Magyar bravúr Wimbledonban: Udvardy Panna és Gálfi Dalma második fordulósok

2022. június 28. 19:31

Két magyar teniszező is ott lesz a második fordulóban az év legnevesebb teniszversenyén, miután Gálfi Dalma és Udvardy Panna is első győzelmüket szerezték meg Grand Slam tornán, bravúrosokat. Az uraknál mindkét magyar, Fucsovics Marci és Balázs Attila, míg a hölgyeknél Bondár Anna búcsúzott – a papírforma szerint.

2022. június 28. 19:31
null
Balázs Boldizsár

Örömtelien magas számban, öten képviselték az urak és a hölgyek egyes versenyében idén Magyarországot a világsport egyik legnagyobb renoméval bíró színpadán, Wimbledonban. Közülük ketten, Gálfi Dalma és Udvardy Panna a főtábla második fordulójában is folytathatják a szereplést.

Ehhez az adott meccsen belül Udvardy Pannának volt szüksége bravúrra, aki a tavalyi Roland Garros-elődöntős, szlovén Tamara Zidanšekkel találkozott a tegnapi nyitónapon.

Udvardy korábban ilyen magasan jegyzett teniszezőt sosem vert meg,

akár csak közel ilyen erőset is csak egyszer valaha, tavaly Aliaksandra Szasznovicsot. De a fűvel pont ellentétes borításon, salakon, és az elsőbálozóknak legfeszélyezőbb wimbledonival tökéletes ellentétes környezetben, Budapesten.

Ehhez képest pont azzal nyerte meg az első fordulós meccset, amivel a kisebb nevek elveszteni szokták: jobban bírta a kiélezett helyzeteket. Két játszmát vett el Zidanšektől a legszorosabb forgatókönyvekkel: az elsőben a szettért fogadva brékelt egy hosszú játékban, a másodikban tiebréket nyert. 

A következő fordulóban Pannának még nehezebb dolga lesz. Azzal az Elise Mertensszel találkozik, aki párosban háromszoros Grand Slam-bajnok, azaz a Wimbledonban oly' fontos hálójátékkal jó barátságot ápol, és egyesben Zidanšekhez hasonlóan szintén korábbi Grand Slam-elődöntős, csak éppen a wimbeldoni gyorsasághoz legközelebb álló Ausztrál Openről. Ráadásul sokkal kiegyensúlyozottabb is: mind a négy Grand Slamen járt már a külön mérföldkőként számon tartott második héten.

A másik első fordulós magyar győztesnek, Gálfi Dalmának nem volt szüksége bravúrra tegnap, csak arra hogy hozza a papírformát.

A bravúr az, hogy a papírforma szerint valaki ott van a világ hatvannégy legjobbja között a legnépszerűbb női sport legnevesebb eseményén. 

Arról nem is szólva, hogy a női mezőnyben a papírforma valóra váltása sokszor nehezebb dió, mint a borítása. Gálfi elvesztette az első szettet a nála 40 hellyel hátrébb rangsorolt ausztrál Maddison Inglisszel szemben. Az egyik felvezető füvespályás versenyt megnyerő Gálfi azonban szetthátrányból fordított, 5:7, 6:3, 6:4-gyel jutott el Balatonfüredről a wimbledoni második fordulóba.

„Örülök, hogy sikerült ott folytatnom a füves szezont, ahol a múlt héten abbahagytam. Indian Wellsben, az előző mérkőzésünkön a végén sikerült fordítanom Maddison ellen, és ez sem volt könnyebb meccs. Életemben először nyertem Grand Slam-főtáblás mérkőzést, és remélem, a térdem is egyre jobb lesz napról napra.” – mondta a Magyar Tenisz Szövetségnek, utalva kisebb sérülésére.

A következő fordulóban Gálfi a szlovén Kaja Juvannal találkozik, és borzasztó nehéz dolga lesz. Juvan ifjúsági olimpiai bajnok 2018-ból Buenos Airesből, ahol az egyes mellett a párost is megnyerte az azóta világelső és verhetetlen Iga Świątekkel, majd 2019-ben Wimbledonban Serena Williamsre ijesztett rá egy tökéletes szettel – minden idők legerősebb női teniszezőjére, annak legeredményesebb Grand Slamén, melyet egyéniben hétszer, összesen tizenháromszor nyert meg.

A harmadik magyar a hölgyek versenyében már az első fordulóban kiemeltet kapott, és bár Bondár Anna nagy csatában elvette az első szettet az ukrán Anhelina Kalinyinától, a 29. kiemelt fordítani tudott.

Szintén nehéz sorsolást kapott a tavalyi negyeddöntős Fucsovics Márton, aki a vártnál simábban, 6-1, 6-2, 6-4-re kapott ki a vajkezű és hatalmas szervával bíró, tehát tökéletesen Wimbledonra szabott kazah Alekszander Bubliktól. Az urak egyes versenyének másik magyar résztvevője, Balázs Attila ma szintén csak azt a szettet tudta szorossá tenni, amit a közeli győzelem tudatában már némileg engedtek. A korábbi wimbledoni elődöntős Roberto Bautista Agut 6-1, 6-0, 6-3-mal lépett tovább.

Balázs Attila élete formájába bombázott bele a koronavírus és a fél éves leállás. Azóta folyamatosan sérülések hátráltatják. Kimondott célja az volt, hogy a védett ranglistájával (a sérülésből visszatérő játékosok bizonyos számú tornára úgy nevezhetnek, mintha a ranglistájuk azonos lenne azzal, amivel megsérültek) legalább kiélvezhesse amit több évtized munkájával kiérdemelt: játszhasson meccset mind a négy Grand Slam tornán. Remélhetőleg a Wimbledonnal teljessé váló gyerekkori álom-valóraváltás után is talál motivációt a testével folytatott húzd-meg–ereszd-meg-hez. Kevesen játszák nála őszintébben a teniszt.

(A koronavírus közben a wimbledoni tornára is lesújtott. A tavalyi döntős Matteo Berrettini és a 2017-es döntős Marin Čilić pozitív tesztjük miatt visszalépni kényszerültek.)

Nyitókép: Gálfi Dalma a 2022-es wimbledoni teniszbajnokság első fordulójában. Fotó: Magyar Tenisz Szövetség / facebook

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!