Óriási magyar sportfilmes siker! Muhi András Pires rendező Szilágyi Áronról készült mozifilmje a világ 3 legjobb sportfilmje között

2022. május 24. 14:00

A világ legnagyobb és legjelentősebb sportújságírói szakmai versenyében, az öt kontinens pályaműveit felvonultató AIPS Sport Media Award-on, vagyis a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség globális médiadíjáért folyó versenyben Muhi András Pires rendező Szilágyi Áronról készült portréfilmje, amelyet a mozikban és televízióban is vetítettek, a világ 3 legjobb alkotása közé került és ott lesz a június 12-i ünnepélyes dohai díjkiosztó gála versenyművei között.

2022. május 24. 14:00
null

Magyar alkotók és sportújságírók a világ legjobbjai között

Mielőtt a nemzetközi zsűri nyilvánosságra hozta volna a mai napon a kategóriák top 3 jelöltjeit, eddig két magyar film is versenyben volt és a hatalmas szakmai elismerést jelentő legjobb tíz közé jutott a maga kategóriájában az AIPS, a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség immár negyedik alkalommal kiírt Médiadíjáért. Az összesen 11 kategóriába benevezett, rekordot jelentő 133 országból érkezett 1732 pályamű előzsűrizését az AIPS 24 tagú, öt kontinensről tapasztalt sportújságírókat felsorakoztató végrehajtó bizottsága végezte, ennek a grémiumnak tagja, dr. Csisztu Zsuzsa is.

A képen: Muhi András Pires: Egy mindenkiért című filjének angol nyelvű plakátja. Fotó: Az alkotoktól
A képen: Muhi András Pires: Egy mindenkiért című filjének angol nyelvű plakátja. Fotó: Az alkotoktól

Hatalmas elismerés, hogy a világ legnagyobb és legjelentősebb sportújságírással foglalkozó szerkesztőségei, ügynökségei, médiavállalatai is beneveztek ebbe a versenybe, így például a CNN, BBC, NBC, a Marca, a La Gazetta Dello Sport, vagy éppen a legnagyobb és legjelentősebb ázsiai, afrikai, vagy dél-amerikai szerkesztőségek alkotásai is szerepeltek a több, mint 1700 pályamű között. A közelmúltig is volt mit ünnepelni, hiszen

a sport dokumentumfilmesek versenyében Tihany Viktornak, az M4 Sport műsorvezetőjének Gereben Lívia kosárlabdázóról készített, megrendítő erejű, Amíg a vérem hajt! - címmel készült filmje a világ tíz legjobbja közé jutott.

A leukémiából kigyógyult válogatott sportoló korábban azt mondta a film kapcsán: „Rengeteg segítséget kaptam, mialatt küzdöttem a betegséggel, most pedig remélem, hogy ez a film lesz segítség azoknak, akik hasonlóan nehéz helyzetbe kerültek.” A film elkészítésében, Tihany Viktor mellett, az M4 Sport további munkatársai, Péter Ágoston, Kulcsár András, Németh Gábor is részt vettek.

Szintén nagyszerű hír, hogy az AIPS Médiadíjának harmadik kiírásában

Szilágyi Anna a fiatal fotóriporterek között elért tavalyi győzelme után idén ismét bejutott a világ tíz legjobb sportfotóját elkészítő alkotók közé,

méghozzá ugyanebben kategóriában, a Like whales, Mint a bálnák című képével.

 

A képen: Muhi András Pires filmrendező. Fotó: Az alkotó sajátja
A képen: Muhi András Pires filmrendező. Fotó: Az alkotó sajátja

 

Óriási siker ugyanakkor, hogy az eddig szintén a top 10 közé jutó és a sportolói portréfilm kategóriájába benevezett,

Muhi András Pires Egy mindenkiért című, a háromszoros egyéni olimpiai bajnok kardvívóról, Szilágyi Áronról forgatott filmje nem csupán a világ három legjobb filmje közé került

az utolsó zsűrizési folyamatban, de az NBC Sports képviseletében szereplő amerikai Moss William és a világ egyik legnagyobb sportmédia ügynöksége, a kínai Xinhua News Agency-t képviselő Niu Mengtong mellett, versenyben van az első helyért, de már most a legjobb európai sport portréfilm díját a magáénak mondhatja.

A film rövid bemutatója itt:

 

A filmrendező, Muhi András Pires, aki 2017 és 2021 között folyamatosan végigkövette Szilágyi Áron életét, versenyeit, felkészülésének szinte minden pillanatát, értesülve a Top 3-ba kerülésről meghatottan és boldogan kommentálta a Mandinernek a film vélhető sikerének titkát:

Nyilván Szilágyi Áron személye nélkül ez a film sem lehetett volna ilyen, és az tette fel a koronát a folyamat végére, hogy Áron Tokióban megnyerte a harmadik egyéni olimpiai bajnoki címét. Egyedül annyit módosítottunk a film végén, hogy ezt a világraszóló eredményt kiírtuk a film végére" - mondta a rendező.

Én úgy vagyok ezzel, mint a versenyzéssel: ha már csinálom, akkor szeretnék a legjobb lenni, és ez a film is úgy érzem, hasonló utat jár be. Nagyon várjuk a június 12-i végső díjkiosztót"!– értékelt a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron, aki épp a tavalyi, harmadik, tokiói olimpiai bajnoki címe után szerepelt a Mandiner címlapján.

Valóban hatalmas sportszakmai elismerés és bíztató irány, hogy a nemzetközi sportújságíró szakmában is dominánsan megjelenő woke-filozófiával szemben, egy hagyományos értékeket, a munka, az alázat, a tökéletességre törekvés sportvilágból nélkülözhetetlen munkaeszközét ilyen aprólékos részletességgel megmutató film ekkora elismerést kapott a sportmédia neves zsűritagjaitól.

Az ünnepélyes díjátadást a jövő hónapban, június 12-én, Katarban, a Kalifa Stadionban tartják majd. Az aréna novemberben és decemberben nyolc labdarúgó-világbajnoki mérkőzésnek, köztük a „bronzmeccsnek” ad otthont.

A díjátadóra meghívást kapott, Muhi András Pires, aki a közönséggel együtt ekkor tudja meg a verseny végeredményét, ott lesz Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, az AIPS Europe alelnöke, valamint dr. Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnökek és az AIPS végrehajtó bizottságának tagja.

A nyitóképen: Szilágyi Áron. Fotó: Földházi Árpád/Mandiner

 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2022. június 21. 00:21
Remek hírek! Igazi sportember, igazi példakép.
raber
2022. május 25. 09:13
Ah, vívás! A sportok sportja, és annyira magyar. Ahogy a lovaglás is. Lovaglást kivenni az öttusából, és valami gagyival helyettesíteni: szégyen.
pipa89
2022. május 25. 09:12
Szorítunk, hogy a legjobb filmje legyen a legjobb!
Mandinka
2022. május 24. 16:13
Tudunk mi filmet csinálni kóserpecsét nélkül is, de akkor ki kíváncsi rá?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!