Óriási csatában Ana Marcela Cunha világbajnok lett női 5 kilométeren nyílt vízi úszásban, Rohács Réka 15., Balogh Vivien 24. helyen zárt a hazai vb-n

2022. június 27. 14:26

Végig szoros küzdelem jellemezte a nyílt vízi úszók női 5 kilométeres versenyét a hazai vizes világbajnokságon a Lupa-tavon. Végül a brazil úszófenomén, Ana Marcela Cunha győzött, és megvédte világbanoki címét. A magyarok közül Rohács Réka a 15., míg Balogh Vivien a 24. helyen végzett.

2022. június 27. 14:26
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a nyílt vízi úszóprogram első napján a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf összeállítású 4x1,5 km-es váltónk elképesztő versenyzéssel, célfotóval ezüstérmet nyert a Lupa-tavon.

Mint írtuk, a második versenynap, hétfőn délelőtt a férfi öt kilométeres nyílt vizi úszás döntőjében az élete első felnőtt világversenyén szereplő Betlehem hetedik, a szám címvédője, Rasovszky pedig kilencedik lett.

Ezt követően megrendezték a nők 5 kilométeres nyílt vízi úszóversenyét, ahol szintén

Az első mérőpontnál, bő négyszáz méter után szoros élboly alakult ki, ekkor Rohács Réka 7.2 másodperccel lemaradva a 14. helyen haladt, míg Balogh Vivien 9.9-es hátránnyal a 23. pozícióban úszott.

Rohács Réka a célba érkezés után a női nyílt vízi úszók 5 kilométeres versenyén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tónál 2022. június 27-én. MTI/Szigetváry Zsolt

A második mérőpontnál, 800 méternél továbbra is együtt haladt az élmezőny, ám mindkét magyar versenyző hátrébb csúszott: Balogh a 16. pozícióban, Rohács a 17. helyen haladt, előbbi 19.8 másodperces, utóbbi 21.3-as hátránnyal.

Másfél kilométer után a mieink pozíciója nem változott, időben viszont már több mint 40 másodpercre nőtt a hátrány.

Féltávnál a mieink továbbra sem tudtak feljebb zárkózni.

Az élen azonban izgalmas csata alakult ki, az utolsó kört egy szoros tízfős élboly vezette, elsőként haladt a francia Aurelie Muller a brazil világklasszis Ana Marcela Cunha előtt. Bő 1.2 kilométerrel a vége előtt az olasz Giulia Gabbrielleschi átvette a vezetést, Muller visszacsúszott a nyolcadik helyre, de a hátránya csak 5.3 másodperc volt. A brazil Cunha pedig továbbra is tartotta a második pozícióját, majd az élre úszott, ám teljesen együtt haladt az első tíz versenyző. Ekkor Rohács a 15. volt.

Balogh Vivien a női nyílt vízi úszók 5 kilométeres versenyén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tavon 2022. június 27-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Balogh Vivien a női nyílt vízi úszók 5 kilométeres versenyén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tavon 2022. június 27-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Az utolsó néhány száz méteren Cunha kissé növelte az előnyét, Muller igyekezett szorossá tenni a csatát, és üldözte a brazil úszófenomént. Végül Cunha megvédte a világbajnoki címét, Muller szerezte meg az ezüstérmet, illetve Gabbrielleschi harmadikként csapott a célba.

A mieink közül Rohács a 15. lett, míg Balogh a 24. helyen végzett célfotóval.

Á 22 éves Rohács a vegyes zónában elárulta, hogy abból a szempontból elégedett, hogy szeretett volna javítani a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon elért 18. helyezésén. Ám kiemelte, hogy ez a táv ennyi indulóval inkább egy boxmeccsre hasonlított.

„Remélem, a húgom meg fog edzeni engem, mert egy igazi kis vérszívó, és ha majd együtt készülünk, azt kérem tőle, hogy végig verjen” – mondta Rohács, akinek a 2008-as születésű testvére, Luca szintén nyílt vízi úszó.

A 20 esztendős Balogh azt nyilatkozta, hogy elégedett a teljesítményével, ugyanis az idei célját már azzal meg tudta valósítani, hogy kijutott a világbajnokságra és az 5 kilométer mellett az olimpiai számban, 10 kilométeren is megmutathatja magát a hazai vb-n.

 

Nyitókép: Versenyzők a rajt előtt, az első sorban Rohács Réka (jobbra) a női nyílt vízi úszók 5 kilométeres versenyén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tavon 2022. június 27-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!