Győri bravúr! 32-27-re nyert és újra BL-trófeáért játszhat a Győr női kézilabdacsapata az MVM Dome-ban

2022. június 04. 16:45

Lehengerlő, 32-27-es győzelmet aratott a Győr női kézilabdacsapata, amely hat korábbi BL-győztes játékossal állt fel a Final Four-újonc dán Esbjerg ellen a rekordszámú 14800 MVM Dome közönsége előtt.

2022. június 04. 16:45
null
Csisztu Zsuzsa

Nézőcsúcs az MVM Dome-ban - 14800 néző és hatalmas hangulat

Mind a Győr, mind az Esbjerg egy némileg váratlan kudarccal a háta mögött érkezett meg Budapestre. A dánok elveszítették a bajnoki döntőt az Odensével szemben, az ETO pedig egy olyan meccsen kapott ki a rivális Fraditól a Magyar Kupa fináléjában, amit már az első félidőben meg kellett volna nyernie.

Bíztunk benne ugyanakkor, hogy a kézilabda négyes döntők helyszíneként szűznek számító hatalmas MVM Dome nagyobb szerencsét hoz a Győri Audi ETO KC csapatának, mint tette azt a férfi válogatottunk esetében a januári férfi kézilabda Európa-bajnokság idején. A nyitány, vagyis az első elődöntő remekül igazolta mindezt, főleg a babonások lélegezhettek fel,

a szakma azért elsősorban abban bízott, hogy az európai kupadöntők kiélezett hangulatát sokkal jobban ismerő győriek, ha nem is simán, de győzelemmel hozzák le a dánok elleni elődöntőt.

S hogy melyek voltak azok az előzetes statisztikák, amelyek a Győr mellett szóltak?

A statisztikák is a Győr mellett szóltak

Nos, a rábapartiak 14. alkalommal jutott a legjobb négy közé a BL-ben, 2007 óta ez csak egyszer, 2015-ben nem sikerült neki. A fináléba nyolcszor került be, amit ötször nyert meg, tavaly bronzérmes lett. A győriek a mostani évadban csoportgyőztesként jutottak tovább, majd a negyeddöntőben 56–44-es összesítéssel búcsúztatták a francia Brest Bretagne együttesét. Az Esbjergnek ez volt az első szereplése a BL legjobb négy csapata között. A csoportkörből ugyancsak az első helyen lépett tovább, a negyeddöntőben 53–52-es összesítéssel búcsúztatta a román CSM Bucuresti-et.  

A képen: Budapest, 2022. június 4. A győri Linn Blohm (k) és Mette Tranborg, a dán Esbjerg játékosa (b) a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott Győri Audi ETO KC - Team Esbjerg mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. június 4-én. MTI/Kovács Anikó
A képen: Budapest, 2022. június 4. A győri Linn Blohm (k) és Mette Tranborg, a dán Esbjerg játékosa (b) a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott Győri Audi ETO KC - Team Esbjerg mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. június 4-én. MTI/Kovács Anikó

A mérkőzés dán góllal indult, egy tízméteres átlövésbe a győriek norvég kapusa, épp csak beleérni tudott, de úgy tűnt, ez a nyitó mozdulatsor kiválóan bemelegítette az egyik Solberg nővért, aki ezt követően az első félidő egyik legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtotta, bravúros védéseiből kétszer is  jobbal az ellenfél üres kapujába talált, rá oly jellemző módon.

Ez a mai összecsapás azt a kivételes személyes párharcot is kínálta, hogy

a kapus Silje Solberg,  olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok norvég válogatott kézilabdázóként saját ikertestvérével kellett farkasszemet nézzen,

hiszen a szintén a norvég válogatottal olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Sanna Solberg balszélsőként a dán Esbjerg csapatát erősíti.

A képen: A győri kapus, Silje Solberg (b) a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott Győri Audi ETO KC - Team Esbjerg mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. június 4-én. MTI/Kovács Anikó
A képen: A győri kapus, Silje Solberg (b) a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott Győri Audi ETO KC - Team Esbjerg mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. június 4-én. MTI/Kovács Anikó

Az ellenfél sorait vizsgálva persze nem lehet nem megemlékezni Henny Reistad személyéről, aki egy éve ezen a hétvégén összesen 22 gólt dobva vezette BL-győzelemre a Vipers Kristiansandot.

Győri oldalon – ez a klubkézialabda sajátossága -  Silje Solberg, Stine Oftedal, Veronica Kristiansen - a másikon Sanna Solberg, Marit Jacobsen, Marit Frafjord, Vilde Ingstad, Kristine Breistöl és Reistad jelenléte azt mesélte nekünk, hogy több mint

a fél norvég válogatott a pályán volt egy olyan meccsen, amit egy magyar és egy dán topcsapat játszott.

Az Oftedal-Reistad párharc pikantériája pedig, hogy a világ talán két legjobb irányítója feszült egymásnak.

A térfélcsere után Fodor a bal szélen, jobbal a bal alsóba talált az első labdaérintésből. Hosszú idő után vezetett ismét a Győr. A második félidőben mintha tempót váltott volna Ambros Martin csapata, egészen más ritmusban és egy jelentősen feljavuló védekezéssel rukkolt elő a Győr.

A negyvenedik perc környékén még egy fokozattal feljebb váltott a rába-parti gárda,

dán időkérés után két Leynaud-védés, majd Rju a kapufára ejtette a labdát, kivételesen a Győré lett a lecsorgó, Fodor a bal sarokba lőtt a hatosról, 26–23-ra érezhetően meglépett a Győr.

A képen: A Győriek mestere, Ambros Martin (k).  MTI/Krizsán Csaba
A képen: A Győriek mestere, Ambros Martin (k). MTI/Krizsán Csaba

Láthatóan hiba nélkül játszottak tovább a portugál mester játékosai, azé a szakemberé, aki ezzel hetedik BL-döntője felé igyekezett kormányozni a zöld-fehér együttest.

Az 59. percben Ingstad lőtt még egy gólt a végére, amolyan csillagszóróként

a klubkézilabdázás törénetében sosem látott nézőszámú 14800 fős közönség előtt, s ezzel a Győr Audi Eto KC három év után újra ott van a holnapi döntőben, ahol a francia Metz és a tavalyi győztes norvég Vipers Kristiansand mérkőzés győztesével találkozik és harcol majd az idei Bajnokok Ligája trófeáért.

 

KÉZILABDANŐI BAJNOKOK LIGÁJANÉGYES DÖNTŐ (Budapest, MVM Dome)ELŐDÖNTŐ

Győri Audi ETO KC–Team Esbjerg (dán): 32-27

A másik mai mérkőzés18.00 órakor kezdődik annak győztese, a  francia Metz HB, vagy a norvég Vipers Kristiansand szerepel holnap a döntőben a Győr ellen. 

Vipers Kristiansand - Metz HB : 33-27

Holnap pedig:

HELYOSZTÓK (JÚNIUS 5.)15.15: Bronzmérkőzés

Team Esbjerg -  Metz HB

Vezeti: Maike Merz, Tanja Kuttler (németek)

18.00: Döntő 

GYŐRI AUDO ETO KCVipers Kristiansand

Vezeti: Tatjana Prastalo, Vesna Balvan (bosnyákok)

 

A nyitóképen: A győri Stine Oftedal (b) és Mette Tranborg, a dán Esbjerg játékosa a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott Győri Audi ETO KC - Team Esbjerg mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. június 4-én.MTI/Kovács Anikó

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2022. június 05. 17:34
GRATULÁLOK, NAGYON frankó volt! EGYETLEN pillanatig sem izgultam amúgy, biztos voltam abban, hogy ezt a meccset az ETO simán behúzza! FOGADTAM is persze .
Héja
2022. június 05. 17:34
Óriási gratula lányok!
Lombi
2022. június 05. 17:34
Hatalmas gratuláció, csajok.
Ildikó99
2022. június 05. 14:26
Én Győri Fan vagyok most egy Nagyon Gratulálok a kedvenceimnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!