Verstappen kiütéses győzelmet aratott a Ferrari hazájában

2022. szeptember 11. 18:20

Ricciardo kiesése miatt biztonsági autó mögött ért véget az Olasz Nagydíj, ezért Leclerc már nem próbálkozhatott előzéssel, így újra a holland Verstappen nyert. Debütáló honfitársa is pontokat szerzett.

2022. szeptember 11. 18:20
null

Az Olasz Nagydíj rajtsorrendjét alaposan megkavarták a rajthelybüntetések, ami azonban teljesen biztos volt, az Charles Leclerc pole pozíciója. Azonban az időmérőn hiába végzett mögötte Verstappen és Sainz, őket (és további hét versenyzőt) motorelemek cseréje miatt hátrébb soroltak.

Leclerc mellől a második helyről így Russell várta a rajtot, mögöttük pedig a két McLaren foglalt helyet. Verstappen a hetedik helyet kapta, mellőle a nyolcadik helyről pedig honfitársa, az újonc Nyck de Vries indulhatott, aki a vakbélműtéten áteső Alex Albon helyére ugrott be a Williamsbe. Mindeközben Sainz a 18., Hamilton pedig a 19. helyre sorakozhatott fel.

Verstappen hamar előre tört

Az 53 körös verseny rajtját jól kapta el Russell, de nem sikerült elsőként elfordulnia, Leclerc megtartotta az első helyét. Norris hátrébb esett, Ricciardo pedig megörökölte tőle a harmadik helyet.

Pár kanyar elteltével Verstappen már a negyedik helyen haladt, majd a célegyenesben Ricciardót is megelőzte és feljött a harmadik helyre.

De Vries tartotta a nyolcadik helyet, a mezőny végén Bottas és Schumacher értek össze, egy törmelék pedig épp Hamilton mellett röppent el. Az Alfa Romeo és a Haas versenyzői az érintkezés következtében az utolsó két helyre estek vissza.

Az ötödik körben Verstappen átvette a második helyet Russelltől és célkeresztbe vette az első helyet. Sainz közben már a 10. helyen haladt, Hamilton azonban megrekedt a 18. pozícióban.

Az első kerékcsere Pérezé lett, a 13. helyről állt ki és az utolsóra esett vissza. Jobb első fékjéből füstöt lehetett látni, így nem tűnt túl fényesnek a mexikói helyzete.

Vettel kiesése, és a Ferrari stratégiája

A 12. körben Vettelnek kellett leparkolnia autóját a pálya szélén technikai okokból, így virtuális biztonsági autós (VSC) fázis lépett életbe. Ezt kihasználva Leclerc a boxba ment kerékcserére, de mire végzett, ismét zöld zászlós jelzést kaptak. A vezetést így Verstappen vette át.

Ezzel egyidőben Sainz már a negyedik helyen volt, csapattársa, Leclerc mögött. Magnussen 5 másodperces büntetést kapott, mert a rajtnál a pályát elhagyva jutott előnyhöz.

A Ferrari rádión arra kérte Leclerc-t, hogy rövideket váltson a kanyarkijáratoknál, mire a monacói közölte, hogy az nem fog menni, inkább a csapat győződjön meg róla, hogy a motor rendben van.

A képen: A Ferrari-gyár alapításának 75. évfordulóját ünnepelte a hétvégén a Ferrari, így az autó is kapott némi sárga festést, és a versenyzők ruházata is sárgára váltott erre a hétvégére. (Fotó: Scuderia Ferrari Press Office)
A képen: A Ferrari-gyár alapításának 75. évfordulóját ünnepelte a hétvégén a Ferrari, így az autó is kapott némi sárga festést, és a versenyzők ruházata is sárgára váltott erre a hétvégére. (Fotó: Scuderia Ferrari Press Office)

20. körben de Vries továbbra is a 8. helyen haladt; már Hamilton üldözte, mikor a holland kiment kereket cserélni és a 14. helyre tért vissza.

Russell kerékcsere után a negyedik helyen folytatta a körözést, Verstappen, Leclerc és Sainz mögé. Verstappen a 25. kör végén érkezett kereket cserélni és a második helyen folytatta a versenyt.

A 27. körben Hamilton egykori riválisát, Alonsót előzte meg és feljött a 6. helyre. Pár körrel később azonban műszaki okokból Alonso versenye is véget ért.

Hamarosan Sainz is túlesett egy kerékcserén, így a 8. helyre esett vissza. A 33. körben azonban viszonylag simán előzte meg a red bullos Pérezt.

Verstappen komoly előnyhöz jutott

A 34. körben Leclerc második kerékcseréjét töltötte és a második helyen folytatódott a versenye. Verstappen előnye ekkor 20 másodperc volt az élen.

Norris kerékcseréje után forgalomba érkezett, aminek Hamilton lett a győztese, aki feljött a 7. helyre. A mclarenes kerékcseréjét elrontották, sokat időzött a boxba, azért nem tudott a forgalom élére állni visszatéréskor.

A 41. körben Vettel után Stroll is feladni kényszerült a versenyt, tehát Olaszországban mindkét Aston Martin visszavonulót fújt.

Biztonsági autó mögött értek célba

A 48. körben Ricciardo állt félre a pálya szélén, ezért pályára küldték a biztonsági autót. Többen kihasználták ezt egy kerékcserére, így tett a két élmenő, Verstappen és Leclerc is. Mindketten megtartották pozíciójukat (1-2), a kettőjük közti különbség azonban elolvadt.

Ricciardo autójának eltávolítása nem ment gyorsan, azonban az 53 körös verseny vége rohamosan közeledett. Az 52. kör kezdetén még pályán volt a safety car, és ott is maradt a leintésig, így Leclercnek esélye sem volt rá, hogy megkísérelje megelőzni riválisát.

A képen:Verstappen és Silvester Stallone, még a rajt előtt. (Fotó: Mark Thompson/ Getty Images / Red Bull Content Pool)
A képen:Verstappen és Silvester Stallone, még a rajt előtt. (Fotó: Mark Thompson/ Getty Images / Red Bull Content Pool)

A verseny előtt még a Rocky Balboát alakító Silvester Stallonéval pózoló Verstappen végül megnyerte az Olasz Nagydíjat. Mögötte Leclerc és Russell zárt. Az újonc Nyck de Vries a két pontot érő 9. helyen végzett.

Végeredmény:

#

Versenyző

Csapat

Lemaradás

1

Max Verstappen

Red Bull

 

2

Charles Leclerc

Ferrari

2.446

3

George Russell

Mercedes

3.405

4

Carlos Sainz

Ferrari

5.061

5

Lewis Hamilton

Mercedes

5.380

6

Sergio Perez

Red Bull

6.091

7

Lando Norris

McLaren

6.207

8

Pierre Gasly

AlphaTauri

6.396

9

Nyck de Vries

Williams

7.122

10

Zhou Guanyu

Alfa Romeo

7.910

11

Esteban Ocon

Alpine

8.323

12

Mick Schumacher

Haas

8.549

13

Valtteri Bottas

Alfa Romeo

1 kör

14

Yuki Tsunoda

AlphaTauri

1 kör

15

Nicholas Latifi

Williams

1 kör

16

Kevin Magnussen

Haas

1 kör

 

Daniel Ricciardo

McLaren

kiesett

 

Lance Stroll

Aston Martin

kiesett

 

Fernando Alonso

Alpine

kiesett

 

Sebastian Vettel

Aston Martin

kiesett

A pontverseny állása (top 5, akiknek matematikailag még van esélyük a bajnoki címre):

#

Versenyző

Pontok

1.

Max Verstappen

335

2.

Charles Leclerc

219

3.

Sergio Perez

209

4. 

George Russell

203

5.

Carlos Sainz

187

 

Nyitókép: Verstappen a hetedik helyről rajtolva nyert Monzában. (Fotó: Dan Mullan/ Getty Images / Red Bull Content Pool)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lion
2022. szeptember 13. 18:03
Véget ért a Hamilton korszak - szerencsére.
konfucius
2022. szeptember 13. 10:16
Sajnos már nem az övék a leggyorsabb versenytempó. Utálom a Red Bullt a pökhendisége és aljas húzásai miatt, ezért bárkinek drukkolok, aki meg tudja verni őket, de el kell ismerni, hogy messze a legjobban értik az idei szabályokat, a legjobb autót tudták építeni, és verstappen vezetni is tudja. A Ferrarinál az a szokatlan, ha nem rontják el a stratégiát, vagy a kiállást, vagy az autó nem rohad le alattuk.
NorthernOutlaw
2022. szeptember 13. 01:19
maradjunk a kedvelőnél :)
Madasa Hatter
2022. szeptember 13. 01:19
A nigger egy fasz. Russel jobban teljesít mint nigger fasz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!