kikerült videók kedves pillanata, amikor a világklasszis Démare a magyarországi Nagy Rajt során felszedett „Köszönöm”-mel rója le tiszteletét Valternek.

A nap fontos híre továbbá, hogy a szezon végén biztosan visszavonul az elmúlt évtized legjobb olasz bringása, a Girót és Tour de Francet is összetettben nyerő, klasszikus egynaposokon is győztes Vincenzo Nibali, aki itt járt Magyarországon is a búcsú-Girója elején.

Nyitókép: Jakobsen hálás felfelé a hajdúszoboszlói célvonalnál. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!