Nagyszerű játékkal verte Kanadát a női pólócsapat, féllábbal negyeddöntős a vizes vébén

2022. június 24. 21:01

Magabiztos, profi munkával a magyar női vízilabda-válogatott négy góllal verte a mindig kellemetlen Kanadát a budapesti vizes világbajnokság utolsó csoportmeccsén.

2022. június 24. 21:01
null

Kolumbia kezdőmeccses legyalulása és az olaszok elleni igen fájó és viszonylag aggasztó vereség után a magyar női vízilabda az utolsó csoportmeccsét játszotta Kanada ellen a budapesti vizes világbajnokságon. A biztos továbbjutás ellenére igen komoly tétje volt a találkozónak: a vesztes majd Hollandiával kényszerül (akár vb-elődöntőnek is beillő meccset) játszani a negyeddöntőért, míg

a magyar győzelem egy Argentína elleni folytatással, azaz tulajdonképpen egy negyeddöntős hellyel volt egyenértékű.

A kanadaiak az öt évvel ezelőtti budapesti világbajnokságon a negyeddöntőben verték ki a magyar női póló-válogatottat, akkor tökéletesen újszerű megközelítésével a zónás védekezésnek, amely jóformán két kapust tesz lehetővé – a külső emberek dupla úszómennyisége árán. 

További óvatosságra intett, hogy Kanada döntetlent játszott az olaszokkal a nyitókörben, noha végig az eredmény után mentek. 

Idegesen és pontatlanságokkal kezdett mindkét oldal, így majd 3 perc tiszta játékidőt kellett várni az első gólra. A magyar csapatkapitány-és-zseni, Keszthelyi Rita úszik meg, a biztos gól helyett egy ötösért vízbenyomják hátulról a kanadaiak. Szilágyi Dorka értékesíti a büntetőt. Hamarosan ismét le tudunk fordulni, elkerülve, hogy felálljon a kanadaiak varázs-védekezése: egy szinte egész félpályás Keszthelyi passz, Gurisatti gól. 2-0. Kapunk is egyet az első negyedben, nagyon ellépni nem engednek.

A második negyed Keszthelyi harmadik gólpasszával kezdődik. Emberfórban minden porcikájával lövést mímelve magára húzza a kanadai védelem alkotmányozó többségét, ám Gurisattinak passzol, aki kapuba teszi az éles szög ellenére. Lesz aztán centergólunk is, Natasa Rybanksa révén, némi terhet levéve Keszthelyiről, hogy a gólpassza nélkül is megy. 

Keszthelyi Rita sportágán túlmutató világklasszis. Itt épp a tenisz balkezes szervamozdulatát emeli be a medencébe. Fotó: Trenka Attila / mandiner
Keszthelyi Rita sportágán túlmutató világklasszis. Itt épp a tenisz balkezes szervamozdulatát emeli be a medencébe. Fotó: Trenka Attila / mandiner
A három magyar gól ellenére a második negyedet döntetlenre hozza Kanada. 5-4-gyel zárul az első félidő a fergeteges hangulatú Margitszigeten.

A harmadik negyed azonban tulajdonképpen eldönti a meccset:

a nagyszünet után 5 perc alatt lő a magyar válogatott négy gólt, egyet sem kap.

Keszthelyi Rita hirtelen három gólnál jár. Tökéletesen alkalmazza a magyar csapat a gyors játékot. Megúszások, testhossznyi előnyök tiszta lövőhelyzetre váltása – számtalan varációban kerüljük el a kanadai fal felálltát.

Öt gólos magyar vezetéstől könnyebb síppal jönnek a kanadai emberelőnyök, de a védekezés a helyén van, számtalan blokk segíti a kapust.

Több mint 10 perc telik a második félidőből és 10 gólnál jár már Magyarország, amikor Kanada újra eredményes. Lőnek még mellé kettőt, elég gyorsan ahhoz, hogy matematikailag még legyen esélyük, de egy higgadt időkéréses emberelőnnyel eldöntik a lányok meccset. A végeredmény 11-7.

Keszthelyi a meccs embere. Természetesen. 

Vasárnap 18.30-kor Argentínával találkozik a magyar csapat a negyeddöntőért, ahol Ausztrália várja a mieinket. Az A-csoport második helyével eldőlt, hogy a szinte-verhetetlen USA-val csak a döntőben futhat össze Magyarország.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tésztagyári szakmunkás
2022. június 26. 19:05
És még úszni is tudnak, nem kell őket kimenteni a vízből! ;-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!