Visszavágott a visegrádi befutóért Binny Girmay: Peák Barna eritreai csapattársa nyerte az eddigi legnagyobb Giro-sprintet

2022. május 17. 18:24

Az eritreai Biniam Girmay nyerte az idei Giro d'Italia eddigi leglátványosabb sprintjét az előtt a Mathieu van der Poel előtt, aki Visegrádon, a nyitószakasz végén éppen őt hajrázta le. Girmay szakaszgyőzelméhez sokat tett hozzá csapattársa, Peák Barna.

2022. május 17. 18:24
null

A vasárnapi komoly hegyek és egy pihenőnap után egy dombos szakasz következett ma a Giro d'Italián. A szintrajz azoknak kedvezett, akik kibírják a rövidebb emelkedőket és közben robbanékonyak is – tehát ugyanazoknak, akiknek a tizenegy nappal ezelőtti visegrádi nyitószakaszra Valter Attilánál is több esélye volt. 

Az olaszországi szakasz valóban a visegrádi befutó visszavágóját hozta az eritreai Biniam Girmay és a holland Mathieu van der Poel között. Az elejétől a végéig érdemes megnézni az alábbi videót, az országúti kerékpár szépségeinek javarésze megtalálható benne. Teljes sebességgel átélhető a tempó, majd az erő fogytán a bringarángatás, az utolsó rúgások a pedálba; utána a lassított gesztusokból kiderülnek a mögöttes emberi viszonyok. A most legyőzött van der Poelnál nemigen van kifejezőbb figura egyik tekintetben sem – elismerése Girmay felé a célegyenesben az idei Giro azonnal beégő képe lett.

Az első igazi profi szezonját futó Biniam Girmay az első fekete-afrikai bringás, aki szakaszt nyert háromhetes versenyen. Sokat tett érte csapattársa, Peák Barnabás, aki a nap során több alkalommal is húzta az élmezőnyt a Wanty csapat szája íze szerinti tempóban. 

Kis híja volt, hogy a szakasz után Girmay ne vehesse át a sprinterek Giro-ereklyéjét, a ciklámen mezt. Ez azonban ma még maradhat Valter Attila csapattársán, Arnaud Démare-on, aki Valter megkerülhetetlen segítségével vette el Mathieu van der Poeltól immár hat napja. 

Holnap sík nap jön, hatalmas csata várható a sprinterek között a ciklámenért.

Az olasz körverseny ma haladt át Filottranón, a korábbi profi bringás Michele Scarponi szülőfaluján, ahol öt évvel ezelőtt az edzeni kitekerő Scarponi életét vesztette: egy vezetés közben okostelefont bökdöső falubelije gázolta halálra. A tanulság nyilvánvaló.

 

 

Nyitókép: Az idei Giro eddigi legikonikusabb képe. A legyőzőtt van der Poel elismerése Girmay felé még a célvonal előtt. Fotó: Luca Bettini / AFP

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!