Nem ment a Fradinak a Bajnokok Ligája selejtezőjében – küzdő kazahok, gól nélküli FTC

2022. július 06. 18:15

A Ferencváros harcos, küzdelmes mérkőzésen gól nélküli döntetlent játszott a kazah Tobol otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében az első forduló első mérkőzésén. A továbbjutás július 13-án a Groupama Arénában dől el.

2022. július 06. 18:15
null

Hétórás utazás, négy óra időeltolódás, 90 perc szórakozás – így várta a kazah Tobol elleni Bajnokok Ligája-selejtezőt a Ferencváros labdarúgócsapata. A szórakozás persze csak a Fradi-szurkolók vágyai között szerepelt, Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző ugyanis mindenkit figyelmeztetett a meccs előtti sajtótájékoztatón, hogy az ellenfél igenis komoly játékerőt képvisel és nem véletlenül nyerte meg hazája bajnokságát. Az orosz mester szerint nehéz megmondani, mi történik majd a pályán a BL-selejtezőn, viszont Csercseszov azt is gyorsan hozzátette, hogy az ő szótárából bizony hiányzik a probléma kifejezés.   

A támadás és a gól azonban biztosan szerepel a Csercseszov-szótárban, az pedig már a találkozó előtt egyértelmű volt, ha a Fradi gólt szerez a Tobol otthonában, biztosan történelmet ír. A legrangosabb európai kupasorozatban ugyanis kilencvenkilenc találatot számlált eddig a Ferencváros. Albert rúgta az elsőt, Lisztes az ötvenediket, na, de kié lesz a századik? Ezt találgatták a Fradi-szurkolók…

A helyi sajtó a BL-sorsolás óta kiemelten foglalkozott a Ferencvárossal, naponta szemlézték a magyar lapokat, idéztek a focidrukkerek kommentjeiből, sőt ők is kiszámolták, hogy

a Fradi kazahsztáni túrájával rekordot állított be, hiszen 323 nemzetközi mérkőzése alatt még soha nem utazott a csapat 3144 kilométert.

A csúcs eddig Reykjavik volt és 3074 kilométer.

sports.kz egészen odáig ment, hogy azt állította, nem véletlen, hogy a Fradi elnökének, Kubatov Gábornak a neve ismerősen cseng a kazah csapat szurkolóinak. Kutatásaik szerint ugyanis a klubelnök azerbajdzsáni gyökerekkel rendelkezik. A kosztanaji családfakutatás – mondjuk úgy – apró kisiklását több lap is átvette. Abban is egységes volt a kazah sajtó, hogy a Tobol első BL-selejtezőjén a magyar futballóriást fogadják, akik ellen verejtékes küzdelmet jósoltak. Talán nem túlzás, futball-láz tombolt Kosztanajban, hiszen a csapat jegyértékesítő rendszere órákra összeomlott a BL-sorsolás után. Nem volt váratlan, hogy a Tobol stadionja megtelt a kezdősípszóra, ami itt kilencezer kazah drukkert jelentett.   

Aissa Laidouni, a Ferencváros középpályása (középen) nagyot küzdött a kazah Tobol ellen. Fotó: Ferencvárosi Torna Club/Facebook
Aissa Laidouni, a Ferencváros középpályása (középen) nagyot küzdött a kazah Tobol ellen. Fotó: Ferencvárosi Torna Club/Facebook

A repülőtéren süteményekkel várták a helyiek a Fradit, a Tobol pedig már az első percben egy szöglettel kedveskedett a vendégeknek, de Civic beadása után Boli lövése lepattant a bekkekről.   

Az első tíz perc legszebb jelenetét Csercseszov mester produkálta, aki az oldalvonalon kiguruló labdával dekázgatott néhányat. Ez a jelenetsor még a helyiek tetszését is elnyerte, Tosics lövésénél pedig már zúgott a taps: a Manchester Unitedben is megforduló szerb játékos tíz méterről bombázott, Vécsei a gólvonal előtt becsúszva tisztázott.

A 19. percben vezette első veszélyes támadását a magyar bajnok: Tokmac centerezését Boli lőtte kapura, Mokin kapus azonban 42 éve minden rutinjával leért a labdára. Sőt, Zachariassen ismétlését is védte hatalmas bravúrral a Tobol kapusa.

A túloldalon Dibusz csak szemmel követte Brígido lövését, a portugál 22 méterről próbálkozott, ám labdája jócskán elkerülte a kaput. A Ferencváros új idegenbeli mezében lépett pályára Kosztanajban, és a játékosok alaposan bele is izzadtak a fekete-zöld trikóba, a kazahok ugyanis szervezettek voltak, kevés hibával játszottak.

Az egyik ilyen baki után Tokmacot vágták fel 25 méterre a kaputól, a szabadrúgást azonban Laidouni a sorfalba vágta, pedig ebben a helyzetben jóval több volt.  A 36. percben nem a lábak, a kezek voltak főszerepben, össznépi lökdösődés kezdődött a pályán, aki arra járt taszított egyet ellenfelén, Boli és Kairov is sárgával zárta az esetet. A Fradi pedig gól nélkül az első félidőt, Laidouni még lőtt egyet, Traoré pedig egy szöglet után bólintott, kevés sikerrel.

A szünetben egyik mester sem cserélt, mégis változott a játék képe: megjött a ferencvárosiak lövőkedve.

Főleg Traoré és Botka volt elemében, de Mokin kapus vérnyomása aligha emelkedett a próbálkozások után. A Fradi vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov már nem volt ennyire nyugodt, Vécsei helyett Esitit küldte be a pályára és harcosabb játékot kért csapatától.

Samy Mmaee (balra) és Adam Traoré játszik össze a Ferencváros–Tobol meccsen. Fotó: Ferencvárosi Torna Club/Facebook
Samy Mmaee (balra) és Adam Traoré játszik össze a Ferencváros–Tobol meccsen. Fotó: Ferencvárosi Torna Club/Facebook

Dibuszt tétmeccsen legutóbb az angolok tornáztatták meg, most az első lövést az 57. percben kellett hárítania a hálóőrnek: Tagibergen próbálkozását szögletre ütötte. Vérszemet kaptak a kazahok, újabb sarokrúgás, újabb Tagibergen lövés következett – eredmény nélkül.

A 62. percben Bassey és Marquinhos érkezett, a szándék pedig egyértelmű volt, felpörgetni a támadójátékot, ami csupán abban mutatkozott meg, hogy Marquinhos egy-egy csele veszélyt jelentett a kazah kapu előtt. A Fradi támadgatott, de a Tobol sem mondott le a gólszerzésről, a zöld-fehérek szögletrúgása után kontráztak a kazahok, Botka ugyan tisztázott, a mozdulatba azonban majdnem bele is sérült. Jött az ápolás, majd a csere, Botkát Wingo váltotta.

Az eredményjelző viszont nem akart nulláról egyre váltani a Ferencváros oldalán, Tokmac próbálkozott távolról, de csak nem akart megszületni a csapat századik gólja a legrangosabb európai kupasorozatban. És ez a lefújásig már nem is változott.

A Ferencváros egy küzdelmes meccsen, kevés helyzetet dolgozott ki, nem tudott ellenfele fölé nőni, a kazahok védelme ugyanis jól zárt.

Folytatás július 13-án szerdán 20 órától a Groupama Arénában. A BL-csoportkörbe jutáshoz négy párharcot kellene nyernie az FTC-nek.

 

BL-SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
TOBOL (kazah)–FERENCVÁROS    0-0 (0-0), jv: Bel (horvát)
TOBOL: Mokin – Kairov, Malij, Tomasevics, Amanovics – Tagibergen, Jovancsics, Zsarinbetov (Muzsikov 68.)– Tosics, Zsakszilikov (Vukadinovics 77.), Brígido (Szergejev 64.) 

Vezetőedző: Milan Milanovics

FTC: Dibusz – Botka (Wingo 77.), S. Mmaee, Kovacevic, Civic – Laidouni, Zachariassen (Marquinhos 62.), Vécsei (Esiti 51.)– Tokmac Nguen, Boli  (Bassey 62.), A. Traoré 

Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov

„Alapvetően egy kemény meccsre készültünk a Tobol ellen és ez a találkozó kemény is volt. Mindent megtettünk a pályán, hogy eredményesek legyünk, de sajnos ez lett a végeredmény. A mai meccs kiegyensúlyozott mérkőzés volt, nekünk is, az ellenfélnek is voltak helyzetei, voltak nehézségeink, viszont ezt nem a sajtótájékoztatón szeretném kifejteni. Mindent megbeszélek a csapattal. Az ellenfélről nem szeretnék nyilatkozni, mindig a saját együttesemmel foglalkozom...” – értékelt Sztanyiszlav Csercseszov a meccs utáni sajtótájékoztatón.

 

Nyitókép: A Ferencváros gól nélküli döntetlent játszott a kazah Tobol ellen a Bajnokok Ligája selejtezőjében az első forduló első mérkőzésén. Fotó: Ferencvárosi Torna Club Facebook-oldala

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Carcess
2022. július 11. 19:09
miért is? te tipikus példája vagy a szűklátókörű buta seggnek :D tudtad, hogy ez nem a válogatott? gyökér
Carcess
2022. július 11. 19:09
anyád buzi te gyökér! mocskos lilák!
foldizs
2022. július 11. 19:09
Reméljük, a Felcsút is ilyen nagy diadallal kezd majd :D
foldizs
2022. július 11. 19:09
Aranycsapat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!