FTC – Honvéd: piros lap, kihagyott büntető, egy kis bunyó, ám a főszerepben a mesterhármast szerző Adama Traoré!

2022. augusztus 28. 20:30

Ismét a mali légiós volt a bajnokcsapat vezére: a Fradi magabiztos teljesítménnyel győzte le a halovány Honvédot.

2022. augusztus 28. 20:30
null
Vámos Tamás

A rotálást sem figyelmen kívül hagyva igencsak kiakadhatott Sztanyiszlav Csercseszov a Shamrock Rovers elleni idegenbeli vereség után az együttesre, hiszen a Budapest Honvéd elleni találkozóra hat helyen is változtatott a dublini kezdőcsapaton.

Ami tény: az EL-vsszavágón látott teljesítmény után a zöld-fehéreknek muszáj volt kiengesztelni a szurkolóikat, az mindenestre reményt keltő volt a bajnokcsapat számára, hogy a kispestiek 2013 őszén tudtak utoljára nyerni az akkor a hazai meccseit ideiglenesen a Puskás Ferenc Stadionban játszó Ferencváros vendégeként.   

Érdekesség: a mai mérkőzésen a tíz évvel ezelőtti Fradiból már senkivel nem találkozhattunk, ám a Budapest Honvéd védelmét már akkor is Ivan Lovric erősítette, a középpályán pedig egy feltörekvő ifjú bontogatta szárnyait, bizonyos Vécsei Bálint, aki manapság már az FTC kulcsjátékosa. Az már csak hab a tortán, hogy a két mester közül Ricardo Moniz ma már a Zalaegerszegi TE vezetőedzője, míg Marco Rossi a magyar labdarúgó-válogatott egyre sikeresebb szövetségi kapitánya.   

A két együttes a következő összeállításban kezdte a találkozót a 125. NB I-es meccsét dirigáló Pintér Csaba sípszavára:

Ferencváros: Bogdán – Botka, Kovacevic, Knoster, Civic – Besic, Vécsei – Marquinhos, Mercier, Traoré – Boli.

Budapest Honvéd: Szappanos – Doka, Prenga, Csirkovics, Tamás K. – Bocskay, Gomis,  Ennin, Zsótér – Lukics, Kocsis D.  

Ahogy azt várni lehetett, a Fradi birtokolta többet a labdát, de egyetlen komoly lehetőséget sem tudott kialakítani.

A 8. percben azonban kiszabadult a nyomás alól a Honvéd: egy előre ívelést követően a balhátvéd Tamás Krisztián lövésszerű beadása Bogdán Ádámot is alaposan meglepte, de a kísérlet a felső kapufán csattant.   

A 17. percben Franck Boli kevergetett, majd gyengécske lövését magabiztosan fogta a válogatott kerettag Szappanos Péter.

Rögtön ezután Mercier passzával Traoré lódult meg, majd a mali légiós ügyesen visszajátszotta a labdát, Boli remekül vitte el a védőjét, így a már üres területre beérkező francia középpályás került hatalmas helyzetbe, ám – mellé lőtt.

Az elefántcsontparti légiós láthatóan bizonyítani akart, igencsak aktív volt, de az első fél óra végén már a sokadik helyzetét hagyta ki: egy kiugrás után szépen emelt, de Szappanos szenzációs bravúrral védett.

Xavier Mercier két gólpasszal járult hozzá a magabiztos győzelemhez Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Xavier Mercier két gólpasszal járult hozzá a magabiztos győzelemhez Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 42. percben már góllá érett a hatalmas ferencvárosi fölény: szokás szerint Mercier-től indult az akció, a francia légiós Marquinhoshoz passzolt, aki remekül ugratta ki Traorét, és a mali gólzsák újfent igazolta, hogy remek igazolás volt, hiszen ezúttal is magabiztosan értékesített a helyzetét. Ferencváros – Budapest Honvéd 1-0.

A második félidőben a Fradi hamar a kispestiek tudomására hozta: ha voltak is kósza terveik a pontszerzést illetően, azt villámgyorsan felejtsék el! Alig telt el ugyanis hat perc, amikor egy hazai szögletet követően

Remek beívelését Adama Traoré védhetetlenül fejelte a kapuba, szegény Szappanos hatalmasat repült, de nem érhette el a labdát. Ferencváros – Budapest Honvéd 2-0.

S ezzel még nem volt vége!

Az 55. percben ugyanis újra sokkolta a vendégeket a Fradi: ezúttal a csereként beállt Laidouni és Marquinhos addig, addig cicázgatott az oldalvonalnál, míg a brazil passzával a tunéziai a bal oldalon lépéselőnybe került, beadását pedig Traoré ezúttal egy pattanás után  akrobatikus mozdulattal vágta a jobb sarokba! Ferencváros – Budapest Honvéd 3-0.

Érdemes megjegyezni: a Ferencvárosban utoljára Nguen Tokmac szerzett mesterhármast 2020. szeptember 11-én, a Paks ellen ekkor a kenyai-norvég 28 perc alatt triplázott. Manapság viszont nem a legproduktívabb időszakát éli a légiós, hiszen legutóbb május 4-én talált be tétmérkőzésen, a Zalaegerszeg elleni bajnokin - akkor is büntetőből.

Visszatérve a mai bajnokira:

S bár az FTC tovább nyomott (Boli ezúttal az előkészítésben jeleskedett, ám a beadásáról Zachariassen éppen hogy lekésett, és Tokmac is sorban hagyta ki a lehetőségeit), váratlanul a Honvéd jutott nagy lehetőséghez: a 68. percben Zsótér Vécsein megpattanó lövését bravúrral ütötte ki Bogdán, de egy kis VAR-ozás után kiderült: az ex-kispesti kezét is érintette a labda, s mivel Pintér játékvezető a videófelvétel megtekintése után ezt szabálytalannak vélte, tizenegyest ítélt, ráadásul a vétkes fradistát - második sárga lappal - ki is állította.

A büntetőből Zsótér Donát még a kaput sem találta el, és az elkeseredett kispesti szurkolók joggal mondhatják: ezért is tartunk itt!

Sztanyiszlav Csercseszov elégedett lehet, hiszen a Fradi visszatalált a helyes útra Fotó: fradi.hu
Sztanyiszlav Csercseszov elégedett lehet, hiszen a Fradi visszatalált a helyes útra Fotó: fradi.hu

A végére sűrűsödtek az események: előbb az albán Doka és Boli lökdösődött kicsit, a Fradi-támadó látványosan a földre is esett, több sem kellett Tokamcnak, egyből önbíráskodni kezdett, kisebb  tumultus alakult ki, végül a játékvezető két sárgával (Doka, Boli) rövidre zárt a történetet.

A hosszabbításban legalább a szépítésre futotta a kispestieknek: az ukrán légiós, Plakuscsenko szabadrúgását követően az albán Herdi Prenga fejelt védhetetlenül a Ferencváros kapujába. Ferencváros – Budapest Honvéd 3-1.

A találkozó lefújását követően pedig két dologra keresi a választ az egyszerű halandó: melyik NB I-es rivális szorongatja meg legalább a Fradit, valamint a Honvéd ezzel a játékosállománnyal és teljesítménnyel hogy akar benn maradni az élvonalban?!

Nyitókép Adama Traoré - szenzációs formában! Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd   

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Carcess
2022. szeptember 06. 09:57
újpestes vagy? :D 0.6 :D
Carcess
2022. szeptember 06. 09:57
anyádat te rasszista buzi
chimpad
2022. szeptember 01. 14:04
Box Hill
2022. augusztus 29. 22:59
Vilezsál, Dékány, Ombódi, Fenyvesi nem játszott? Minek akkor meccsre menni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!