A FINA új kategóriát indítana a transzgender versenysportolóknak - ez a budapesti FINA-kongresszus sportvilágot megrengető döntése

2022. június 19. 17:10

A FINA rendkívüli kongresszusán több hónapos tudományos, jogi és társadalmi előkészítő munka után egy új kategória felállítását javasolja a transzgender sportolók számára a versenysport területén, megtartva az inkluzívitást a tömegsport és hobbisport területén. Thomas Bach, a NOB elnöke is jelen volt, aki Budapest kivételes sport iránti elkötelezettségét emelte ki, és elmondta: még nem jött el az ideje, hogy feloldják a szankciókat az orosz és fehérorosz sportolókkal szemben.

2022. június 19. 17:10
null
Csisztu Zsuzsa

Thomas Bach Budapestet dícsérte

A Puskás Aréna rendezvénytermében megtartott FINA rendkívüli kongresszus kiemelt vendégeként érkezett a világbajnokságra az amúgy díszvendégként meghívott NOB-elnök, Thomas Bach, aki Husain Al Musallam elnök nyitószavait és Fürjes Balázs miniszter-helyettes, FINA végrehajtóbizottsági tag felszólalását követően tartott beszédet.

A képen: A sportvilágot megrengető döntést hozó budapesti rendkívüli FINA-kongresszus. Fotó: Mandiner
A képen: A sportvilágot megrengető döntést hozó budapesti rendkívüli FINA-kongresszus. Fotó: Mandiner
Fürjes Balázs kiemelte, hogy valószínűleg az első világrekord már megszületett Budapesten azzal, hogy soha nem látott rövidségű idő, mindössze alig négy hónap alatt szervezte meg Budapest – és a vidéki vízilabda selejtezőkkel, Szeged, Sopron és Debrecen bevonásával – Magyarország a 19. FINA vizes világbajnokságot.

A szervezet vezetőségi tagjaként egy vadonatúj kezdeményezést is bejelentett, mely szerint hazánk egy különleges ösztöndíjprogarmot tervez indítani a nemzetközi úszóközösség számára, hogy fiatal külföldi tehetségek tanulhassanak és sportolhassanak Magyarországon. Azt is megemlítette, hogy Budapest nem csupán 2017-ben és idén állt készen beugróként a rendezésre, de Budapest mindig készen áll, ha sportról van szó.

Thomas Bach már beszéde elején hangsúlyozta, mennyire szembetűnő az a kiemelkedő sport iránti elkötelezettség, amelyet minden egyes budapesti látogatásakor tapasztal. A magyarok kitűnő vendéglátók

és csak azért nem kíván sok sikert a rendezéshez külön, mert már az első napon látszott, hogy a világbajnokság kitűnő rendezvény lesz és inkább azt kívánja, hogy minden jelenlévő élvezze a nagyszerű rendezést.

A képen: Thomas Bach, a budapesti rendkívüli FINA-kongresszus díszvendége. Fotó: Mandiner
A képen: Thomas Bach, a budapesti rendkívüli FINA-kongresszus díszvendége. Fotó: Mandiner

Thomas Bach számos témát említett, például azt is, hogy számos, a NOB és a FINA közötti egymüttműködést egy újabbal fejelhetné meg a két szervezet, ha a FINA csatlakozna a klímaváltozás elleni munkacsoport munkájához.

Örömét fejezte ki, hogy a FINA a NOB ajánlásait betartva csatlakozott a szankciókhoz, amellyel Oroszország ukrajnai inváziója miatt az orosz és a fehérorosz sportolókat kizárja a nemzetközi versenyekről.

„Még nem jött el az idő, hogy a szankciókat feloldjuk az orosz és fehérorosz sportolók kizárását illetően, de remélem, hogy a világ mielőbb ad egy esélyt végre a békének” –

zárta a témával kapcsolatos gondolatait Thomas Bach.

FINA és a transzgender vita új fejezethez érkezett

A FINA rendkívüli kongresszusának számos témája között az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt a tudományos, jogi és versenyzői munkacsoportok tanulmányai alapján megtett kezdeményezés volt a transzgender sportolók és a női sport, valamint az inkluzívitás jegyében születő javaslatok kérdéseit illetően. A témával kapcsolatban orvosi és tudományos munkacsoportot, jogi munakcsoportot és versenyzői munkacsoportot is felállítottak, amelyek több hónapon keresztül szakmai kutatásokat végeztek a témában. 

Amerikai és Ausztrál olimpiai bajnok úszónők is kiálltak a biológiai nők fair versenyhez való jogáért

Summer Sanders amerikai úszó olimpiai bajnok, kétgyermekes édesanya és Cate Cambell négyszeres ausztrál olimpiai bajnok úszónők saját, a témában írt beszédjükben elmondták, hogy minden respektjük mellett is, tiszteletben tartva a transzgender emberek saját nemükhöz való viszonyát,

a női sport és a tisztességes verseny megőrzése érdekében az a sportág érdeke, hogy a biológiailag nőnek születő nők szintén biológiailag női versenytársaik ellen mérettessenek meg.

Az egyik legfontosabb orvosi és sportélettani összegzése a témában végzett tanulmányoknak arra mutatott rá, hogy a pubertás-kori hormonális fejlődés, és a biológiailag férfinak születő emberek testében felszabaduló tesztoszterontöbblet olyan jelentős átalakulást és fizikai előnyt jelent a női test fejlődésével szemben, amelyet tesztoszteron szupresszióval nem lehet kiegyenlíteni. A különbség ugyanis a tüdőkapacitásban, a szív méretében, az izmok átmérőjében, a végtagok nagyságában és még oly sok mindenben megmutatkozik. Ezért nem létezhetnek valójában egyenlő feltételeket a nők és a férfiből nővé átalakuló transzgender nők versenysportjában.

 A FINA ezért a fair verseny megőrzése és tiszteletben tartása érdekében javasolni fogja, hogy egy úgynevezett új kategóriát is bevezessenek a jövőben a transzgender sportolók számára.

Al Mussalam elnök a tudományos kutatások és munkacsoportok prezentációja után azt is kezdeményezte, hogy újabb munkacsoport foglalkozzon az új kategória kidolgozásának részleteivel, és azt is kiemelte, hogy a hobbi és tömegsportban ugyanakkor az inkluzívitás rendkívül fontos, ott minden tehetséges és sportolni vágyó embernek helye van. 

A nyitóképen a Will Thomasként született ma Lia Thomasként versenyző transzgender úszó az amerikai egyetemi bajnokság női versenyében sorra győzi le a női versenyzőket. Fotó: Joseph Prezioso / AFP

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2022. december 15. 13:12
Ilyen döntést is CSAK Magyarországon lehet meghozni! A FINA-vezérek nálunk egészséges levegőt szívnak. Elvesztegetett idő volt a "tudományt" hónapokon keresztül kurkászni, hátha annak eredményei alapján a józan ésszel ellentétes értelmű következtetésre jutnak. Ha másért nem, már CSAK ezért is érdemes volt a világbajnokságot Magyarországra elhozni. Üdvözöljök az összes többi sportág ez ügybéli döntéshozóit Budapesten! Hajrá, Magyarország!
Petkó Zsigmond
2022. szeptember 24. 00:47
Most őszintén, nem mindegy?
confitür
2022. július 17. 13:52
A genderőrület a mai emberiség legsúlyosabb elmebaja. Persze ez is mint minden rossz az USA-ból indult.
ZolieM
2022. július 17. 13:52
És milyen kategóriában indulhatnak a krokodilemberek, transzgender klímasárkányok? Vagy az önmagát őznek képzelő srác?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!