Új ura van a férfi tenisznek – lehet, hogy egy évtizedre

2022. szeptember 12. 14:06

A tizenkilenc éves Carlos Alcaraz élete első Grand Slam-címét szerezte ma hajnalban New Yorkban. A US Open friss bajnoka minden idők legfiatalabb férfi világelsője is lett ezzel, és minden arra mutat, a világ elsőszámú egyéni sportja egy hosszú egyeduralom pirkadatát éli.

2022. szeptember 12. 14:06
null
Balázs Boldizsár

Egy éve villant először Carlos Alcaraz a tenisz világszínpadán, egy Grand Slam-tornán. Az akkori, negyeddöntőig tartó US Open-rohama során már-már azt – a legösszetettebb sportágban képtelen – benyomást keltette tizennyolc évesen, hogy teljes fegyverzetében pattant ki a tenisz isteneinek fejéből. Mégis, a modern játék szamárlétráját ismerve jelentős agytornát igényeltek azok a spekulációk, hogy három éven belül világelső lehet belőle.

Nem húzta el addig sem. Ma hajnali US Open-címével Alcaraz tizenkilenc évesen minden idők legfiatalabb férfi teniszezőjeként ül fel a világ trónjára. 

És ki tudja, meddig marad ott?

A döntőbeli ellenfele, Casper Ruud szintén az első Grand Slam-címéért, és a világelsőségért küzdött. Pályafutása legjobb keménypályás meccsét játszotta. Bár Alcaraz egy két lábon járó ütésparádé, Ruud a legszebb pontok egy jelentős részét is meg tudta nyerni.

Mindez arra volt elég, hogy az egyik lehetséges jövőbeli világelsőség-rivális norvég – aki négy évvel idősebb, azaz már az ideális korban jár – elvegyen egy szettet. Azt a szettet, a másodikat, amikor Alcaraznál beütött az előző három körben lejátszott három ötszettes meccse. (Soha egyetlen játékos sem töltött még annyi idő teniszpályán egy tornán, mint Carlos Alcaraz, mióta ezt vezetik.)

Aztán Ruud a harmadik játszmában közel járt ahhoz, hogy erőnléti előnyét szettelőnyre is váltsa. Két szettlabdát kellett Alcaraznak hárítania; noha alig kezdett még kilábalni a fizikális gödörből, mindkettőnél habozás nélkül vállalta el az ellenfélnek esélyt sem hagyó támadóütéseket.

Ezekkel a pontokkal az utolsó darabka is a helyére került az Alcaraz-puzzleban. Berobbanása pillanatában lehetett látni, hogy minden létező ütés és mozgásforma mellett birtokában van Federer támadószellemének és Nadal küzdeni tudásának is. Ahhoz várni kellett egy Grand Slam-döntő tétjére és a vereség rettentő dögszagára, hogy kimutassa, megvan benne a djokovici akármiből-kivágom-magam. 

Hogy minden ott lakik Alcarazban ahhoz, hogy a következő tíz év elsőszámú teniszezője és vezető sportalakja legyen – ez egy mantra hatása, melyet nagyapjától tanult gyerekkorában. Röviddel a döntő előtt osztotta meg a világgal:

A mantrát a világ semlegesnemű píszíhez szokott fele alig tudta értelmezni. Spanyolországban, ahol pont ezt a hármas egységet tisztelik minden bikaviadorban, világos volt az üzenet: agy, szív, cojones.

Nehéz látni, hogy ki veheti majd fel a versenyt a még mindig félig kamasz Alcarazzal abból a mezőnyből, ahol az eddig a jövő embereinek tartott versenyezők – most már kész huszonéves felnőttek – híján vannak valamelyik harmadnak, és tenisztudásból sem kaptak annyit, mint a spanyol.

Carlos

Alcaraz örökös ellenfele az a vele közel egykorú Jannik Sinner lehet,

akinek a negyeddöntőben az év legmagasabb színvonalú teniszmeccsén, a szerdai öt és fél órás negyeddöntőjükön, meccslabdája is volt ellene – és aki legyőzte őt Wimbledonban, majd 2-0-ra vezetett szettekkel a későbbi bajnok Djokovic ellen is.

A tornától oltatlansága miatt távol tartott, az évet még világelsőként kezdő Novak Djokovic persze az élete árán is meg fogja egyszer-kétszer verni Alcarazt, de az idő ellene dolgozik: a tenisz Carlos Alcaraz előtti időszaka – a leghajmeresztőbb várakozásoknál is két évvel korábban – tegnap minden bizonnyal lezárult.

A magyarok közül nagyon sikeres US Opent zárt a korábbi itteni junior bajnok Gálfi Dalma, aki mind egyesben, mind párosban a harmadik fordulóig jutott, ezzel karrierje legmagasabb világranglistás helyére jött fel: a 79-re.

Fucsovics Márton kiemelt teniszezőt (Maxime Cressy) is legyőzve, egy idei mestertorna döntőstől (Alejandro Davidovich Fokina) döntő szett tiebrékben kikapva szintén nagyon értékes pontokat gyűjtött, harmadik körös eredményével bentmaradt a legjobb százban, és elkezdte összegereblyézni a formáját, mely a tavalyi wimbeldoni negyeddöntője óta szóródott szerteszét.

Fucsovics Márton kiemelt teniszezőt (Maxime Cressy) is legyőzve, egy idei mestertorna döntőstől (Alejandro Davidovich Fokina) döntő szett tiebrékben kikapva szintén nagyon értékes pontokat gyűjtött, harmadik körös eredményével bentmaradt a legjobb százban, és elkezdte összegereblyézni a formáját, mely a tavalyi wimbeldoni negyeddöntője óta szóródott szerteszét.

Nyitókép: Carlos Alcaraz harci üvöltése az idei US Open-elődöntőben az amerikai Francis Tiafoe ellen, ahol ötszettben tudott nyerni. Fotó: Corey Sipkin / AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kujon
2023. január 12. 07:47
Loller, ezt azért tik sem gondoljátok komolyan, Lepattanó.Ez az AlcaTraz gyerek azóta sem csinált semmi rendkívülit.A tenisz új ura, bróhaha, ahhoz azért egy kicsit több kell...
Proctor
2023. január 10. 01:13
Remek írás!
Orbanophyl
2022. szeptember 23. 19:22
Sinnerben én is nagyobb játék intelligenciát látok. Kérdés a spanyol tűz nem lobban e el hamar? Az olasz több Grand slamet fog nyerni pályafutásuk alatt. Vagy nem:)
Kardinális
2022. szeptember 23. 19:16
Ehhez azért Jannik Sinnernek is lesz egy-két szava.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!