Szabadtéri világcsúcsot ugrott Mondo Duplantis, a Gyulai Memorial idei legnagyobb sztárja

2022. július 01. 12:17

A világ legjobb formában lévő atlétája, Mondo Duplantis minden idők legnagyobb szabadtéri magasságát vitte át rúdugrásban a hazai Gyémánt Liga versenyén, Stockholmban. 616 centiméteres eredménye két centivel magasabb, mint Szergej Bubka legjobbja.

2022. július 01. 12:17
null
Balázs Boldizsár

A rúdugrás (előreláthatólag legalább egy évtizedig) uralkodó olimpiai bajnoka és világcsúcstartója, a svéd Mondo Duplantis vélhetőleg az utolsó olyan szezonját futja, amikor elérhet még valami újat. Olyan hirtelen robbant be ugyanis a még mindig csak 22 éves zseni az atlétika mágikus számába, hogy a koronavírus felborította versenynaptár-rendszerben eleddig nem jutott el a világbajnoki címig, noha két és fél éve vitán felül ő a világ legjobbja.

Hogy a valaha volt legjobbja is, azt csak a megszokás és Szergej Bubka miatt vonakodhat kijelenteni bárki is. Más okból nemigen, tekintve, hogy fedett pályán öt, a tegnapi stockholmi Gyémánt Liga-verseny után pedig szabatéren két centivel tud magasabbat Duplantis, mint az Ukrán Olimpiai Bizottság jelenlegi elnöke.

Merthogy tegnap a hazai közönség előtt parádézó svéd csodagyerek megjavította saját szabadtéri csúcsát, amelyet két éve, a római Olimpiai Stadionban ugrott, és amely minden idők legmagasabbja volt eddig a pillanatig:

Duplantis ismét méltó helyszínt választott a rekordhoz. A római után a stockholmi Olimpiai Stadiont, ahol minden pálya közül az atlétika legtöbb világcsúcsa született az elmúlt 110 évben.

A tegnapi verseny papíron nem gyarapítja tovább ezt a számot, mert hivatalosan ma már egybe számítják a fedettpályás és a szabadtéri eredményeket, és Duplantis 2020 februárjában illetve 2022 márciusában két-két alkalommal teremben ugrott már nagyobbat a stockholmi 6,16-nál.

De pont az előző Gyémánt Liga szereplése bizonyítja, hogy

a szabadtéri eredményeknek külön értéke van.

Két hete Oslóban felhőszakadás csapott le a versenyre. Mondo Duplantis bőrig ázva futott neki egy hat méter körüli magasságnak, ahol már olyan erők dolgoznak a testen, hogy egy kis hiba is súlyos sérülésbe kerülhet. Beszúrta a rudat, fellendült, és valahol egy Európa-bajnoki kvalifikációs szint magasságában járhatott, amikor megállt a levegőben (koor-), és a kiegyenesedő rúdat függőlegesen tartva (-diná-) lecsimpaszkodott rajta (-ció!) a földre, majd felháborodva intett a pályaszemélyzetnek. Akik benne hagyták az esővizet kitörlő rongyot a rúd betűzésére használt mélyedésben, az ún. szekrényben. Hogy micsoda?!

Miután az életével játszottak, Duplantis nem sértődötten távozott Oslóból egy holtversenyes Gyémánt Liga-győzelemmel, hanem dühből átugrotta azt a magasságot, amivel neki már elfogadható versenyt nyerni, aztán átvitte a mitikus hat métert is a közönségnek.

Duplantis ünnepel a felhőszakadásos oslói Gyémánt Liga-versenyen. Fotó: Beate Oma Dahle / NTB / AFP
Duplantis ünnepel a felhőszakadásos oslói Gyémánt Liga-versenyen. Fotó: Beate Oma Dahle / NTB / AFP
A közönség felé tanusított alázata miatt elég biztosak lehetünk abban, hogy augusztus 8-án, Székesfehérvárott, a Gyulai Memorialon is káprázatos sportünnepet rendez majd. 

Hogy akár szabadtéri világcsúcsot is láthatunk-e, sok tényezőn múlik. A két hét múlva kezdődő atlétikai világbajnokság előtt épülő Duplantis-formát elnézve egyelőre az sem biztos, hogy a tegnapi 6,16-os eredménye áll még az örökranglista élén akkor.

Nyitókép: Mondo Duplantis ünnepli a világ valaha volt legjobb szabadtéri rúdugró eredményét, a 6,16 métert a stockholmi Olimpiai Stadionban. Fotó: Thomas Windestam / Diamond League AG

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2022. július 02. 05:31
most már ezt is tudjuk......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!