„A mi mamáink jobban főznek” – helyszíni beszámolónk az olasz-magyarról

2022. június 08. 09:09

Az olaszok a pályán udvariatlan házigazdák voltak, 2-1-re legyőzték Magyarországot Cesenában a labdarúgó Nemzetek Ligája keddi játéknapján, a pályán kívül viszont nem lehetett rájuk panasz.

2022. június 08. 09:09
null
Czövek Oszkár

A három pápa városa

Cesena százezres lélekszámával az ötven legnépesebb település közé épp csak befér Olaszországban, történelme azonban így is elismerésre méltó. A rómaiak már a Krisztus előtti harmadik században elhódították a galloktól, korabeli feljegyzések pedig külön kiemelték világbajnok borát. A három pápa városa elnevezéssel is előszeretettel illetik, itt született ugyanis VI. és VII. Piusz pápa, míg VIII. Piusz a település püspöke volt. A patinás múlt a városképen, az évszázados épületeken is visszaköszön, az 1001-ben alapított Santa Maria del Monte apátságot messziről ki lehet szúrni.  

A helyieket persze inkább az esti, Magyarország elleni találkozó hozta lázba, már csak azért is, mert

a Squadra Azzurra nem sűrűn lép pályára a kisvárosban. Tétmérkőzésből ez volt a legelső,

a korábbi három alkalommal a bolgárokat, a San Marinó-iakat és a svédeket barátságos meccsen győzte le, méghozzá kapott gól nélkül.

Nemzetek barátsága

A magyar szurkolók a nap jó részét főként a 35 km-re fekvő Riminiben, az Adriai-tenger partján töltötték, kihasználva a nyárias időjárást és a ragyogó napsütést. Akadtak, akik már napokkal korábban útra keltek, elvégre a szombati, angolok elleni hazai nyitányon csak gyerekek, illetve kísérőik vehettek részt az UEFA büntetése következtében. Streamen azért természetesen élőben követték, ahogyan a mieink hatvan év után újra legyőzik a Háromoroszlánosokat, azzal pedig, hogy az olaszok ikszeltek Németországgal Bolognában, valóban repülőrajtot vettünk, az első helyen vártuk a keddi játéknapot.

A képen: Cesena füstfelhőben. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Cesena füstfelhőben. Fotó: Czövek Oszkár

A meccs délutánján, közeledve a kezdő sípszóhoz, a

magyar tábor átcuccolt Cesenába, és sem a gyülekezőpontnak kijelölt parkban, sem a vonuláson nem kellett a rendfenntartóknak aggódniuk, homlokot ráncolniuk.

A helyiek az ablakból integettek és videóztak, a tömeg hangosan köszöntötte, megtapsolta őket, és az ultráknak abból a drapijából sem volt sértődés, amelyen olaszul „A mi mamáink jobban főznek” felirat állt.

A képen: A kisváros utcái magyar nótáktól voltak hangosak. Fotó:Í Czövek Oszkár
A képen: A kisváros utcái magyar nótáktól voltak hangosak. Fotó:Í Czövek Oszkár

Sokan eredetileg a mérkőzésnek otthont adó Dino Manuzzi Stadion vendégparkolójába érkeztek, ott a helyi szervezők a legfontosabb információkat tartalmazó A4-es lapot osztogattak, tűrhető angolsággal elhadarták a legfőbb tudnivalókat, és még arra is gondoltak, hogy a gyülekezőponthoz folyamatosan ingázó ingyenes különbuszt intézzenek. Azt pedig szintén a helyiek érdemeként illik feltüntetni, hogy a jegyátvételhez legközelebbi bárban nagyvonalúan, decinként mérték a gyomorkeserűt. Ha valaki, hát a magyar drukker értékelni tudja az ilyen gesztusokat.

A képen: A helyiek is élvezték a show-t. Czövek Oszkár.
A képen: A helyiek is élvezték a show-t. Czövek Oszkár.

Rossinak más volt, mint a többi

A mérkőzést hatalmas várakozás előzte meg, de Marco Rossi megkülönböztetett izgalommal számolta vissza a perceket.

A mieink olasz szövetségi kapitánya előre leszögezte, mindkét himnuszt énekelni fogja, új, megható élményre készül

– neki valóban örömünnep volt a keddi összecsapás.

A lefújáskor viszont aligha tudott szívből örülni. Végig fölényben, magasabb fordulatszámon futballoztak a kékmezesek, Nicolo Barella életerős lövésével és Lorenzo Pellegrini precíz befejezésével már az első játékrészben két góllal elhúztak. Gianluca Mancini szerencsétlen mozdulatával a remény feltámadt, a helyszínen szurkoló Orbán Viktor miniszterelnök is bízni kezdhetett a pontszerzésben, de összességében nehéz vitatni: ezen az estén a jobb csapat győzött.

A képen: A rajt pillanata. Czövek Oszkár.
A képen: A rajt pillanata. Czövek Oszkár.

 

A lelátón ugyanakkor vendégsiker született. A jelentős létszámbéli hátrány ellenére a meccs több szakaszában is főként magyar rigmusokat lehetett hallani, lengtek a méretes piros-fehér-zöld zászlók, de a hajrában rendezett pirotechnikai bemutató is augusztus 20-át idézte.

Sokat sem a csapat, sem az azt kísérő tábor nem pihenhet: folytatás szombaton, Németország ellen a Puskás Arénában, míg jövő kedden Anglia látja vendégül a magyar csapatot Wolverhamptonban.

A képen: Tűzijáték a cesenai vendégszektorban. Czövek Oszkár
A képen: Tűzijáték a cesenai vendégszektorban. Czövek Oszkár

 

LABDARÚGÓ NEMZETEK LIGÁJA, A-LIGA, 3. CSOPORT, 2. FORDULÓ:

Olaszország-Magyarország 2-1 (Barella 30., Lo. Pellegrini 45., ill. Mancini 61. – öngól)

 

Nyitókép: Czövek Oszkár

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. június 26. 17:34
/A mi mamáink jobban főznek/ Ül a vendéggyerekkel az asztalnál a család, kérdés: Kisfiam, ti is szoktatok imádkozni az asztalnál evés előtt? A mi mamánk jól főz!
Pierre
2022. június 26. 16:47
ez a digózás a kádár rendszerből maradt itt néhány még mindig abban a világban élő orbánista prolinál. Undorító szokás.
nick89
2022. június 26. 16:46
JohnDoe1984 2022. június 8. 15:25 Szerkesztve: 2022. június 8. 15:48 29 - Apa, de miért Orbánra? - Kisfiam, Márky-Zay a választások után azonnal háborús vészhelyzetet hirdetne és extra adókat vetne ki!
KBA98
2022. június 26. 16:46
ezért az egy mondatodért 100 év gulág járna megérdemelten! Ha én király lennék, a bakó már régen a kosárba dobta volna a fejed!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!