A magyar gálát ezúttal Argentína bánta – jöhet az Ausztrália elleni brutális fizikai csata!

2022. június 26. 20:45

A magyar női vízilabda-válogatott az egyenes kieséses szakaszban Argentína ellen folytatta szereplését a hazai rendezésű FINA-világbajnokságon.

2022. június 26. 20:45
null
Vámos Tamás

Az Olaszország elleni vereség (9-10) után szerencsére sikerült legyőznünk az örök mumus Kanadát (11-7), így Keszthelyi-Nagy Ritáék csupán a döntőben találkozhatnak a világbajnokság első számú esélyesével, az Egyesült Államokkal, az egyenes kieséses szakasz első meccsén, a dél-amerikaiak ellen, a nyolc közé jutásért pedig egyértelműen mi voltunk a favoritok.

A mieink még sohasem találkoztak Argentínával, a debütáló meccs a delfinlány, Vályi Vanda szokásos labdahalászása után Faragó Kamilla kapufájával kezdődött, de a papírformának megfelelően magyar gólokkal folytatódott. Rybanska Natasa emberelőnyből (1-0), nyitotta meg a találataink sorát, egy centerezés után Keszthelyi-Nagy Rita (2-0), az első büntetőnkből Faragó Kamilla (3-0), majd egy négy a hármas lefordulást követően Gurisatti Gréta volt eredményes (4-0), ám ahhoz, hogy az első negyedben érintetlen maradjon a hálónk, Gangl Edina három látványos védése is kellett.

A mérkőzésre jellemző: Argentína kérte ki az első időt, nyilván azért, hogy minél előbb megszerezzék az első góljukat, de ez még emberelőnyből sem sikerült nekik.

A második negyed – kell-e mondani, hogy Vályi ismét labdát szerzett?... – egy eredménytelen magyar támadással kezdődött, sőt, az ellentámadás során, egy szabaddobásból az argentinok legjobbja, Cecilia Leonard törte meg a kék-fehérek gólcsendjét (4-1), aki a következő magyar gólnál lemaradt, így Faragó Kamilla úgy lőtt a kapuba, hogy a labda alig csúszott át a gólvonalon (5-1).

A negyedik argentin emberelőnyt Gersovszkij használta ki (5-2), ám a felbőszített „oroszlán”, azaz a magyar válogatott Szilágyi Dorottya révén hamar visszaállította a négygólos különbséget (6-2).

Az argentinok bátran kísérleteztek, Gangl azonban újabb magabiztos védést mutatott be, majd Szilágyi – egy kapufáról kipattanó labdát begyűjtve – már a második találatát szerezte (7-2).

Gangl Edina immár hatodik védése után Keszthelyi-Nagy Rita – igazi csapatkapitányként – rendkívül önzetlenül szolgálta ki előbb Gurisatti Grétát (8-2), majd a magyar kapusok specialitása, egy rendkívül látványos gólpassz után már az UVSE gólzsákja volt eredményes (9-2).

Ezt követően Gangl Hatcher ötösének védése után Rybanska – kell-e mondani? – Keszthelyi gólpasszát értékesítette (10-2), és a negyed lezárásaként csapatkapitányunk (biztos, ami biztos) még Szilágyinak is adott egy asszisztot (11-2).

Gangl Edina a nagy magyar fölény ellenére számos bravúrt mutatott be Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Gangl Edina a nagy magyar fölény ellenére számos bravúrt mutatott be Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A harmadik negyed a mérkőzést megtekintő rivális, Ausztrália elvonulásával kezdődött (nyilván nem egy Argentína elleni gólzáporból tanulják a legtöbbet), majd egy VAR-ozással folytatódott: Faragó Kamillla felső kapufáról lepattanó lövését csak a videó megtekintése után érvényesítették a játékvezetők (12-2), majd Leonard egy szemfüles góllal kozmetikázza csapata hátrányát (12-3), erre a magyar válogatott egy remekül végigjátszott támadás után Vályi Vanda révén válaszolt (13-3).

Egy argentin emberelőny után ismét egy Gangl-bravúrt láthattunk, majd Gurisatti Gréta immár a negyedik gólját szerezte (14-3), míg egy fórunk után Leimeter Dóra végre megszerezte első találatát (15-3)!

Egy argentin büntetőt a vendégek legjobbja, Leonard értékesített (15-4), ám a mieink legeredményesebb játékosa, Gurisatti erre újból válaszolni tudott (16-4).

Egyre jobban kiütköziött a két csapat közötti fizikális és technikai különbség, ennek is az eredménye, hogy – miközben Comba is betalált – Faragó Kamilla találatával zártuk a negyedet (17-5).

Kell-e mondani, hogy miénk az utolsó játékrész első támadása, és azt is jegyezzük föl: a kapuban Gangl Edinát Magyari Alda váltotta, aki egy remek védéssel mutatkozott be, majd egy kihagyott argentin ötméteres után Máté Zsuzsa kétszer is eredményes volt (19-5), aztán Keszthelyi-Nagy Rita klasszisát igazolja: ismét kiszolgált egy társat (Vályi Vanda – 20-5), ráadásul az FTC-Telekom korábbi üdvöskéje is gyorsan újból betalált (21-5).

Az argentinok becsülettel küzdöttek, Hatcher szépít (21-6), majd Szilágyi újra eredményes (22-6). Garda Krisztina első góljának (23-6) a lelátón helyet foglaló Pisont István is különösen örült, a találkozó jó hangulatát pedig tovább növeli egy 5 másodperccel a zárás előtti vétlen argentin időkérés, amelynek kapcsán a vendégek szakvezetője jelezte, semmi köze nincs ehhez.

Jogos volt a magyar lányok önfeledt öröme Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Jogos volt a magyar lányok önfeledt öröme Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A lényeg egy újabb magabiztos magyar győzelem született, lehet készülni a torna legfontosabb találkozójára, az Ausztrália elleni negyeddöntőre, amelyre június 28-án (kedden) kerül sor.  

A lefújást követően Bíró Attila szövetségi kapitány a következőképpen értékelt:

„A célt elértük, még egy meccset játszhattunk a lelkes közönségünk előtt. Nem lehetett úgymond lefürödni a meccset, keményen bele kellett állnunk a helyzetekbe, és bízom abban, hogy néhány játékosunk kellő önbizalmat is szerzett. A világbajnokság egyik legfontosabb mérkőzésére, az Ausztrália elleni negyeddöntőre elsősorban mentálisan és taktikailag kell felkészülnünk, hiszen következő ellenfelünk brutálisan fizikális vízilabdát játszik. A lényeg, hogy ezt bírnunk kell!”

Nyitókép Keszthelyi-Nagy Rita vezérletével egyértelműen ellenfelünk fölé nőttünk Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kossuth
2022. június 27. 18:23
Szép volt lányok!
Lombi
2022. június 27. 18:23
Szép volt csajok. A hullámvölgyeket kicsit át kell hidalni. Ausztrália büntetni fogja. Jól játszotok, de néha kicsit leül a csapat pár percre. De ebből bsrmi lehet. Hajrá. Cél az arany.
Voltkocsmáros
2022. június 27. 12:05
Azért elég jól megtanítottuk a fél világot vizilabdázni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!