Petry Zsolt a Mandinernek: Lehet, hogy egy-két kérdésre megfontoltabban, diplomatikusabban kellett volna válaszolnom…

2022. szeptember 21. 11:45

Másfél éve óriási vihart kavart a Magyar Nemzet Petry Zsolttal készített interjúja, amelyben a korábbi válogatott kapus nem csak a futballal kapcsolatban, hanem politikailag szenzitív témákban is kifejtette a véleményét.

2022. szeptember 21. 11:45
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Emiatt a Hertha BSC azonnali hatállyal megvált a kapusedzőtől. A 38-szoros válogatott kapus nem hagyta annyiban a dolgot, a bírósághoz fordult, a közelmúltban azonban arról lehetett olvasni: Petry Zsolt és a berlini klub peren kívül megegyezett egymással. A sportember az elkövetkező napokat Magyarországon tölti, az öregfiúk-válogatottban lép pályára, de a Mandiner felkérésére időt szakított arra, hogy többek között a nagy vihart kavart történet kedvező befejezéséről is meséljen. 

Mit is jelent pontosan, hogy Petry Zsolt és a Hertha BSC peren kívül megegyezett egymással?  

Annyi történt, hogy

Kicsit elhúzódott a történet, de örömteli, hogy mindkét fél számára kedvezően tudtuk lezárni. Sokkal többet nem is lehet és nem is szeretnék erről mondani.

Akkor inkább arról kérdezném, megbánta-e, hogy annak idején ennyire köntörfalazás nélkül kifejtette a véleményét egy-két politikai témában is?

Kérdeztek, és mint mindig, ezúttal is őszinte voltam. Ha egy újságíró megkeres, sosem szoktam elutasító lenni, már csak azért sem, mert ha az általam elmondottakból egy-két fiatal profitálni tud, már megérte kifejteni a véleményemet. Emlékszem, amikor édesapám elvitt a moziba, és láthattam a Balczó András életéről és pályafutásáról szóló, Küldetés című filmet, mennyire a produkció hatása alá kerültem. Visszatérve az ominózus interjúra: lehet, hogy egy-két társadalompolitikát érintő kérdésre megfontoltabban, diplomatikusabban kellett volna válaszolnom. De ez már a múlté, nincs okom rá, hogy mindezen tovább rágódjak.

Az elmúlt másfél évben - érthetően - eléggé nagy csönd vette körül. Csupán annyit árult el, hogy hamarosan beiratkozik egy számítógépes tanfolyamra. Egyéb, a futball-lal kapcsolatos ambíciói nincsenek?

A számítógépes tanfolyam szorosan kapcsolódik az edzői szakmámhoz is. Sajnos az én generációm még nem olyan magas szinten tanulta a számítástechnikát a középiskolában vagy éppen az egyetemen, mint a mai fiatalok, ezért érzem szükségét, hogy ezen a területen is tovább képezzem magam. S ezzel szoros összefüggésben elvégeztem egy 12 hetes intenzív angolnyelvtanfolyamot, tehát nem unatkoztam az elmúlt időszakban sem.

Az nincs tervben, hogy hatalmas tapasztalatát Magyarországon, esetleg egy hazai klubnál kamatoztassa?

40 éve vagyok benne a profi világban, és nem tagadom:

A hazai edzőképzés vezetőjével, Fórián Zsolttal volt egy igen hosszú és nagyon tartalmas beszélgetésünk a kapusedzőképzéssel kapcsolatban, és annyiban maradtunk, hogy a konkrétumokra a Herthával való megegyezés után visszatérünk. Egyelőre a családommal Hoffenheimben élek: a 26 éves nagylányom, Szonja - aki óvónőként dolgozik – kétutcányira lakik tőlünk, a 23 éves Viktória még velünk él, ő állatorvosi asszisztensként tevékenykedik. Tehát sok minden Németországhoz köt, de nyitott vagyok az együttműködés bármilyen formájára.

A Mandinernek a napokban nagyinterjút adó Dárdai Pállal hosszú évekig együtt dolgozott a Herthánál. A közelmúltban ő is szerződést bontott a berlini klubbal, nem adja magát, hogy újra közösen alkossanak nagyot?

Bevallom, az utóbbi másfél évben nem nagyon beszéltünk, Pali talán valamiért megharagudott rám – nem tudom. De az biztos, hogy edzői pályafutásom legtartalmasabb négy éve volt az az időszak, amikor együtt dolgoztunk.

Petry Zsolt is a magyar válogatott további menetelését várja Fotó: MTI/Kovács Tamás
Petry Zsolt is a magyar válogatott további menetelését várja Fotó: MTI/Kovács Tamás

A napokban a magyar öregfiúk-válogatottban lép pályára – de mi a véleménye Marco Rossi csapatáról? A remek rajt után mit vár a Nemzetek Ligája őszi találkozóin?

Nem is elsősorban az eredmények miatt érdemel elismerést a nemzeti csapat, sokkal inkább azért a tartásért és kohéziós erőért, amelyet az utóbbi meccseken tapasztalhattunk. Szalai Ádámék nem csak az eredményességgel, hanem a küzdeni tudásukkal is magasra tették a mércét. Persze, ezután sem várja senki tőlük, hogy a németek és az olaszok elleni meccseken 6 pontot szerezzenek, de abban mindannyian bízhatunk, hogy ugyanolyan remek hozzáállással és becsvággyal szereznek örömet a szurkolóknak, mint tették a júniusi mérkőzéseken.

Nyitókép Petry Zsolt a Hertha BSC mezében - ez már a múlt... Fotó: AFP/Sören Stache 

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2022. december 05. 12:55
Ahhoz, hogy egy aljas, ocsmány, rasszista magánvéleményt diplomatikusabban fogalmazz meg, magasabb értelmi szint szükségeltetne.
mikorkakalman
2022. szeptember 27. 00:38
Ha az önmagát a tolerancia és szólásszabadság élharcosának hazudó német liberális demokráciában szeretnének maradni, akkor kussolnia kell, ha nem akarja egzisztenciálisan ellehetetleníteni saját magát és a családját. Ha majd hazajönnek a magyar "hibrid választási autokráciába", akkor majd szabadon elmondhatja a véleményét bármiről, senki nem fogja érte meghurcolni.
DrPepper
2022. szeptember 27. 00:35
Petry lényegében semmit nem mondott, ehhez képes döbbenetes, hogy kikészítették. A cikkből nem derül ki, kapott-e megfelelő végkielégítést, vagy csak egy "baráti" kézfogást.
Palepoli
2022. szeptember 27. 00:34
Nem szabad a gonosz erőknek hízelegni. Zsolt hétköznapi dolgokat mondott, normál véleményt, semmi extrát. Ezt nem tűri a liberálbolsevik progresszió.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!