Märcz Tamás szövetségi kapitány: A legjobb nyolc között már nincs könnyű mérkőzés

2022. június 29. 18:19

A magyar férfi vízilabda-válogatott csoportjában az első helyen végzett a hazai rendezésű vizes világbajnokságon, így egyenes ágon jutott a negyeddöntőbe. A mieink Olaszország ellen küzdenek meg az elődöntőbe jutásért szerdán 21 órától a Hajós Alfréd uszodában. Märcz Tamás szövetségi kapitány értékelt.

2022. június 29. 18:19
null
Bánfalvi Szabolcs

A magyar férfi vízilabda-válogatott a Montenegró elleni mérkőzésen mutatkozott be a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában, és nehéz meccsen 12-8-re győzött a kemény montenegrói együttes ellen. Hogyan értékelné a találkozót?

Hadd kezdjem azzal, hogy már az első meccsen nagyon tetszett a közönség – nyilatkozta Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Mandinernek. – Fantasztikusak a szurkolók. Az első mérkőzés előtt jó néhány nappal már tudtuk, hogy telt ház lesz. Tudtuk, hogy milyenek a magyar drukkerek, így ez nem lepett meg. Ahogy az sem okozott meglepetést, hogy a montenegróiak ennyire jól képesek játszani, kicserélődött a csapatuk a tokiói olimpia óta, a játékosállományuk fele megváltozott. Azonban az új játékosaik is fizikailag érettek és fel tudják venni a kemény harcot. Jó csapattal érkeztek erre a világbajnokságra. Tudtuk előre, hogy masszív találkozó vár ránk, és valóban nehéz meccs volt. Biztos voltam benne, hogy az általam elképzelt tökéletes formától még picit távolabb leszünk. Gondoltam, hogy lesznek nehéz perceink, és a montenegrói együttes képes gondokat okozni nekünk. Bíztam a csapatomban, hogy valahogy a felénk billentjük azt a mérkőzést.

Ráadásul a nyitómérkőzés mindig nehéz bármilyen csapat ellen.

A nyitómeccs mindig nagyon nehéz, ráadásul a legerősebb csoportellenfél ellen játszottuk az első mérkőzésünket, nem lebecsülve a többi riválist sem a csoportban. Mindig az alkalmazkodás a legfontosabb a labdás sportágakban. Könnyen adják a játékvezetők a kiállításokat, és a játékosoknak gyorsan kell reagálniuk ezekre a helyzetekre. A Montenegró elleni meccsnek bizonyos szakaszában jó volt az emberhátrányos védekezésünk. De utóbbi kevésbé ment jól abban a periódusban, amikor több góllal vezettünk, akkor a montenegróiak szépen értékesítették az emberelőnyös szituációkat.

Mi volt a siker kulcsa a nyitómeccsen?

Már az első találkozónkon

nagyon tetszett a tűz a játékosokban, mindent megtettek, egymást segítve játszottak, és úgy láttam már akkor, hogy fizikailag is jó állapotban vannak.

Nyugodtak voltunk minden szituációban akár a találkozó elején, amikor nem vezettünk, illetve akkor is, amikor az ellenfél kezdett felzárkózni. Mindig jól tudtunk reagálni a különböző helyzetekre, amely a nyitómeccs megnyeréséhez szükséges volt. Ám kellett még néhány nap, hogy csapattá formálódjunk.

Märcz Tamás szövetségi kapitány (jobbra) a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornáján, az A-csoportban játszott Magyarország–Brazília mérkőzés szünetében a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 23-án. Magyarország-Brazília 20-6. MTI/Koszticsák Szilárd

A második csoportmeccsünk már jóval könnyebb volt Brazília ellen. Kiválóan játszottunk, húsz gólt szereztünk. Hogyan elemezné a brazilok elleni közönségszórakoztató 20-6-os győzelmet?

Akkor válik egy mérkőzés közönségszórakoztatóvá, ha a játékosok olyan mentálisan felkészült állapotban mennek a meccsre, amely megadja az esélyt egy ilyen eredmény elérésére. Azt kértem a játékosoktól, hogy játsszunk jól, hajtsuk végre az elvárt taktikai utasításokat, nagy iramot diktáljanak, és úgy kezeljük azt a mérkőzést, mintha az egyik legfontosabb lenne a világbajnokságon.

A brazilok elleni találkozón az volt az elsődleges célunk, hogy nagy iramú mérkőzésen építsük tovább magunkat a folytatásra, ezt pedig maradéktalanul teljesítették a srácok.

A brazilok elleni mérkőzés végén az újonc Nagy Ádám a kihagyott büntetője után másodszor is odaállt az ötmétereshez, és belőtte azt. Hogy tetszett Önnek az a jelenet?

Nagyon tetszett az a momentum. A medence partjáról én is őt szerettem volna az ötmétereshez küldeni, azonban Dumi (Varga Dénes, a férfiválogatott csapatkapitánya – a szerk.) megelőzött, közelebb volt, és odaküldte Ádámot a büntetőhöz. Ez így van rendjén, és nagyon tetszett, hogy az idősebb játékos megadta a bizalmat a válogatottban a mostani vb-n debütáló fiatalabb játékosnak. Tudom, hogy Ádám kétszer nem hibázik büntetőt, sőt, egy ideig nem is fog rontani a kihagyott ötméterese után ismerve az értékesítési hatékonyságát.

A nyitómeccs kapcsán említette, hogy kellett még néhány nap, hogy csapattá formálódjanak. Ebből a szempontból hol tartott a magyar együttes a brazil válogatott elleni meccsen?

Nem a brazilok ellen játszottuk a legnehezebb meccsünket ezen a világbajnokságon. Örülök, hogy sok helyzetet alakítottunk ki, dinamikusan és összeszedetten játszottunk, és megvolt az összhang a játékosok között támadásban és védekezésben is. Fizikailag már jó állapotban voltunk akkor, és ez kitarthat a végéig.

A csapaton belül nagyon jó az egyensúly.

Taktikailag még ki kellett javítanunk néhány dolgot, de az irány már jó volt akkor, láttam már azokat a jegyeket, amelyek kellenek a folytatásra. Igyekszünk alkalmazkodni a játékvezetői stílushoz, emiatt a brazilok elleni meccsen különlegesebb zóna védekezést alkalmaztunk azért, hogy ne legyünk a játékvezetők kezében, és elkerüljük a könnyen adott kiállításokat. Két nap múlva keményebb meccs várt ránk Georgia ellen, amely nem is volt baj, hiszen a nehezebb meccsek mutatják meg, ha akadnak még hiányosságok.

Varga Dénes (balra) és a georgiai Dusan Vasic a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornáján, az A-csoportban játszott Magyarország–Georgia mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A csoport záró meccse Georgia ellen valóban jóval nehezebbnek bizonyult. Nem volt annyira sima találkozó, kifejezetten sok gólt kaptunk. Ám támadásban kiválóan játszottunk, végül 18-14-re nyertünk. Felmerültek a hiányosságok azon a mérkőzések?

Megcsillogtatta a grúz csapat az erényeit, talán mondhatom, hogy meg is köszönhetjük nekik, hogy ilyen intenzitással és ilyen jól játszottak. Magas színvonalú játékot nyújtottak, leginkább támadásban. Rákényszerítettek minket arra, hogy kielemezzük a játékunkat a következő napokban, és tökéletesítsük a védelmünket. Rengeteg gólt kaptunk attól függetlenül, hogy kicsit más a játékvezetés, mint ami jellemző volt az elmúlt időszakban a bajnoki idényben, a Bajnokok Ligájában vagy a tokiói olimpián. Nagyon könnyen esnek a kiállítások, ezért oda kell figyelni, hogy elkerüljük ezeket. De nem is emberhátrányból kaptuk a legtöbb könnyű és kellemetlen gólt, hanem inkább a zónavédekezés volt lyukas. Kevés volt a blokkoló kéz, a védés és a harmónia a játékosok között.

Ezért kritikusnak kell lennünk magunkkal szemben. Hasznos mérkőzés volt a számunkra.

Mivel volt elégedett Georgia ellen?

A grúz válogatott egy jó csapat benyományását keltette, így a tizennyolc lőtt góllal elégedett vagyok. A támadó játékunk gördülékeny és szórakoztató volt. Elöl kevés problémát láttam, az emberelőnyös helyzetek megjátszásának a többsége bátor és magabiztos volt, remek megoldásokat találtunk. De biztosan lesz ennél magasabb lépcsőfok. Gyors és lendületes volt a csapatunk, sok jó helyzetet kialakítottunk. Ezzel mindenképp elégedettek lehetünk. A játékosok hozzáállása is kiváló volt, tudtuk előre, hogy a meccs végéig dolgoznunk kell a győzelemért.

Leginkább a támadó játékunkat érheti kevesebb kritika.

Vámos Márton (balra) és Märcz Tamás szövetségi kapitány a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornáján, az A-csoportban játszott Magyarország–Georgia mérkőzés végén a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 25-én. A magyar férfi vízilabda-válogatott 18-14-re nyert a georgiai csapat ellen. MTI/Koszticsák Szilárd

Az első számú kapusunk, Vogel Soma megsérült a Georgia elleni meccs elején. Hogy van az egészségi állapota?

Soma jól van. A Georgia elleni találkozó közben már láttam, hogy rendben volt a cserepadon. Ez különleges teszthelyzet is volt, persze nem ideális, hogy kapust kellett cserélni a találkozó második, harmadik percében. Ezért is van két kapus, hogy ha ilyen szituáció alakul ki, akkor legyen rá azonnal megoldás. Ám előfordulhat, hogy más miatt kényszerül kapuscserére az edző. Soma és Marci (Lévai Márton – a szerk.) is jól védett az elmúlt mérkőzéseken. Megbízom mindkét kapusunkban.

Hogyan teltek a Georgia elleni meccset követő napok?

A grúz meccs másnapján délelőtt edzettünk, délután kis pihenőt kaptak a srácok. Onnantól gőzerővel folytattuk a készülést. Elemeztük közösen a Georgia elleni meccset is. Figyeltük, hogy ki lesz az ellenfelünk a negyeddöntőben. Időben elkezdtünk felkészülni az olasz együttesből. Videóelemzést tartottunk a játékosokkal együtt. Igyekeztünk áthidalni, hogy volt egy szünnapunk, így próbáltunk meccsben maradni, hiába maradt ki nekünk egy meccs a rájátszásban.

Mit vár az Olaszország elleni negyeddöntőtől?

Az olasz alakulat kellemetlen ellenfél tud lenni, fizikailag is bele tud állni a meccsbe. Láttuk az olaszokat a tornán, felvételeket néztünk meg róluk. A legjobb nyolc között már nincs könnyű mérkőzés.

 

Nyitókép: Märcz Tamás szövetségi kapitány (középen) a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornáján, az A-csoportban játszott Montenegró–Magyarország mérkőzés szünetében a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3957
2022. június 30. 22:32
Kedves Maercz(?) Tamás! (vagy hogy írják) Kevésnek lenni, azt jelenti, hogy kevés. Hagyjuk a rizsát. Az olaszok tudták, hogy ez a döntő. Te miért nem? Ez nem, nem a játékosok szégyene. Ez valami más. Leszarom a további meccseket, győzelem, vagy semmi. Ami a mienk az a semmi! Újabb szégyen magyar VB-n.
3957
2022. június 30. 16:16
annyira fel vagyok zaklatva, hogy írok egy következő kommentet. "A nyolc között már nincs könnyű mérkőzés" mindent megmagyaráz. Nem nyerni akarunk. Megmagyarázni akarjuk. Itt valami nem ok. Mi nem is gondoltuk, hogy nyerjük az aranyat? Ez milyen kapitány? A tévedés kapitánya. Elnézést, de ez egy erózió a győztes sportunkban. Kedves Memercinnyó kapitány! Pont a digókkal vagyunk sehol. Nahát?
fatman
2022. június 29. 21:45
Hajrá Magyarok!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!