Märcz Tamás szövetségi kapitány: Mindent megteszünk, hogy a magyar csapat teljes erőbedobással játsszon a következő meccsen

2022. július 01. 19:19

A magyar férfi vízilabda-válogatott a negyeddöntőben elszenvedett vereség után az ötödik helyért küzd a hazai vizes világbajnokságon. A mieink az amerikaiakkal játsszák első meccsüket a helyosztón pénteken 21 órától a Hajós Alfréd uszodában. Märcz Tamás szövetségi kapitány értékelt.

2022. július 01. 19:19
null
Bánfalvi Szabolcs

A játékosok elmondták lapunknak, hogy nem voltak eléggé fegyelmezettek és koncentráltak az olaszok elleni találkozón a negyeddöntőben. Ön szerint mi lehetett az oka az Olaszország elleni vereségnek?

A meccs elejével nem volt semmi baj – mondta a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás. – Úgy kezdtünk, ahogy kellett. A jobb oldalról kapott gól is belefért, mert nagyjából onnan akartuk a lövéseket kikényszeríteni. Tudtuk, hogy a mérkőzés során lesz sok emberelőny támadásban, illetve sok emberhátrány a védekezés során. Ezekből akartuk a lehető legtöbbet kihozni. Valóban volt nálunk fegyelmezetlenség, hiszen nem védekeztünk kellő mértékben Di Fulvio ellen (az olasz Di Fulvio négy gólt lőtt és a meccs legjobbja volt a negyeddöntőben – a szerk.). Az volt a célunk, hogy ne kapjunk akciógólokat, ennek ellenére az olaszok szereztek akciógólokat. Fájó, hogy nem tudtuk abba az irányba terelni a mérkőzést, hogy az emberelőnyös helyzetek kihasználásán múljon a találkozó végeredménye.

Emberelőnyből a magyarok hat gólt dobtak, míg az olaszok ötöt szereztek a szerdai negyeddöntőben.

A két csapat hasonlóan használta ki az emberelőnyöket, viszont az akciógólok nem férhetnek bele egy ilyen mérkőzésen. Emellett sok hiba becsúszott és rengeteg rossz passz volt a játékunkban. Türelmetlenek voltunk. Sokszor nem megfelelő helyre játszottuk a labdát, és nem azt a helyzetet választottuk, amely igazán eredményes lehetett volna. Pedig kaptunk sok emberelőnyt, és akadt bőven lehetőségünk gólokat lőni.

Leginkább az hiányzott, hogy egyrészt a meccs közepén megakadályozzuk az olaszok akciógóljait, másrészt a saját helyzeteinkkel jobban bánjunk.

Märcz Tamás szövetségi kapitány magyaráz a játékosoknak a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornájának negyeddöntőjében játszott Magyarország–Olaszország mérkőzés szünetében a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 29-én. MTI/Illyés Tibor

Hogyan látta a  kulcsjátékosaink teljesítményét az olaszok elleni találkozón?

Sokat várunk három-négy játékostól, akik a gólokért felelősek, azonban ez egy csapatsport. Meg kell oldani, hogyha valakinek kevesebb helyet hagynak az ellenfelek, ilyenkor helyzetbe kell hozni a másikat. Ezt mindig így kell nézni. Amikor nyertünk az elmúlt tornákon, akkor az azért sikerült, mert jobban blokkoltunk védekezésben, jobb volt a helyzetkihasználásunk, sok jó döntést hoztunk, akár az utolsó pillanatban is játékba tudtuk hozni azokat a játékosokat, akik nem feltétlenül a góllövésért felelősek. Minden téren jobban tudtunk működni. A vízilabda nagyon gyors, egyre gyorsabb.

Alkalmazkodnunk kell ehhez azért, hogy ezen a szinten is a legjobb megoldásokat válasszuk minden alkalommal.

Az ötödik helyért küzdhet így a magyar válogatott. Mennyire nehéz feladat felrázni a csapatot ebben a helyzetben?

Mindenki csalódott, én is az vagyok. Tudtam, hogy a negyeddöntőben nagyon nehéz meccs vár ránk, hiszen előtte is láttuk, hogy az olaszok nagyon jól játszanak. De abszolút bíztam benne, hogy a játékosaink rutinja, minősége és egy összeszedett, nyugodt játék meghozhatja a sikert Olaszország ellen. A következő, Egyesült Államok elleni mérkőzéssel kell foglalkozni, amely megadja az esélyt, hogy játszhassunk az ötödik helyért. Voltunk már hasonló helyzetben, ez nem könnyű feladat.

Mindent megteszünk, hogy olyan csapat ugorjon a medencébe, amely maga mögött tudja hagyni a csalódottságot, és teljes erőbedobással játszik majd a következő meccsen.

 

Nyitókép: Märcz Tamás szövetségi kapitány a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornájának negyeddöntőjében játszott Magyarország–Olaszország mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 29-én. MTI/Illyés Tibor

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grün
2022. július 02. 23:04
meglehet a veszett fejsze nyele, örüljünk neki...
Lion
2022. július 01. 22:57
Sajnos eléggé hiányzik Nagy Viktor a kapuból, frontember volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!