Még hogy te hetven…

2022. augusztus 05. 00:00

Ma ünnepli 70. születésnapját Faragó Tamás, olimpiai bajnok, világbajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója.

2022. augusztus 05. 00:00
null
Sal Endre
Sal Endre

Te Tonó! Ez biztosan valami bődületes elírás. Még hogy te hetven…Tudom, hogy szereted Márai Sándort, ezért tőle hoztam egy sort: „Amíg az embernek dolga van a földön, él.” Persze ezt nem vigasztalásul hoztam, nem is szorulsz rá, hiszen ott vannak a hármasikrek, a feleséged és a vízilabda, ráadásul olyan fizikai állapotban vagy, hogy ma este a Hajósban akár két védővel a nyakadon is bevágnád a labdát a bal felsőbe. Mint általában.

A medencében támadhatatlan voltál. Mindent tudtál erről a játékról. Éppen ezért, mikor edző lettél, nem értetted, miért kell tízszer-hússzor megmutatni azt, ami pofonegyszerű. Nem véletlen, hogy egyszer azt mondtad:

Mindent tudtál a pólóról és még gondolkoztál is. Nem véletlen, hogy kikezdtek. Emlékszel? A szürkék sokszor ismételték, hogy a jó játékosból nem biztos, hogy jó edző is lesz. Részben az irigyek miatt nem lehettél a férfiválogatottnál soha szövetségi kapitány. A horvátoknál, jugoszlávoknál, olaszoknál nem lett volna kérdés. Persze így is csodás karriert futottál be. A férfiaknál nem lehetett, ezért a női pólóválogatottat vezetted csúcsra.

Gyarmati Dezső szövetségi kapitány (balra) és Faragó Tamás 1978-ban. Fotó: MTI-archív/Petrovits László

Mindig szemlélődő alkat voltál. Kerested a válaszokat az életben. Legyen szó játékról, szerelemről. És néha a szürkék nem értették, miről beszélsz. Olykor nagyképűnek tartottak, pedig csak kimondtad az igazságot. Mint két éve, mikor megkérdeztem tőled, milyen érzés, hogy beválasztottak a Nemzet Sportolói közé:

– válaszoltad faarccal, aztán jött a tipikus faragós mosoly. Nagy visszhangja volt annak a nyilatkozatodnak is, mikor azt ecsetelted, miért függesztetted fel az állatorvosi praxisodat: „Azért, mert bár hihetetlenül sok állat van Magyarországon, állatorvosra nincs annyira nagy szükség.”

Te Tonó! Ez biztosan valami bődületes elírás. Még hogy te hetven… Az nem lehet. Egyszer engem is kellemetlen helyzetbe hoztál, de már akkor is tudtam, ki kellett használnod a ziccert. Még a kilencvenes években történt. A Vasas férficsapata az Olympiakosszal játszott Athénban, nem mellesleg pedig te voltál a Vasas edzője. A csapat kikapott, gyengén játszott. A meccs után a reptérre tartott a busz, amin én is ott ültem újságíróként. Egyszer csak jött a hír, a pocsék idő miatt nem indul gép Pestre, Athénban ragadunk éjszakára. A játékosok morogtak, te pedig mikrofont ragadtál: „Uraim! Ezen a buszon egyetlen ember bosszankodhat azon, hogy törölték a járatot, az Sal Endre, aki ezen a buszon egyedüliként, tisztességesen elvégezte a munkáját…” Képzelheted, hogy szerettek ezek után…Te Tonó! Ez biztosan valami bődületes elírás. Még hogy te hetven…Ha mégis, bár kétlem, akkor boldog születésnapot kívánok!

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
artojan
2023. február 23. 13:48
Volt anno egy Trabant,abban az első ülés hátratolva a hátsó sor helyére .Benne ült egy "hobó",aki ostorral ütötte a motorháztetöt. Hogy is hívták ?....
di maggio
2022. augusztus 09. 22:58
A legenda szerint ipari tanuló korában az erkölcstelen oktatóját felemelte,a falhoz szorította és lemeszelte.
sarany
2022. augusztus 09. 22:58
a világ valaha volt legnagyobb vizilabdázója.
Zolotarjov
2022. augusztus 09. 22:58
Ezzel a fejjel színésznek kellett volna mennie..Persze akkor lehet, hogy egy olimpiai arannyal kevesebb az országnak..:) Boldog szülinapot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!