Nadal egy horrorsérülés nyomán jutott a Roland Garros döntőjébe

2022. június 03. 19:01

A tizenháromszoros bajnok Rafael Nadal ismét bejutott a Roland Garros döntőjébe, miután az olimpiai bajnok Zverev súlyos bokasérülést szenvedett a mai elődöntőjük második szettjének legvégén.

2022. június 03. 19:01
null
Balázs Boldizsár

A még mindig csak huszonöt éves Alexander Zverev már nagyon régóta a legstabilabban emlegetett kihívója a férfi tenisz csúcsát másfél évtizede kibérlő Nagy Hármasnak. Ő nyerte a legtöbb mesterversenyt Djokovicon, Nadalon, Federeren és a negyedikként sokszor odaférő Murray-n kívül a mostani mezőnyben. Kétszeres világbajnok. És a tokiói olimpián ő verte meg először a tavalyi szezonban Novak Djokovicot olyan meccsen, amit a szerb világelső semmiképpen sem akart elveszíteni, hisz akkor már három Grand Slamnél járt, így a naptári Golden Slamért hajtott. Eztán

Zverev olimpiai bajnok is

lett.

Ezek az eredmények azonban mind két nyert szettre menő meccseken születtek. A három nyert szettre menő, és minden másnál fontosabb Grand Slamekkel Zverev pályafutása egészében hadilábon állt. Hat év telt el azóta, hogy Roger Federert legyőzte a svájci legsikeresebb tornáján, a füves Halléban, megszerezve ezzel első top10-es játékos elleni győzelmét, melyet aztán még 38 követett az ideig Roland Garrosig – anélkül, hogy egyszer is Grand Slam tornán kapta volna el valamelyik társát a világelitből.

Mígnem a szerda párizsi negyeddöntőben megverte az egyik végső esélyesként érkező Carlos Alcarazt, élete legjobb Grand Slamen nyújtott játékával. Ezután a tenisz- és talán a sporttörténelem legnehezebb feladata várt rá ma, az elődöntőben: Rafael Nadal a Roland Garros centerpályáján, a Philippe Chatrier-n.

A tizenháromszoros bajnok Nadal egy Djokovic felett aratott felfoghatatlan győzelemből érkezett. A hátralévő két meccséből az elődöntő ígérkezett messze nehezebbnek, egyrészt a négy órán túlnyúló, kimerítő Djokovic-csata után a következő meccsként, másrészt, mert a tokiói olimpián a hetyke Zverev belekóstolt abba, hogy ha saját maga még nem is jut történelmi sikerek közelébe, milyen hasonló íze van annak, ha másét ő akadályozza meg.

A meccs parádés színvonalon indult. Elsősorban Zverev volt elemében, rögtön brékelte Nadalt az első játékban, majd 4-2-es vezetésig gyakorlatilag hibátlan tenisszel jutott el. Az itt látott kétkezes fonákjára Nadal, egy friss Djokovic élmény után is, azt mondta a meccs végén: a világ pillanatnyilag legjobbja. Ámde Zverev 4-3, 15-0-nél egy tökéletes adogatást éppenhogy csak visszakapott egyáltalán Nadaltól, és sima befejező ütés helyett egy ejtéssel akarta tetézni szárnyaló játékát. Ez amatőr szinten is gyatrára sikerült, Nadal megérezte a rést Zverev páncélján: befutotta és beverte a labdát; beékelte a tőrt.

Innentől egyenlő felek játszottak. Nadal visszabrékelt, még szettlabdákig is eljutott fogadóként, de végül tiebrék döntött. Ahol Zverev ismét elhúzott, 6-2-nél négy játszmalabdája következett. Legemlékezetesebben és legkarakterisztikusabban a harmadikat hárította Nadal, íme:

Erről a pontról mentálisan sok kategóriával a szokásos és párral a mai Zverev felett álló játékosoknak sem lehetett volna visszaút egy Nadal ellen, a Roland Garroson. A spanyol egy annak színvonalához méltó elütéssel fejezte be az első szettet.

Másfél óra telt bele, hogy Nadal előnybe kerüljön. A párizsi eső miatt behúzott tető alatt, hatalmas páratartalomban játszottak, igen kimerülten kezdték hát meg a második játszmát. Ezt tetézte egy bődületes, 44 ütéses labdamenet, ami után Nadal lendületből lerogyott a székébe és nem is mozdult a térfélcseréig. A teljes elcsigázottság miatt a második szettben mindketten mélyen alulteljesítettek: Zverev úgy állhatott oda 5-3-nál adogatni az egyenlítésért, hogy addig összesen egy gém lett az adogatóé(!). De még mindig brék jött; Nadal újra utolérte Zverevet. Majd tulajdonképpen már kiszerválta a tiebréket, mikor egy csúszásnál Zverev bokája nagyon csúnyán aláfordult.

A németet végül tolószékben vitték le a pályáról, a meccset hivatalosan feladni, a kézfogásra még visszamankózott.

A meccs a negyedik óra elején járt, és még legjobb esetben sem végeztek a kétharmadával. Nadal egy nyolcaddöntős ötszettes, és egy negyeddöntős Djokovic elleni négy szettes meccs után ezúttal nem egy teljes maratoni meccset kellett kihúzzon. Tekintetbe véve, hogy krónikus lábfej-baját a megerőltetés hozhatja elő bármikor, a Zverev-baleset nagyban segítette, hogy megőrizhesse makulátlan mérlegét a Roland Garros döntőjében.

Vagy a stabil alapteniszű, nagyot pörgető norvég, Casper Rudd vagy a tenyeressel direkt erőteniszt játszó, Balázs Attilát és Fucsovics Mártont is búcsúztató, horvát Marin Čilić próbálkozhat majd Nadal megállításával vasárnap 3-kor. A korábbi tizenhárom alkalomból Federer négyszer, Djokovic háromszor bizonyult kevésnek a feladathoz.

Nyitókép: Alexander Zverev mankójával kezet fog a székbíróval, miután feladta a Roland Garros elődöntőjét Rafael Nadal elleni. Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiltyu
2022. június 06. 03:25
ezt én sem értem...
iimre
2022. június 04. 23:47
"nagyon drukkoltam neki, hogy ezt a barmot kiverje." A barmok négy lábon állnak, és nem tudnak teniszütőt fogni, szóval vagy nem Nadal, vagy nem barom — Te biztosan fel voltál mentve tornából, ezért nem tudod értékelni a teljesítményét. Vagy féltékeny vagy rá…
Annalili
2022. június 04. 23:47
Nadal barom? Miért?
Falfirka
2022. június 04. 23:47
nadal önmagához képest gyenge volt. zverevnak minden esélye meg volt, hogy nyerjen. nagyon drukkoltam neki, hogy ezt a barmot kiverje. sajnálom szegényt, mielőbbi teljes gyógyulást kívánok neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!