Valter Attila: „Mi a tökély? Ez, a Giro Magyarországon!”

2022. május 05. 13:33

Bemutatkozott a Giro d'Italia mezőnye, a Hősök terén rendezett szokásos ceremónia keretében. Valter Attila színpadra állását olyan ünneplés fogadta, amilyenben ötven, legfeljebb száz élő magyarnak volt része.

2022. május 05. 13:33
null
Balázs Boldizsár

A Giro d'Italia idei mezőnyében is szép számmal megtalálható világsztárok némileg meglepődhettek azon, hogy Budapesten majd' akkora üdvrivalgás fogadja őket, mint Kolumbiától kezdve Franciaországon át Ausztráliáig szinte mindenhol a világon. Magyarország mégiscsak öt éve kezdett el hangsúlyt fektetni az országúti kerékpárra – de az egyik legnéznivalóbb sportágnak nem kell hosszú idő, hogy rajongótábort építsen.

A tegnapi, Hősök terén megrendezett hagyományos Giro-csapatbemutatón megjelenő tömeg a La Gazetta dello Sportot is lenyűgözte. A sportlapot, melynek a világ második legfontosabb kerékpárversenye a létét, a színeit, az identitásának nagy részét köszönheti. Több ezer ember látogatott ki, hogy megcsodálja a világ legjobb kerékpárosait: például a jelenleg legsokoldalúbb Mathieu van der Poelt, egy nagy bringa-dinasztia három szakágban is világklasszis sarját; az uralkodó olimpiai bajnok, 2019-es Giro-győztes Richard Carapazt; a legjobb modernkori olaszt, a mindhárom háromhetes körversenyt egykor megnyerő Vincenzo Nibalit; vagy a világbajnok, idén 42 évesen is még tökéletesen versenyképes Alejandro Valverdét.

És a magyarokat: a mezőny egyik benjáminját, Fetter Eriket, a nagyon fontos segítőszerepre készülő Peák Barnabást, illetve a tavaly három napig az összetettet vezető versenyzőnek járó, mitikus rózsaszín mezben tekerő Valter Attilát. Mindegyiküket olyan éltetés fogadta, amire aligha számíthattak. Atit egyenesen egy popsztárnak a koncert előtt járó vastaps – ha Visegrád kőváránál pénteken megnyeri a nyitószakaszt, akkor kérdés nélkül a rocksztár szintig emelkedik a szombati budapesti időfutamra.  

Valter Attila a színpadon elmondta: az, hogy tavaly viselhette a rózsaszín trikót, a Puskás stadiontól a munkába biciklizőkig rózsaszínbe borítva az országot, és az, hogy most itt állhat egy ilyen tömeg előtt – ez a kettő voltaképpen ugyanaz.

Az érzés, aminél nincs feljebb.”

Majd kiadta az alapelvet Magyarország sporttörténetének kiemelkedő, tán legkülönlegesebb három napjához:

Élvezzük!”

Számottevőt mondott a 2017-es győztes Tom Dumoulin is, aki korai visszavonulása után mégis visszatérve hamar ki merte nyilatkozni: az összetettet akarja elvinni.

Bemutatták a világ (vitahatóan, de) két legszebb trófeájának egyikét, a Trofeo Senza Fine-t. Aminek elnyeréséről nem is olyan sokkal kevesebb gyerek álmodik, mint a másik legszebbről, a foci-vébéjéről. 

A Trofeo Senza Fine, azaz a Vég Nélküli Trófea. Fotó: Lorenzo Di Cola / NurPhoto via AFP
A Trofeo Senza Fine, azaz a Vég Nélküli Trófea. Fotó: Lorenzo Di Cola / NurPhoto via AFP

Szerepeltek továbbá a versenyt meghatározó trikók: az összetettért járó ikonikus rózsaszín, a pontverseny ciklámenje, a hegyek azúrja és a fiatalok fehérje. És tánc, zászlók, mosolygás, kiskoncert – semmi meglepetés, de videónak mindig jól állnak:

Valter Ati tanácsát („Élvezzük!”) már a sportteljesítmény nélküli napon is meg lehetett fogadni. A színpadról levezető folyosónál állók közvetlen közelről vehették szemügyre a bukósisakszíj fehér csíkjait a versenyzők napi 6-8 edzésórán át napsütötte arcán. Frissen borotválva, mosolygósan és jóltápláltan lehetett látni a férfiakat, akiket kizárólag csatakosan, égő lábaikkal tusakodva, az eléhezés határán szoktunk mi, akik nem az alpesi, Andok-béli, pireneusi vagy tengerparti edzőfalvaik konyháján főzünk rájuk.

Pénteken Nagy Rajt, a Hősök teréről 12.20-kor. Székefehérvárrá negyed három, Esztergomba fél öt táján érnek. Befutó öt óra után kicsivel a visegrádi várban.

A Giro d'Italia, az olasz háromhetes körverseny május 6-8. között Magyarországon rajtol. A világ egyik legnevesebb sporteseményének első három szakaszán Budapest, Visegrád, Kaposvár és Balatonfüred lesznek az első számú színhelyek; a Dunántúl jelentős részén elhalad a tarka-barka, világklasszis mezőny. Minden részletes információt, útvonalat, áthaladási időket, javasolt szurkolási pontokat megtalálnak itt.

Az eseményt, ahogy minden évben, az Eurosport 1 közvetíti teljes egészében. A magyarországi szakaszokat az M4Sporton is figyelemmel lehet követni.

. Az eseményt, ahogy minden évben, az Eurosport 1 közvetíti teljes egészében. A magyarországi szakaszokat az M4Sporton is figyelemmel lehet követni.


Nyitókép: Valter Attila, a Groupama-FDJ csapat versenyzője, a zsúfolásig telt Hősök terén, a Giro d'Italia csapatbemutatóján. Fotó: MTI / Illyés Tibor

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dekoninck
2022. május 09. 08:23
Nagy jó, szinte költői cikk, köszi!
Búvár Kund
2022. május 06. 00:07
Elég kevés az idén az igazinagyágyú a mezőnyben. Jóval kevesebb, mint tavaly. Nagy esély volna rá, hogy Ati a TOP 10-ben, vagy akár a TOP 5-ben végezzen. Ati nyilatkozata szerint a csapat az idén nem a jó összetett helyért és annak védéséért dolgozik, hanem a szakaszgyőzelmekre mennek rá! Remélem neki is összejön egy-kettő és talán ezzel még egy jó összetett hely is összejönne! Hajrá magyar srácok! Én Peák Barnát sem tartom eélytelennek egy szakaszgyőzelemre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!