Sokkoló volt a világbajnoki 7. helyezés! – Varga Zsolt a Mandinernek

2022. július 21. 11:17

Amint az várható volt, a vártnál gyengébb vb-szereplés magával rántotta Märcz Tamást, aki helyett a szövetség a Ferencváros mesterét nevezte ki a válogatott élére. Az új kapitányt a bejelentést követően kérdeztük.

2022. július 21. 11:17
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Több órás elnökségi ülés után annak ellenére határoztak a változtatásról a szövetség elnökségének tagjai, hogy nyakunkon az Európa-bajnokság, így a váltás nem kis kockázatot is hordoz. 

A szövetség elnöke, Vári Attila jelentette be a hírt, aki többek között kifejtette:

– Azért is döntöttünk a váltás mellett, mert úgy éreztük, Märcz Tamás – aki fantasztikus eredményeket ért el a válogatottal, amiért csak köszönet jár neki – és a játékosok között kicsit megfáradt a kohézió. A magyar válogatott számára a legfontosabb stratégiai terv a 2024-es olimpián való szereplés és a tradicionális hagyományok folytatása, mindez a legtehetségesebb fiatalok beépítésével.”

A szövetség elnöke azt is közölte: a Ferencvárossal kötött megállapodás értelmében a szakember a következő idényben a zöld-fehérek szakvezetője is marad, majd ezt követően tölti be főállásban a szövetségi kapitányi posztot.

Teljes a bizalom Varga Zsolt (jobbra) iránt! Fotó: waterpolo.hu
Teljes a bizalom Varga Zsolt (jobbra) iránt! Fotó: waterpolo.hu

A bejelentés után Varga Zsolt készséggel állt a Mandiner rendelkezésére.

A történtek ismeretében érdekes lehet; miként élte át a válogatott világbajnoki szereplését, és a várakozáson aluli hetedik helyezést?

A sorsdöntő, Olaszország elleni negyeddöntőt a kisfiammal néztem végig, és a találkozó közben azt állapítottuk meg: nagyon jó a csapat, akár 3-4 góllal is nyerhetünk. Éppen ezért volt nagyon váratlan a vereség és az utána következő folyamat. De vízilabdaedzőként pontosan tudom, egy ilyen kiélezett mérkőzésen bármikor becsúszhat egy hiba, és játszhatsz bármennyire biztatóan, egygólos vereség is lehet a vége... Ezzel együtt sokkoló volt a hetedik helyezés, ebben a sportágban nem ehhez szoktunk hozzá. De elismerés illeti Märcz Tamást az elmúlt évek munkája miatt, fel is ajánlotta, hogy bármiben segít, ha igénylem, és erre az idő rövidsége miatt szükség is lesz, hiszen már akadnak lekötött programok a felkészülésben.

Mi volt az első reakciója, amikor Vári Attila felhívta, és vázolta önnek a szövetségi kapitányi munka lehetőségét?

Nem tagadom, nagyon váratlanul ért a felkérés. Attila elmondta, hogy több jelölt van a kalapban, és azt kérdezte: mit szólok a dologhoz. Természetesen óriási megtiszteltetés volt számomra, de elsők között azt kértem, hogy mivel a Ferencvárossal élő szerződésem van, ez ne sérüljön. Szerencsére Kubatov Gábor és Nyíri Zoltán is nagyon korrekten és profin állt a dologhoz, így hamar megoldódott ez a probléma. Természetesen a családommal is egyeztettem, és ők is támogattak, így nyugodtan vágok bele a munkába.

A minden idők második leggyengébb világbajnoki szereplését hozó torna után olyan híreket is hallani lehetett, hogy elsősorban az idősebb játékosok között alakultak ki nagy ellentétek. A spliti Európa-bajnokságig alig egy hónap van hátra, miképpen lehet ezt ennyire rövid idő alatt orvosolni?

Erről csak a sajtóban lehetett olvasni. Természetesen szükség van a rutinos, nagy tudású egyéniségekre, akik nem csak a medencében, hanem a parton is vezérek, de az is egyértelmű, hogy csak nyugodt légkörben lehet eredményesen dolgozni. Éppen ezért

Jövő hétfőn kezdődik a közvetlen felkészülés. Mi a legfontosabb teendő az előttünk álló egy hónapban?

Aki ismer, tudja, hogy egy megszállott edző vagyok, aki három dologban hisz: munka, munka és munka! Ha rajtam múlna, már most ott állnék a medence szélén, stopperrel a kezemben és síppal a számban, és űzném, hajtanám a válogatott keret tagjait, hiszen a legfontosabb dolog, hogy lépésről lépésre fejlődjünk. Ehhez kell kiválasztanom a legalkalmasabb 15 játékost.

Zalánki Gergő az újjá alakuló válogatottnak is vezéregyénisége lehet Fotó: MTI/Illyés Tibor
Zalánki Gergő az újjá alakuló válogatottnak is vezéregyénisége lehet Fotó: MTI/Illyés Tibor

Amikor egy rendkívül sikeres játékospályafutás (a válogatottal olimpiai és vb-ezüst, klubszinten KEK- és LEN Kupa-győzelem) után visszavonult, és elkezdte az edzősködést, eszébe jutott, hogy jó lenne egyszer szövetségi kapitányként dolgozni?

Még az sem volt tervben, hogy felnőtt csapatot irányítsak, bőven megelégedtem volna azzal, hogy csak gyerekekkel foglalkozom. Aztán az élet úgy hozta, hogy kilenc éve a Ferencváros vezetőedzője lettem, és a klubbal minden mélységet és magasságot megjártunk: játszottunk kiesési rangadót, több bajnoki címet szereztünk, nyertünk és buktunk el BL-döntőt, tehát kiderült: talán van érzékem a szakmához.

így az Eb-n és a párizsi olimpiával kapcsolatban is csak az aranyéremben gondolkodhatunk. De mint említettem, ehhez lépésről lépésre kell haladnunk: most az a legfontosabb, hogy már az Európa-bajnokságon bizonyítsuk, a világbajnoki hetedik helyezés csupán egyszeri kisiklás volt…  

Nyitókép Varga Zsolt jelszava: "Munka! Munka! Munka!" Fotó: MTI/Kovács Tamás      

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
benedek77
2022. július 25. 19:58
Azért el ne bőgd már magad:)
Balinguru
2022. július 23. 07:41
A jó édes qva anjádad...
chief Bromden
2022. július 22. 15:28
Kihirdette keretét. Akik előtt semmi tekintélye, kihagyta.
chief Bromden
2022. július 22. 10:19
A régi játékos gárda helyét a medencében átvette az új, mostanra már ők is kiöregednek. Frissebb, a mai kor játékához igazodó tudásukat kamatoztatnák, de összetartó elődeik foglalják el a vezetői székeket. Összecsapnak a sport érdekei, az egyéni érdekekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!