Összeért a halálág, még hígult is a másik: jön a Djokovic-Nadal negyeddöntő a Roland Garroson

2022. május 30. 21:17

Kialakult a legjobb nyolc mezőnye a Roland Garroson. A holnap esti Djokovic-Nadal negyeddöntő előjelei a szerb világelsőnek kedveznek, ám Nadalt ezen a tornán leírni nem lehet. Az örök nagyok meccsének győztesére a jövő legnagyobb ígérete, Carlos Alcaraz várhat, aki közben kapott egy méltó ellenfelet a következő évtizedre: a torna legnagyobb meglepetését okozó, vele egykorú Holger Runét.

2022. május 30. 21:17
null
Balázs Boldizsár

A tizenháromszoros bajnok Rafael Nadal és a címvédő Novak Djokovic az első fordulók óta az egymás elleni várható negyeddöntőjük tudatában játszanak le minden egyes pontot az idei Roland Garroson. Djokovic a főpróbán, a nyolcaddöntőben annak ellenére nyúlt feltűnően sokszor az ejtésekhez, hogy ellenfele, Diego Schwartzman az egyik legjobb mozgónak, legéberebb és mély labdákkal legfinomabban bánó játékosnak számít a világon. Az ok, mégis: az ejtések igen fontos szerepet vállaltak Djokovic tavalyi, történelmi elődöntős győzelmében a gyakran jóval az alapvonal mögül játszó Rafael Nadal ellen. 

Djokovic főpróbája gyakorlatilag hibátlan volt. A korábbi fordulókat is ide véve egyetlen szettet sem vesztett, átlag két órát töltött pályán. A Roland Garros előtti utolsó tornán, a római mesterversenyen összerakott formáját valamint minden erőnléti és mentális tartalékát sikerült megőriznie, játékát finomhangolnia arra az összecsapásra, amit már előzetesen is a tenisztörténelem legfontosabb meccseként várnak korábbi nagy bajnokok.

Ellentétben Nadallal. Akinek bordatörése lerövidítette, krónikus lábfej-gondja tovább nyirbálta a salakszezonját. Formája nem volt, a Garros korai fordulóiban kellett felépítenie valamicskét. De közben nem fáradni túlságosan. Sokáig ő is szettveszteség nélkül vette a fordulókat, egyre jobb játékkal. Egészen a tegnapi nyolcaddöntőjéig, a kanadai Félix Auger-Aliassime ellen. Itt száztizenkét Roland Garros meccséből mindössze harmadszor öt szettre kényszerült, és úgy tűnt, ha meg is veri az élete legjobb meccsét játszó Auger-Aliassimet, a négy és fél órás meccs túl sokat vesz ki belőle Djokovic előtt. Másrészt pedig

az első világklasszis ellenféllel szemben nem tudott elég tartósan elég jól játszani egy Djokovic ellen szükséges szinthez képest.

A sorsolás óta epekedett Djokovic-Nadal negyeddöntő bágyadtan a 2015-ös találkozójuk ismétlésének kezdett ígérkezni, melyen Djokovic a történelemben csupán a második alkalommal legyőzte Nadalt a Roland Garroson – ám egy félértékű, gyakorlatilag sérült Nadalt.

Jött viszont az utolsó két gém Felix Auger-Aliassime ellen, ahol Nadal olyan tökéletes teniszt tett ki a pályára, amilyet csak ő tud és csak ezen a pályán, melyet ha ő őriz, akkor az a sporttörténelem legbevehetetlenebb erődje.

Innentől kezdve a holnap esti Djokovic-Nadal álommeccs teljesen nyílt. A tavalyi sporttörténelmi őrülethez – ami még Emmanuel Macront is meggyőzte, hogy függessze fel a kijárási tilalmat – nem olyan vékony szalmaszálakba kell kapaszkodni, hogy idén Nadal úgy nyerte meg az örökranglista csúcsát jelentő 21. Grand Slam címét, hogy az égegyadta világon semmi nem szólt mellette, csak hogy ő Rafael Nadal. Nem számít, hogy a szervezők hosszas huzavona végén esti időpontra tették a meccset, ezzel Djokovic (és Alcaraz valamint az amerikai tévétársaságok) érdekeinek kedvezve, Nadal (és a franciák) kérésével szemben.

Két tény maradt, hogy egymásnak feszüljenek: 

Nadalt 2005 óta, lassan húsz év alatt háromszor verték meg a Roland Garroson – ebből kétszer Djokovic.

A holnap este fél 9-es meccshez képest minden más párizsi esemény mellékszál, de akár Djokovicra, akár Nadalra vár majd még utána két forduló. Az elődöntőben várhatóan Carlos Alcaraz (esetleg az olimpiai bajnok Alexander Zverev) jön, aki mindkettejüket megverte három hete, huszonnégy óra leforgása alatt, és az utóbbi két fordulóban már ellenállhatatlanul játszik.

Hogy a döntőig ki mehet el a másik ágról, ma teljesen kétségessé vált. Eleddig a tavalyi döntős Stefanos Tsitsipasra volt érdemes számítani, aki a sorsolásával elkerülte a másik három (nála nagyobb) esélyest. A mai nyolcaddöntőjében azonban vereséget szenvedett a Carlos Alcarazzal egykorú, a spanyol csodatinihez hasonlóan már minden ütést tudó, bátor, gyors és éhes dán Holger Runétől.

Talán korai még, de kettejük, vagy Tsitsipasszal hármójuk rivalizálása a Roland Garros következő évtizedét is meghatározhatja majd. Holnap este fél9-től (Eurosport 1) azonban a tenisztörténelem legnagyobb rivalizálásáé a világ figyelme. Lehet, hogy az utolsó Nadal-Djokovic meccsé: Nadal a teste állapota miatt azt sem tartja kizártnak, hogy ez lesz az utolsó meccse valaha.

Nyitókép: Nadal. Djokovic. Fotó: Anne-Christine Poujoulat, Julien de Rosa / AFP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerencse
2022. május 31. 22:09
Vamos Rafa! De nehéz lesz neki. Inkább Djoko az esélyes most.
pragmatika
2022. május 31. 21:13
Hajde, Djoko !
Szittya66
2022. május 31. 18:33
Vamos Rafa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!