Elmaradt a világszenzáció: a Liverpool 0-2-ről fordítva jutott a BL-fináléba!

2022. május 04. 00:07

Bár a Villarreal játékosai önbizalomtól duzzadva készültek a mérkőzésre, nem csak a kétgólos hátrány, az sem sok jót sejtetett számukra, hogy a Liverpool idén az összes idegenbeli BL-mérkőzését megnyerte!

2022. május 04. 00:07
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Ezzel együtt egész Villarreal futball-lázban égett, és ha valaki kételkedett volna abban, hogy komolyan gondolják a spanyolok a továbbjutást, annak rögtön a találkozó elején csattanós választ adtak!

Ugyanis már a 4. perben „fölrobbant” a 24.500 néző befogadására alkalmas Estádio de la Cerámica: Estupinan kitűnő beadását Capoue – remek helyzetfelismeréssel – visszafelé gurította, és a Van Dijkot megelőző szenegáli, Boulaye Dia védhetetlenül vágta a kapuba. 1-0-ra vezet a Villarreal!

A spanyol csapat játékosai felnőttek a feladathoz Fotó: MTI/AP Alberto Saiz
A spanyol csapat játékosai felnőttek a feladathoz Fotó: MTI/AP Alberto Saiz

Az elkövetkező időszakban a Liverpool próbálta lassítani a játékot, de az angol csapat játékosai meglepően keveset birtokolták a labdát, majd a 23. percben alaposan felforrósodott a hangulat, hiszen előbb Jota, majd Mohamed Szalah került helyzetbe. Gerónimo Rulli azonban önfeláldozó kivetődéssel mentett, és még arra is maradt energiája, hogy megorroljon az egyiptomi támadóra, aki ártatlanul jelezte: egyáltalán nem volt szándékában megrúgni az argentin kapust, csupán a labdát szerette volna elhalászni előle…

Majd

(legalábbis a Villarreal-szurkolók körében), ugyanis a Moreno remek passza után kilépő Lo Celso került óriási helyzetbe, ám Alisson – ellenfele és saját testi épségét sem kímélve – a kapujából kilépve ütötte el a labdát, és bár az argentin támadó hatalmasat bucskázva átesett rajta, a vezetőbíró – és vele együtt a VAR-szoba – azért nem ítélt büntetőt, mert a brazil hálóőr valóban elérte a labdát is. Játékvezetői körökben egyébként is mindig azt hangoztatják: 70-80 százalékos tizenegyes nem létezik, csak abban az esetben szabad a büntetőpontra mutatni, ha 100 százalékosan egyértelmű, hogy szabálytalankodtak a tizenhatoson belül a támadócsapat bármelyik játékosával szemben.

Történt ugyanis, hogy Capoue remek beadása után az érthetetlen módon kővé dermedt Alexander-Arnold mögött érkező Coquelin könnyedén, alig felugorva fejelte a jobb felső sarokba. Már 2-0-ra vezet a Villarreal!

Nem tudhatjuk, hogy a szünetben, az öltözőben mennyire üvöltötte le a Liverpool játékosainak fejét Jürgen Klopp, de a vendégek hozzáállásán egyértelműen látszott, hogy felismerték: ennek bizony a fele sem tréfa, ha így folytatják, könnyedén elbukhatnak!

Nem meglepő, hogy már az 55. percben nagy lehetőséghez jutottak: Alexander Arnold szabadrúgása a sorfalon és a felső kapufán megpattanva hagyta el a játékteret. A szöglet után Thiago Álcantara lőtt kapura, Rulli védett; mindent elmond a liverpooliak eddigi teljesítményéről, hogy ez volt az első kapura lövésük!

Nem hagyta magát könnyen térdre kényszeríteni a Villarreal! Fotó: MTI/AP José Brenton
Nem hagyta magát könnyen térdre kényszeríteni a Villarreal! Fotó: MTI/AP José Brenton

A nagy nyomást azonban csupán a 62. percig bírta a Villarreal! Ekkor Mo Szalah körömpasszát a kissé kisodródott Fabinho kapta, a brazil a tizenhatoson belülre nézett, majd gondolt egyet és kapura suhintotta a labdát, amely a kissé meglepődött Rulli lábai között talált utat a kapuba. Ez bizony kapushiba volt  - már csak 2-1-re vezet a Villarreal!

S hogy mennyire profi csapat a Liverpool bizonyítja, a váratlan góltól kissé „megszédült” ellenfelére rögtön kimérte a második csapást is: a 67. percben a labdát teljesen tisztán megkapó Alexander Arnold adott be, és a leshatárról berepülő – a szünetben csereként beálló – Luis Diaz könnyedén fejelt a kapuba. Igaz, a labda ismét Rulli lábai között került a hálóba… A mérkőzés állása 2-2!

a saját térfélről rajtoló Manét a rendkívül rosszul, és kissé érthetetlenül kifutó Rulli nem tudta feltartóztatni, a szenegáli elvitte a labdát, majd könnyedén gurított a kapu bal alsó sarkába.  Fordított a Liverpool, és megállapíthatjuk: ez bizony nem Gerónimo Rulli meccse – el is szálltak a spanyol remények!

S hogy mennyire elsüllyedt a Sárga Tengeralattjáró (El Submarino Amarillo – a mezszínre utalva ez a Villarreal beceneve), bizonyítja: a Liverpool macska-egér játékot kezdett játszani velük, előfordult, hogy Szalahék öten vezették két hazai védőre a labdát, de elszórakozták a lehetőséget.

Ráadásul a spanyolok idegekkel sem bírták: a 85. percben Pau Torres még megköszönhette a holland síposnak, hogy csak sárga lapot kapott, miután kíméletlenül felvágta Manét, a két gólpasszt adó Étienne Capoué azonban már nem volt ilyen szerencsés: miután letarolta Jones-t, meg sem várta, hogy Makkelie felmutassa neki a második figyelmezetést, egyből az öltöző felé vette az irányt…

A nagy meglepetés tehát elmaradt, a Liverpool kilencedszer jutott a Bajnokok Ligája (BEK) fináléjába, a Villarreal pedig azért sajnálhatja, hogy kétgólos előny után elpackázta a továbbjutást, mert kérdéses, hogy a klub történetében lesz-e még egyszer ekkora esélyük a világszenzációra?...

Nyitókép Mohamed Szalah (középen) és a Liverpool a második félidőben robogott át az ellenfelén Fotó: MTI/EPA/EFE Biel Alino

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Toblerone
2022. május 04. 09:33
Remélem, a City nyer Madridban is. Ez a Real normál körülmények között már a nyolc közé sem került volna (lásd még Benzema szabálytalankodását a PSG kapusa ellen a gólja előtt pl) és meg is nyeri döntőt, mint a legszebb futballt játszó csapat. Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok Man city drukker.
Istók3
2022. május 04. 08:08
Na ma este kell majd nagyon izgulni, hogy ne 2 angol csapat legyen a döntőben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!