Óriási magyar siker, Muhi András Pires Szilágyi Áronról készült portréfilmje lett a világ második legjobb sportfilmje!

2022. június 12. 22:31

A világ legnagyobb és legjelentősebb sportújságírói szakmai versenyében, az öt kontinens pályaműveit felvonultató AIPS Sport Media Awardson, vagyis a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség globális médiadíjáért folyó versenyben Muhi András Pires rendező Szilágyi Áronról készült portréfilmjét választották a világ második legjobb sportfilmjének a szervezet június 12-i, vasárnapi díjkiosztó gáláján.

2022. június 12. 22:31
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Az előzményekről: az immár negyedik alkalommal kiírt médiadíjért újra magas színvonalú, óriási harc folyt az összesen 11 kategóriába benevezett, rekordot jelentő , 133 országból érkezett 1732 pályamű között. Ennek előzsűrizését az AIPS 24 tagú, öt kontinensről, tapasztalt sportújságírókat felsorakoztató végrehajtó bizottsága végezte, ennek a grémiumnak tagja, a Mandiner sportrovatvezetője, dr. Csisztu Zsuzsa is.

Hatalmas elismerés, hogy a világ legnagyobb és legjelentősebb sportújságírással foglalkozó szerkesztőségei, ügynökségei, médiavállalatai is beneveztek ebbe a versenybe, így például a CNN, BBC, NBC, a Marca, a La Gazetta Dello Sport, vagy éppen a legnagyobb és legjelentősebb ázsiai, afrikai, vagy dél-amerikai szerkesztőségek alkotásai is szerepeltek a több, mint 1700 pályamű között. 

A legjobb tíz mű közé három magyar alkotás is bekerült: a sportdokumentumfilmesek versenyében az m4 Sport műsorvezetője, Tihany Viktor Gereben Lívia kosárlabdázóról készített, megrendítő erejű, „Amíg a vérem hajt!” című filmje a világ tíz legjobbja közé jutott.

Szintén nagyszerű hír, hogy az AIPS Médiadíjának harmadik kiírásában Szilágyi Anna a fiatal fotóriporterek között elért tavalyi győzelme után idén ismét bejutott a világ tíz legjobb sportfotóját elkészítő alkotók közé, méghozzá ugyanebben a kategóriában, a „Like whales”, „Mint a bálnák” című képével.

Az idei legnagyobb siker, hogy a sportolói portréfilm-kategóriába benevezett, Muhi András Pires Egy mindenkiért című, a háromszoros egyéni olimpiai bajnok kardvívóról, Szilágyi Áronról forgatott filmje nem csupán a világ három legjobb filmje közé került, hanem már a zsűri döntése előtt a legjobb európai sportportréfilm díját a magáénak mondhatta.

Muhi András Pires - egy este, két óriási elismerés! Fotó: Mandiner
Muhi András Pires - egy este, két óriási elismerés! Fotó: Mandiner

A filmrendező, Muhi András Pires, aki 2017 és 2021 között folyamatosan végigkövette Szilágyi Áron életét, versenyeit, felkészülésének szinte minden pillanatát, értesülve a TOP 3-ba kerülésről meghatottan és boldogan kommentálta korábban a Mandinernek a film sikerének titkát:

Nyilván Szilágyi Áron személye nélkül ez a film sem lehetett volna ilyen, és az tette fel a koronát a folyamat végére, hogy Áron Tokióban megnyerte a harmadik egyéni olimpiai bajnoki címét. Egyedül annyit módosítottunk a hogy ezt a világraszóló eredményt kiírtuk a film végére" - mondta a rendező.

Nos, vasárnap estére kiderült, hogy az AIPS Sport Media Awardson a sportolói portréfilm-kategória második helyezettje lett Muhi András Pires „Egy mindenkiért” című, Szilágyi Áronról készített filmje. Ráadásul Muhi András Pires a helyszínről, Dohából a Mandinernek azt is elárulta: egy másik szakmai siker miatt is rendkívül boldog ma este!

A dohai díjkiosztó gálán Muhi András Pires középen, a díjjal. Fotó: Mandiner
A dohai díjkiosztó gálán Muhi András Pires középen, a díjjal. Fotó: Mandiner

- Szeretettel köszöntök mindenkit Dohából! Éppen ezekben a pillanatokban írt a vágó, Mógor Ágnes egy sms-t, hogy az „Egy mindenkiért”-tel megnyertük a Magyar Mozgókép Fesztivált, amely hatalmas megtiszteltetés, hiszen korábban soha, az elődnél a Magyar Filmszemlén sem jutott sportdokumentumfilm még a jelölésig sem – így lett kerek ez az este! Ez egy óriási büszkeség, és egy kis vigasz nekünk itt, Dohában, mert őszintén szólva, inkább itt számítottuk győzelemre, nem is feltétlenül a film miatt, hanem azért gondoltuk, hogy komoly esélyünk van a győzelemre, hiszen

Nagyon köszönöm a Nemzeti Filmintézet támogatását, hiszen e nélkül soha nem lett volna olyan minőségű ez a film, mint amilyen végül lett. Ugyancsak szeretném megköszönni a szponzoroknak valamint Áron menedzsmentjének, a Strongának a támogatását, akik végig, a legnehezebb időkben is mellettünk voltak. És mindenek előtt Áronnak szeretném nagyon megköszönni, hogy kitartott mellettem, és a film mellett, és elképesztő fegyelmezetten, kreatív partnerként dolgozott velünk.    

Nyitókép A főhős, Szilágyi Áron Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2022. június 15. 17:01
Gratulálok. Nagyszerű siker. Szilágyi Áron minden idők egyik legnagyobb magyar sportolója.Hétköznapi emberként is nagyon szimpatikus. Ám a vívás .mint sportág nem tartozik a széles körben figyelemmel kísért sportágak közzé Ez a film méltán népszerűsíti a világ közvéleménye előtt.
states
2022. június 15. 17:01
Újabb jobbhorog a komcsiknak, a Niedermüller-féle internáci söpredéknek. Szilágyi Áron nemcsak sportolóként, hanem hazafiként is is példaképül szolgál.
anna bolena
2022. június 15. 01:17
Nagy öröm, remek film, remek emberről.
Reszelő Aladár
2022. június 15. 01:17
Tényleg jó a film. Áronnak meg maxi respekt. Gratulálunk mindenkinek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!