Négy nap pihenő jár a csoportelsőségünkért: Magyarország-Grúzia 18–14 a FINA-világbajnokság férfi vízilabda csoportmeccsén

2022. június 25. 21:17

Magabiztosan, 18-14-re győztünk Grúzia ellen a csoportkör utolsó mérkőzésén és így négy napnyi pihenő jut a magyar férfi vízilabda-válogatott számára a szerdai folytatás előtt a FINA vizes világbajnokságon. Hibátlan, 100%-os teljesítménnyel végeztek a csoport élén a mieink és az olasz vagy az ausztrál csapat vár a Märcz-válogatottra. A nap krónikájához tartozik, hogy a kanadai férfi válogatott vélhetően koronavírus-fertőzés miatt visszalépett a világbajnokság további küzdelmeitől.

2022. június 25. 21:17
null
Csisztu Zsuzsa

A kanadai férfi vízilabda válogatott vélhetően koronavírus-fertőzés miatt végleg visszalépett a vébétől

A nap férfi vízilabda krónikájához hozzátartozik, hogy a kanadai férfi vízilabda-válogatott visszalépett a vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájától, egészségügyi okokra hivatkozva. 

A kanadai együttes olaszok elleni csütörtöki, soproni találkozóját nem tudták megrendezni. Indoklásként a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA annyit közölt, hogy a sportolók egészsége a legfontosabb. Sajtóhírek szerint a tengerentúli gárdából többen megfertőződtek a koronavírussal.
Az észak-amerikai ország szövetsége a honlapján közölte, hogy a lépést hosszas megfontolás és széles körű egyeztetés előzte meg. Ahogy az illetékesek fogalmaztak, a játékosok egészsége és biztonsága a legfontosabb, ennek szellemében hozták meg a döntést.

Magyar-grúz a csoportelsőségünkért

Hatalmas lendülettel kezdett a grúz válogatott, amelyik a Montenegro elleni egy gólos 10-9-re végződő mérkőzéséből láthatóan óriási erőt és önbizalmat merített és az első negyedben ez minden megmozdulásukon látszott. 

Egy kisebb ütközés során Vogel Soma kapusunk szemöldöke megsérült, ápolni kellett, nem is állt vissza,

helyette Lévai Márton védett tovább. Már 3–1-re kis vezettek a grúzok, amikor kezdte megrázni magát a Märcz-válogatott és 3–3-ra hozta az első negyedet.

A második negyedben mintha helyre állt volna a világ rendje, a magyarok hét, a grúzok további három gólt szereztek, s a fehérsapkás magyar csapat utolsó gólját Varga Dénes értékesítette büntetőből, így 10-6-ra módosította az állást a második negyed végén és a nagyszünet, valamint a térfélcsere előtt. 

A képen: Zalánki Gergő (b) és a georgiai Marko Jelaca a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornáján, az A csoportban játszott Magyarország –Georgia mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd
A képen: Zalánki Gergő (b) és a georgiai Marko Jelaca a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornáján, az A csoportban játszott Magyarország –Georgia mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Jansik csodálatos, szinte zsákolásra emlékztető lövése a harmadik negyed egyik legszebb pillanata volt, már 12-9-nél jártunk ekkor, pillanatokkal később azonban Jansikot végeg kiállították, nagy veszteség a magyar csapatnak. 

Miközben rendkívül látványos megoldásokkal rukkoltak elő a georgiaiak a magyar csapat legjobbjai is egyre többet villantak.

Manhercz, Zalánki és Vámos megbízhatóan hozta a tőlük elvárt magabiztos gólókat,

igaz a góljaink jelentős részét mi emberelőnyből a grúzok akcióból szerezték. 14-11-el zártuk a 3. negyedet, még egy lépéssel közelebb kerülve ezzel a vágyott csoportelsőséghez. 

A képen: Vámos Márton (j) és a georgiai Jovan Saric a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornáján, az A csoportban játszott Magyarország –Georgia mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 25- MTI/Koszticsák Szilárd
A képen: Vámos Márton (j) és a georgiai Jovan Saric a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornáján, az A csoportban játszott Magyarország –Georgia mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 25- MTI/Koszticsák Szilárd

A negyedik negyedben sokáig nem voltak képesek gólt lőni a grúzok, a mieink azonban egyre szebb megoldásokkal érkeztek, Zalánki barvúrgólt lőtt, 18–13. Varga távoli lövését a grúzok egyik legjobbja, a kapus, Razmadze hárította, ez a 11. védése volt a mérkőzésen, megsüvegelendő.

A vége aztán 18–14, s ezzel a magyar férfi vízilabda-válogatott hibátlan, százszázalékos teljesítménnyel zárja a csoportját,

s ezzel nagyon megérdemelt módon, négy nap pihenőt követően szerdán száll majd újra vízbe már az egyenes kieséses szakaszban, ahol a négy közé jutásért az olasz vagy az ausztrál válogatottal találkozik. 

Märcz Tamás szövetségi kapitány: „Most jön  az igazán éles szakasza a világbajnokságnak, és lesz mit elemeznünk, mert túl sok a kiállítás és nem engedhetjük meg a további meccsseken, hogy kipontozódjanak a meghatározó játékosaink. Gratulálok a grúzoknak, érdekes megoldásokkal érkeztek, de most nagyon örülök, hogy eggyel több napunk van a felkészülésre a folytatásban."

FÉRFIAK A-csoport (Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda) 

Magyarország–Grúzia (3–3, 7-3,  4–5, 4–3) 18-14

A csoport másik mérkőzésén
Brazília–Montenegró 5–20

A görög, a spanyol és a szerb válogatott már szintén ott van a legjobb nyolc között.

A nyitóképen: Manhercz Krisztián (j) és a georgiai Boris Vapenski a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornáján, az A csoportban játszott Magyarország –Georgia mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 25-én.MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Búvár Kund
2022. június 26. 16:06
Szép volt srácok! Szép idő, sok néző, jó hangulat, sok gól, szép lányok a nézőtéren! Ideális reklám a vizilabdának!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!