Hegyi hajrá döntötte el a Giro eddigi legkeményebb szakaszát, és a Tour de Hongriet is

2022. május 15. 20:49

Az ausztrál Jai Hindley nyerte a Giro d'Italia mai, több mint 5000 méter szintkülönbséggel büntető szakaszát, miután hegyi befutóban megverte a korábbi győztes, olimpiai bajnok Richard Carapazt és az egyik legkitűnőbb hegyimenőt, Romain Bardet. Mindeközben az utolsó szakaszt rendezték a Tour de Hongrien. A kékestetői mászás végén Edward Dunbar zárt az összetett élén, ő a magyar körverseny idei győztese.

2022. május 15. 20:49
null
Balázs Boldizsár

Kulcsszakasz volt az idei Giro d'Italia kilencedikje. Azok után, hogy tegnap Nápoly környékén egy dimbes-dombos, technikás körözés elődolgozta a mezőnyt, ma komoly hegyek vártak rájuk. Több mint 5000 méter szintkülönbség az Appenninekben, majd a végén egy hegyi befutó az országúti kerékpározás egyik klasszikus csúcsán, a Blockhauson.

A verseny, ahogy lenni szokott, sok szálon futott. A tegnapi napon tizenötödik Fetter Erik csapattársa, Diego Rosa korán megszökött, hogy hegyi aprólékpontokkal átvegye a vonatkozó kitüntetett trikót, az azúrkéket. Az összetettet vezető Juanpe López igyekezett nem túl sokat kapni, hogy megtarthassa a rózsaszínt. A sprinterek túl akarták élni a napot, hogy egyáltalán folytathassák a versenyt a ciklámen trikóért.

És azok a hegyimenők, akik erősnek érezték a lábukat, durrantottak.

Miután majdnem mindenki megkísérelte a támadást az utolsó kaptatón, amiket a többiek visszaveregettek, végül hárman hajráztak a győzelemért. A két éve összetettben második helyezett ausztrál Jai Hindley két egészen kíváló hegyimenőt előzött meg a szakaszgyőzelemért: az Andokon edződött olimpiai bajnok és 2017-es Giro-győztes ecuadori Richard Carapazt és Giro hegyeinek egyik legjobb erőfelmérőjeként számon tartott Alpesi Kört idén nyerő, korábban Tour de France-on hegyi pontversenyt is behúzó Romain Bardet-t. Hogy milyen arányban kell inas színizom egy emberi testre, hogy így mozogjon valaki hegynek fel majd' 200 kilométer és (csak ma) 5000-nél több szint után?

A 175 centis Hinley 60 kg, Carapaz 170 cm és 62 kiló, míg Bardet 184-re nőtt és 65-öt nyom.

Hasonló alkat kellett a párhuzamosan zajló Tour de Hongrie zárószakaszához is. A magyar körverseny klasszikusát, a Kékestetőt idén az olasz Antonio Tiberi vette be elsőként, az utolsó párszáz méter ide kattintva nézhető vissza. Tiberi 182 centi és 62 kiló, csapattársa annak a Juanpe Lópeznek, aki a Girón nagy harcok árán a mai nap végeztével is hordja még a rózsaszín trikót – ilyen kaliberű csapatok jöttek el idén a Tour de Hongriera. Sőt, az összetettet végül megnyerő, a kékestetői szakaszgyőzelemről az utolsó métereken lemaradó ír Edward Dunbar egyenesen a világ legtőkeerősebb csapatának, az Ineosnak a tagja.

Hihetetlen, milyen magasságokba jutott egy ezer méter alatti körverseny.

Nyitókép: Kaptató mezőny a Blockhausra. Fotó: Luca Bettini / AFP

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!