Drámai csatában harcolta ki az elődöntőt a Ferencváros a Bajnokok Ligájában

2022. június 03. 06:25

Az FTC-Telekom óriási izgalmak közepette nyert 14-13-ra a Jug Dubrovnik ellen a férfi vízilabda Bajnokok Ligája belgrádi nyolcas döntőjében csütörtökön a negyeddöntőben, ezzel bejutott a pénteki elődöntőbe, ahol a Pro Reccóval meccsel.

2022. június 03. 06:25
null
Bánfalvi Szabolcs

Belgrádban játszott a magyar bajnok és kupagyőztes FTC-Telekom a horvát bajnok Jug Dubrovnikkal a férfi vízilabda Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében csütörtökön a negyeddöntőben. Hőség és magas páratartalom uralkodott az uszodában, de mindez nem zavarta a ferencvárosi szurkolótabort és a játékosokat sem.

Vámos Márton szerezte a meccs első gólját emberelőnyből másfél perccel a kezdés után, miután a Fradi szépen kivédekezett egy emberhátrányt. Sőt, Vámos duplázott fél perc múlva. Közben az FTC masszívan védekezett, a második emberhátrányt is hárította. Az első negyedből 4 perc 17 másodperc volt hátra, amikor Pohl is bevette a dubrovnikiak kapuját (3-0). Álomkezdés a Ferencváros számára. A horvátok edzője, Vjekoslav Kobescak ekkor időt kért. És rögtön utána szépített a Jug (3-1). Majd gyorsan regált a Fradi is Luca Damonte révén (4-1), ugyanígy tett a horvát bajnok is (4-2).

A ferencvárosi Vámos Márton (jobbra) és Konsztantinosz Kakarisz, a horvát csapat játékosa a férfi vízilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott FTC Telekom Waterpolo–Jug Dubrovnik mérkőzésen Belgrádban 2022. június 2-án. MTI/Kovács Tamás
A ferencvárosi Vámos Márton (jobbra) és Konsztantinosz Kakarisz, a horvát csapat játékosa a férfi vízilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott FTC Telekom Waterpolo–Jug Dubrovnik mérkőzésen Belgrádban 2022. június 2-án. MTI/Kovács Tamás

A horvátok kapusának ekkor nem volt még védése. Ellenben Vogel Soma extázisban játszott, kettős emberhátrányban is hatalmasat védett. A sarokdobás utáni akció során pedig a kapufa mentett. Az ellentámadásból kettős emberelőnybe jutott a magyar alakulat is, és Vámos büntetett (5-2) – ezzel ő már háromgólos hét perc után. Marko Zuvela tartotta az ellenfélben a lelket, megdobta csapata harmadik gólját 37 másodperccel az első negyed vége előtt. Jansik Szilárd pedig hasonlóan óriási bombát eresztett el, ekkor nyolc másodperc volt hátra (6-3).

Azonban némi magyar figyelmetlenségnek köszönhetően a horvátok megint felzárkóztak két szekundummal a dudaszó előtt (6-4).

Érdekesség, hogy Vogel hét lövésből hármat fogott meg, míg a horvát kapus hatból egyet sem hárított. A két kapus közti különbség is meghatározónak bizonyult ebben a játékrészben.

A második negyed elején a Fradi megint nagyon szépen kivédekezett egy emberhátrányt, s az ellenakcióból Nemanja Ubovics dobott gyönyörű gólt, miután Varga Dénes tökéletesen tálalt a szerb csapattársa elé (7-4). A másik oldalon Loren Fatovic hamar válaszolt, miután a játékvezetők újabb ferencvárosit állítottak ki (7-5). A Fradi kihasználta az újabb emberfórt Danyiil Merkulov remek lövése révén (8-5). A másik oldalon Ivan Vukojevic szépített, újra emberelőnyből.

A második negyed közepén tizenegy kiállítást fújtak a Fradi ellen, míg ötöt a Dubrovnik ellen,

ekkor Vámos, Varga Dénes, Fekete Gergő és Molnár Erik már két-két kiállítást jegyzett. Majd 2:36 volt hátra, amikor feljött egy gólra a Jug (8-7). A játékvezetők enyhén szólva véleményesen fújtak magyar szempontból. Merkulov rendkívül fontos gólt szerzett emberelőnyből 23 szekundummal a második félidő vége előtt (9-7).

Megint nem sokkal a dudaszó előtt kapott gólt a Fradi, három másodperccel a vége előtt Zuvela harmadszorra vette be Vogel kapuját (9-8).

A harmadik negyed elején is jött a menetrendszerű kiállítás a Fradi ellen, ám Vogel óriási bravúrt mutatott be és a következő két horvát támadást is semlegesítette, a ferencvárosi hálóőr hatalmas támaszt adott a csapatnak. Alexandrosz Papanasztasziu lövése ellen már Vogelnek sem volt ellenszere, kiegyelített a horvát gárda 4:47-nél (9-9). Majd Vigvári Vendel óriási gólját vissza kellett nézni videón, hiszen a ferencvárosi támadás során megállt az óra, mivel hibázott a zsűri, végül a VAR érvénytelenítette a gólt, és újra kellett játszani a Fradi támadását, a teljes 20 másodpercet, sajnos Vigvári ismétlése már nem talált kaput.

A ferencvárosi Varga Dénes a férfi vízilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott FTC Telekom Waterpolo és a horvát Jug Dubrovnik mérkőzésen Belgrádban 2022. június 2-án. MTI/Kovács Tamás
A ferencvárosi Varga Dénes a férfi vízilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott FTC Telekom Waterpolo és a horvát Jug Dubrovnik mérkőzésen Belgrádban 2022. június 2-án. MTI/Kovács Tamás

Közben Popadic megérkezett a meccsbe, négy védést mutatott be egymás után, emiatt sem sikerült még a Ferencvárosnak gólt szereznie 2:43-mal a negyed vége előtt. A görög Argiropulosz gyönyörű ejtéssel vette át a vezetést a horvát csapat javára (9-10). Majd kettős emberelőnybe kerültek a zöld-fehérek, s kihasználták azt, Varga Dénes lőtt szép gólt (10-10), akit védekezésben ekkor nem hagyott a medencében Varga Zsolt edző, hiszen két kiállítás állt Varga Dénes neve mellett. Az ellentámadásból jött az újabb horvát gól (10-11). Míg Popadic megint bravúrosan védett, de Vogel is ugyanígy tett. Maradt az egygólos hátrány ferencvárosi szempontból. Popadic az első nyolc lövésből semmit sem védett, majd magára talált, bravúrt bravúrra halmozott, és nagyon megnehezítette a Ferencváros dolgát, ebben a periódusban mindössze egy gólt tudott szerezni a magyar együttes.

Ezzel egygólos horvát előnnyel zárult a harmadik negyed.

A negyedik negyedben elhozta a labdát a Fradi, a támadást blokkolta a horvát védelem. Vigvári is remek blokkot hajott végre és az ezt követő horvát támadás során is Vigvári kiválóan védekezett. Popadic megint bravúrral hárított, ezúttal Molnár lövését védte. Először vezetett két góllal a Jug, miután Argiropulosz a harmadik gólját dobta (10-12). Majd Varga Dénes lőtt hamar messziről létfontosságú gólt (11-12), és bő 30 másodperc múlva megint a ferencvárosi csapatkapitány vette be az ellenfél kapuját (12-12). A második félidőben a Fradiban eddig csak Varga Dénes szerzett gólt, de ő hármat is. Világklasszis teljesítmény. A Papanasztasziu azonban emberfórból vette vissza a vezetést a Jug Dubrovnik javára (12-13).

Merkulov harmadik gólját szerezte hetedik lövéséből, s ezzel újra döntetlen volt az állás (13-13). Ekkor Varga és Merkulov vette hátára a magyar csapatot. Vogel újabb bravúrt mutatott be 2:33-mal a vége előtt, ám a horvátok kapusa is óriásit védett Vámos ziccerénél, de Jansik hálószaggató lövésére nem volt ellenszer (14-13). Újra vezetett a Fradi! Fél perccel a vége előtt ebmeberhátrányba kerültek a zöld-fehérek, de Jansik blokkolta a horvát lövést, és lepörögtek a meccs utolsó másodpercei!

A Ferencváros 14-13-ra győzött és bejutott az elődöntőbe, ahol pénteken a Pro Reccóval mérkőzik majd meg.

A ferencvárosi Jansik Szilárd a férfi vízilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott FTC Telekom Waterpolo és a horvát Jug Dubrovnik mérkőzésen Belgrádban 2022. június 2-án. MTI/Kovács Tamás
A ferencvárosi Jansik Szilárd a férfi vízilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott FTC Telekom Waterpolo és a horvát Jug Dubrovnik mérkőzésen Belgrádban 2022. június 2-án. MTI/Kovács Tamás

„Nagyon jól kezdtük a meccset, viszont nagyszerűen beleállt a Jug ebbe a mérkőzésbe. Nem adták fel akkor sem, amikor három-négy góllal vezettünk az elején. Elkezdtek egy olyan játékot játszani, amivel nagyon sok kiállítást kaptunk ma. Ezzel volt problémám, mert nehezen tudtuk kezelni azt, hogy hogy ne kerüljünk emberhátrányba. A horvát játékosok épphogy csak bementek, megmozdultak, kapták a kiállításokat. Meg kell nézni azt, hogy ebben mi mit hibáztunk, mert az hihetetlen, hogy megint öt-hat kiállítással többet kapott az ellenfél, mint mi. Ki kell elemeznünk, hogy hol rontjuk el ezeket a kritikus szituációkat, mert így egy picit törékenyek lettünk abban a fázisában a játéknak, ezzel idegesekké váltunk, és ebből kaptunk néhány olyan gólt, ami egyéni hibákon múlott. Elmentek az ember mellől, otthagytuk az ellenfelet néhány másodperccel a negyed vége előtt, és fokozódott az idegesség.

Minden kiválóan működött a meccs elején, ám hirtelen elromlott, akkor abból nehéz volt utána kijönni. Az első két negyedben nagyon hevesen reagáltam a bírói ítéletekre, majd lenyugodtam és arra koncentráltam, hogy hogyan tudjuk megnyerni a meccset. Nagyon nehéz mérkőzés lett ebből, tudtam azt is, hogy képesek vagyunk győzni, lépésről lépésre haladva. Ehhez kellett a vízben a remek produkció, így Dubi (Varga Dénes – a szerk.) góljai, a többiek kiváló teljesítménye, a jó védekezés a végén és Vogel Soma védései. Kívülről úgy éreztem, hogy ahogy én is nyugodtabb lettem, úgy kicsit letisztult a végére a játékunk, és bravúrosan nyertük meg az utolsó negyedet, ezzel tudtuk hozni ezt a kifejezetten nehéz találkozót. Részünkről nagyon sok minden a helyén volt. Igaz, akadtak védekezési hibák. Ez csapatspecifikus meccs volt, mert a horvátok olyan játékot kezdtek el játszani, amit a bírók nagyon jól díjaztak” – értékelt Varga Zsolt az M4 Sportnak a meccs után. A Ferencváros vezetőedzője kitért a Pro Recco elleni elődöntőre is, amely pénteken 20.30-kor kezdődik majd.

„Pénteken teljesen más mérkőzés vár ránk. A Reccónak más a stílusa, erőből játszik, rengeteg kiváló egyéni teljesítménnyel, klasszis játékossal. Erre kell felkészülnünk, amennyire tudunk. Nagyon sok erőt kivett belőlünk ez a mérkőzés, ki kell pihenni magunkat. Azt a pici részt, amiből fel tudunk készülni a Recco ellen, azt megtesszük, megnézzük a videón, és jön a következő mérkőzés” – folytatta Varga Zsolt.

 

VÍZILABDA

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA

NYOLCAS DÖNTŐ, BELGRÁD

NEGYEDDÖNTŐ

FTC-TELEKOM–VK JUG DUBROVNIK (horvát) 14-13 (6-4, 3-4, 1-3, 4-2)

Belgrád, 400 néző. Játékvezetők: Alexandrescu (román), Dervieux (francia).

FTC: Vogel Soma – JANSIK SZ. 2, VARGA DÉNES 3, Vigvári Vendel, Német T., VÁMOS 3, Molnár E. Csere: MERKULOV 3, Fekete G., Pohl 1, Damonte 1, Ubovics 1. Edző: Varga Zsolt

JUG: Popadic – L. FATOVIC 2, PAPANASZTASZIU 2, ARGIROPULOSZ 3, Krzic, ZUVELA 3, Jokovic. Csere: Kakarisz 1, Burdjelez, I. Vukojevic 1, M. Tomasovic, Zvono. Edző: Vjekoslav Kobescak

 

Nyitókép: Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője (jobbra) és a cserejátékosok örülnek a férfi vízilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott FTC Telekom Waterpolo és a horvát Jug Dubrovnik mérkőzés lefújásakor Belgrádban 2022. június 2-án. A magyar csapat 14-13-ra győzött. MTI/Kovács Tamás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajos75
2022. június 04. 07:25
A bírókkal,zsűrivel is meg kellett küzdenie a magyar csapatnak.A magyar csapatok mindig jóval kevesebb emberelőnyt kapnak,soha nem felénk lejt a pálya,de legalább következetes, igazságos bíráskodást,joggal elvárnánk.Mivel ennek ellenére nyerni tudott a fradi,ez azt jelenti,hogy sokkal jobb volt mint az ellenfél.
flesh ripper
2022. június 04. 07:25
Öröm! Gratuláció!
Kíváncsi2
2022. június 04. 07:25
Példaképek a fiatalok felé elsősorban,HAJRÁ MAGYAROK gratulálok a győzelemhez
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!