Gyulay Zsolt betartotta ígéretét: a ma megszavazott új alapszabállyal visszakerülnek a MOB-ba a Kulcsár-érában kizárt sportszakemberek

2022. május 28. 18:58

Gyulay Zsolt tartja az ígéretét és a MOB mai közgyűlésén megszavazott új alapszabállyal újra kibővíti a MOB szavazásra jogosult tagságát, vagyis az eddigi 54 tagról 127 tagúra bővül majd a MOB közgyűlése, és így helyre áll a rend a magyar sport parlamentjében. Az elnök mai beszámolójában arról is szólt, hogy a MOB-nak el kell köteleznie magát, hogy a 2024-es párizsi olimpia után Budapest lehessen a következő európai olimpia helyszíne. A Mandinernek nyilatkozva azt is elmondta, már tárgyalt Schmidt Ádám frissen kinevezett sportállamtitkárral és szerinte jól fognak tudni együtt dolgozni a jövőben.

2022. május 28. 18:58
null
Csisztu Zsuzsa

Gyulay Zsolt betartotta ígéretét

Dr. Szabó Tünde beszédével kezdődött szombaton délelőtt a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése: a sportállamtitkári posztról távozó korábbi olimpiai ezüstérmes úszó a jövőben más feladatokat lát el, országgyűlési képviselői mandátuma mellett kormánybiztosi megbízatást kap, ugyanakkor a sporttól nem távolodik el, már csak a LEN-ben, az Európai Úszószövetségben betöltött alelnöki pozíciója miatt sem. Beszédében kiemelte, hogy az elmúlt években a magyar sport számos nagyszerű sikert ért el, és ez jó alap a hasonlóan eredményes folytatáshoz.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a közgyűlést a MOB életének egyik nagyon fontos fejezeteként említette, s emlékeztetett arra, hogy megválasztása után ígéretet tett arra, hogy a közgyűlést visszaállítja a sport parlamentjévé: 

– emelte ki az elnöki beszámolójában.

A Mandiner kérdésére azt is elmondta, hogy az elkészült közel százoldalas olimpiai sportágaink jövőjét egy tíz éves időintervallumban felvázoló sportstratégia olyan szakmai anyag lett, amely a Magyar Edzők Társaságától kezdve a Testnevelési Egyetemen át a magyar sportegészségügy kiemelt szakemberein, vagy éppen a Magyar Sportújságírók Szövetségének delegáltjain keresztül minden érintett szakmai szervezettel történő egyeztetés után született meg. „Igazából nekünk az a dolgunk, hogy szakmai értelemben utat mutassunk. Nyilván,

Ez a szakmai anyag arra jó, hogy ennek mentén a sportágak elkezdjenek dolgozni, de akkor ez legyen az iránytű és ne valami más, mert ebben most húsz év tapasztalatait igyekeztünk összegyűjteni."

A képen: Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke beszédet mond a szervezet budapesti közgyűlésén 2022. május 28-án. MTI/Kovács Tamás
A képen: Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke beszédet mond a szervezet budapesti közgyűlésén 2022. május 28-án. MTI/Kovács Tamás

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt években azért olykor presztízsjellegű „pinpongozásnak”  tűnő verseny a MOB és a sportállamtitkárság között felütheti-e a fejét, a MOB elnöke így válaszolt:

Fontos, hogy nem csak pénzkérdés az, hogy a MOB-nak mekkora a szakmai súlya, hanem olyan jogosítványok kellenek, amelyek azt is lehetővé teszik, hogy elszámoltathassuk, hogyha az elköltött források és a tervezett eredményesség köszönőviszonyban sincsenek egymással.” A kérdésre, hogy ez bizony lehet, hogy néhány elkényelmesedő sportági elnöknek bizony fájni fog és hogy felvállalja-e majd az ezzel együtt járó konfliktusokat Gyulay Zsolt így felelt:

 

Arra is kitértünk, hogy meglepte-e a majdnem teljeskörű igennel elfogadott új alapszabály tervezet, amely 53-ról 127 főre bővíti majd a jövőben a magyar sport parlamentjét, és hogy egy ellenszavazat és Kulcsár Krisztián volt MOB-elnök tartózkodása mellett nagyjából csont nélkül megszavazták a tervezetet.

„Valami bizsergető várakozás volt a tagságban, mindenki eljött, és ebből én arra következtetek, hogy fontos a sportszakmai érdekképviselet. A NOB semmilyen aggályt nem támasztott a 127 főre felbővülő tagsággal szemben, pláne, hogy több, mint hatvan százalék az olimpiai sportágak képviselőinek létszáma."

Itt megenézheti milyen volt korábban és a ma elfogadott alapszabálynak köszönhetően hogy áll föl ősztől a MOB közgyűlése.

"Az minket is meglepett mennyire aprólékosan kommentálták az alapszabálytervezetünket”. Arra a kérdésre, hogy vajon akkor miért lehetett szükség arra, hogy a Kulcsár Krisztián vezette MOB-ban – elvileg igazodva a NOB igényeihez – ennyire kigyomlálják a tagságot és olyan neveket is eltávolítsanak, mint Kemény Dénes, vagy Dr. Martos Éva professzorasszony, sportegészségügyi szakember, az elnök csak annyit reagált: „no comment.”.

Gyulay Zsolt arra is kitért, hogy a MOB-nak el kell köteleznie magát azzal a céllal, hogy a párizsi utáni első európai olimpia hazánkban legyen 2036-ban.

MOB-életműdíj Schmitt Pálnak és Dr. Kamuti Jenőnek

A képen: Gyulai Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke gratulál az életműdíjjal kitüntetett Schmitt Pálnak, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnökének, a nemzet sportolójának a szervezet budapesti közgyűlésén 2022. május 28-án. MTI/Kovács Tamás
A képen: Gyulai Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke gratulál az életműdíjjal kitüntetett Schmitt Pálnak, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnökének, a nemzet sportolójának a szervezet budapesti közgyűlésén 2022. május 28-án. MTI/Kovács Tamás

A szakami beszámolók elfogadásán túl ilyenkor a tagság gyakorta megemlékezik a szervezetben kiemelkedően aktív tagok elismeréséről is.A jelenlévő mindannyian felálltak és vastapssal jutalmazták a MOB két életműdíjasát, az olimpiai bajnok párbajtőrvívót, a szervezett korábbi elnökét, Schmitt Pált, és az olimpiai ezüstérmes tőrvívót, a MOB Fair Play bizottságának elnökét. 

MOB érdemérem kitüntetést kapott Pavlik Gábor, Udvarhelyi Gábor, Vaskuti István és Ördög Éva (posztumusz).

A közgyűlés tiszteletbeli taggá választotta Hazsik Endrét, Molnár Zoltán és Pakucs Jánost.

***

A nyitóképen: Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke beszédet mond a szervezet budapesti közgyűlésén 2022. május 28-án.MTI/Kovács Tamás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2022. június 01. 20:53
Azt nem tudom, hogy volt-e főnöke, DE AZT igen, hogy nagyon jó barátok!
GyurkaPista
2022. június 01. 20:53
Ifjabb Horn volt a főnöke a CIB Bankban hosszú éveken keresztül...
gyaloggos
2022. június 01. 20:53
KULCSÁR KRISZTIÁN egyik legjobb barátja az IFJABBIK HORN GYULA!
Nehidd El
2022. június 01. 20:53
Kezdem kapiskálni: ugye azért haragszol az országra, mert nem mentettek fel már elsőtől tornából?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!