Hivatalosan is elkezdődött a hazai rendezésű vizes világbajnokság

2022. június 18. 18:06

Hivatalosan is kezdetét vette a hazai rendezésű vizes világbajnokság szombaton. A megnyitó ünnepséget a budapesti Duna Arénában rendezték meg az úszóverseny szombat esti döntői előtt.

2022. június 18. 18:06
null
Bánfalvi Szabolcs

Szombaton, június 18-án hivatalosan is elkezdődött a hazai rendezésű vizes világbajnokság. A 19. vizes vb házigazdája Magyarország, akárcsak 2017-ben, ezúttal is beugróként rendezi hazánk a világ egyik legnagyobb sporteseményét.

A megnyitó ünnepséget a budapesti Duna Arénában tartották meg 17.00-tól. Látványos show műsorok és koncert után megszólalt a magyar Himnusz.

A vizes világbajnokság nyitóünnepsége a budapesti Duna Arénában 2022.a június 18-án. MTI/Kovács Tamás
A vizes világbajnokság nyitóünnepsége a budapesti Duna Arénában 2022.a június 18-án. MTI/Kovács Tamás

Majd Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke mondott elsőként beszédet.

„A vizes sportok világában kijelenthető, minden út Budapestre vezet. A 2017-es hazai vizes világbajnokság óta nem múlt el olyan esztendő, amikor Magyarország nem szervezett vizes világversenyt.

Sikerült megszervezni ezt a sporteseményt, mivel kiváló a szervező csapatunk, nagyszerű létesítményeink vannak, és segít nekünk a minket mindenben támogató kormány. Mi megtettünk mindent, most a sportolókon a sor. Hajrá Magyarország! Hajrá magyar sportolók!” – árulta el Wladár Sándor, a 2022-es vizes világbajnokság szervezőbizottságának elnöke.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke beszél a vizes világbajnokság nyitóünnepségén a budapesti Duna Arénában 2022. június 18-án. MTI/Kovács Tamás

Majd Husszein al-Musszalam, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA kuvaiti elnöke elmondta, óriási köszönet jár Magyarországnak azért, hogy beugróként megrendezi a világbajnokságot mindössze négy hónap alatt, a koronavírus-járványt követően.

„Nagy örömömre szolgál, hogy 2022-ben ismét Budapesten rendeznek vizes vb-t. Szép emlékek fűződnek a 2017-es magyarországi vb-re. Nem gondoltuk volna, hogy máris itt lesz megint a világbajnokság. Normális esetben több év alatt lehet megrendezni egy vb-t.

A sportolók nevében is köszönjük ezt. A magyarországi helyszínek tökéletesek, Budapest kivételes házigazda. A sportolóknak minden adott ahhoz, hogy megmutassák, mit tudnak” – fejtette ki Husszein al-Musszalam, a FINA elnöke.

Husszein al-Musszalam, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA kuvaiti elnöke beszédet mond vizes világbajnokság nyitóünnepségén a budapesti Duna Arénában 2022.a június 18-án. MTI/Kovács Tamás

Ezután Novák Katalin, Magyarország köztársaság elnöke kapta meg a szót, és hivatalosan megnyitotta a hazai vizes világbajnokságot.

„Mi magyarok szeretjük a lehetetlen küldetéseket, akárcsak tettük azt 2017-ben, amikor szintén kevés idő volt a rendezésre, és ezúttal pedig csak négy hónap állt rendelkezésünkre. Rövid ideje vagyok hivatalban, emiatt személyesen is hatalmas élmény ez nekem. Jó nézni a szurkolókat és sportolókat.

Remélem, a medencében is sok világrekordot érnek el az úszók, különösen a magyar sportolók. Bízom abban, hogy a következő öt evben is lesznek még vizes világesemények hazánkban. Az biztos, hogy Magyarország ad otthont a 2027-es vizes világbajnokságnak is. Ezennel a 19. FINA vizes világbajnokságot megnyitom” – mondta beszédében Novák Katalin köztársasági elnök.

Novák Katalin köztársasági elnök megnyitotta a 2022-es vizes világbajnokságot. Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
Novák Katalin köztársasági elnök megnyitotta a 2022-es vizes világbajnokságot. Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

Ezután a FINA hivatalos himnuszát játszották le. A megnyitó ünnepség zárásaként egy dj szórakoztatta a közönséget. 158 ország úszói versenyeznek a magyarországi vizes vb-n. Mint írtuk, szombaton délelőtt elkezdődött az úszók viadala a vizes világbajnokságon a budapesti Duna Arénában, és 18.00-tól rendezik az úszás szombati döntőit és elődöntőit.

 

Nyitókép: A vizes világbajnokság nyitóünnepsége a budapesti Duna Arénában 2022. június 18-án. MTI/Illyés Tibor

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!