Újra Michael van Gerwen a darts királya, megnyerte a Premier Ligát

2022. június 14. 10:00

A holland versenyző amilyen simán győzött az elődöntőben, olyan nagy csatában gyűrte le az esélytelennek tartott, de fantasztikus formában játszó angol Joe Cullent.

2022. június 14. 10:00
null
Almási B. Csaba

Elképesztő csatát hozott a darts Premier Liga-sorozatának hétfői záróakkordja, végül a lehető legnagyobb izgalmak után a lehető legkisebb különbséggel nyert csak Michael van Gerwen, aki ezzel újra visszaült a sportág trónjára. Sokak szerint ugyanis ennek a versenysorozatnak a rangja megközelíti a világbajnokságét, épp a lebonyolítási módja miatt. Minden év elején, a világbajnokság után választják ki a résztvevőit, akik azután hetekig birkóznak egymással. Idén módosítottak a szabályokon, tíz helyett nyolc versenyző szállt csak ringbe, és alkalmakként nem egy-egy dartsos küzdött meg egymással, hanem miniversenyeket tartottak, mindegyiken győztest hirdettek, és a végül legjobb négy került a végső döntőbe.

A legjobbak és a legnépszerűbbek

A versenyzők kiválasztásánál minden évben számít a világranglista, de nem csak az. A szervező PDC mindig érzi, kik azok, akik bár kissé hátrébb vannak, de olyan a formájuk, a népszerűségük, hogy emelik a küzdelem színvonalát. Így idén nyilván elindult az aktuális világbajnok skót Peter Wright, az ötszörös PL-győztes holland Michael van Gerwen, illetve a címvédő walesi Jonny Clayton, valamint a világranglista-4. angol James Wade és az elmúlt 2-3 év talán legnagyobb formájában lévő walesi Gerwyn Price, aki azonban betegség miatt kénytelen volt kihagyni az előző évadot. A skót Gary Anderson inkább a fantasztikus kedveltsége miatt került csak be, az angol Michael Smith pedig vb-ezüstérmének köszönheti a részvételt. Egyedül az angol Joe Cullen szerepeltetése okozott némi értetlenséget, hiszen nagy trófeát még alig gyűjtött, de a szervezők láttak benne potenciált. S milyen jól látták!

Február harmadikán indult a 16 állomásból álló alapszakasz, és pár hét után egyértelművé vált, hogy Clayton és Gerwen biztosan bejut a legjobb négy közé, főleg a walesi volt csúcsformában, különösen a sorozat végén – amelyet végül meg is nyert –, ahogy Wade is ebben az időszakban biztosította be a helyét. a Wright a 14. fordulóig befutó helyen állt, az utolsó ki-ki mérkőzésen szenvedett meglepetéses vereséget Cullentől, aki addig nagyon rapszodikusan teljesített.

Smith, Anderson és Price formán kívül játszott hetekig, egy-egy jó momentumuk volt csupán.

Így hétfőn a berlini Mercedes-Benz Arénában Clayton, Gerwen, Wade és Cullen harcolt meg egymással a rájátszásban a végső győzelemért és a nem kis pénzdíjakért, közülük Claytont tartották a legesélyesebbnek a fogadóirodák, a legnagyobb oddsot pedig Cullenre adták. Ők, „selejtező” 1. és 4. helyezettjei kezdték a kiesés rendszerben lebonyolított négyes döntőt, s gyorsan kiderült, hogy a dartsban minden van, csak papírforma nem. Clayton állt először a tábla elé, de Cullen azonnal breakelt, és ezt megismételte még háromszor egymás után, közben hozta a saját kezdéseit is, így gyorsan 6:0 lett a javára. Ezután két leget nyert a walesi, de az ihletett formában játszó angol ellen esélye sem volt – tizenegy 180-at dobott, ami döbbenetes teljesítmény –, 10:4 lett a vége.

Sima elődöntők, végletekig kiélezett döntő

A másik elődöntőben az előfutamok 2. helyezettje, Gerwen csatázott a harmadikkal, Wade-del, aki mindjárt le is breakelte a hollandot, aki a következő legben visszabrékelt. 3:3-ig mentek fej-fej mellett, onnantól Gerwen kezdett elhúzni, Wade a végére teljesen összezuhant, ennek is 10:4 lett a vége.

Amilyen simák voltak az elődöntők, olyan szoros lett a döntő, amely már 11 nyert legig ment. Cullen kezdett, nyert, majd ugyanezt tette Gerwen is, bár itt az angol három kiszállót rontott, lehetett volna 2:0 a javára, ehelyett 3:1 lett Gerwennek, mert lebreakelte ellenfelét. Ezt később Cullen visszaadta, de 6:4-re újra az ötszörös PL-győztes vezetett. 6:6 után csak egy-egy leg volt a különbség közöttük, 9:9-ig mindenki hozta a kezdését, de ekkor a holland újra breakelt, s kezdett a győzelemért, az angol a sírból hozta vissza a mérkőzést. A 21. utolsó partiban ő állt először a tábla elé, ami nagy előny a dartsban. 140:140-nel indítottak, Cullennek 68-a volt a végén,

így nyerhetett volna, de elrontotta a kiszállóját, Gerwen viszont a 28-at teljesítette.

Azt, hogy mekkora tétje volt a mérkőzésnek, jól jelzi, hogy a végén mindkét versenyző elpityeredett, az egyik az örömében, a másik a bánatában. A döntő méltó lezárása volt ennek a fantasztikus sorozatnak, de a show nem áll meg, hétről-hétre újabb nagy csaták várnak a játékosokra. Gerwen azonban kihagy pár tornát, mert műtik a dobó kezét, így legalább könnyebb dolguk lesz a riválisainak.

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szles
2022. június 15. 21:16
"Price formán kívül játszott hetekig, egy-egy jó momemtumuk volt csupán." Mondjuk megírhatta volna a cikkíró, hogy Price egy fordulóban dobott két db 9 nyilast.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!