A Fradi Franck Boliért, a ZTE Ricardo Monizért hajtott a győzelemért – 2-1-es hazai siker lett a vége

2022. október 30. 19:47

Több szempontból is pikáns bajnokira került sor a Groupama Arénában.

2022. október 30. 19:47
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Ismert, hogy a Ferencváros - minden várakozást felülmúlva – a Monacóval szemben elért döntetlen után, az Európa Ligában csoportja élén végzett, így a legjobb 16 között folytatja, ennek köszönhetően is remek hangulat és 9107 drukker fogadta a hazai és a zalaegerszegi csapatot a Groupama Arénában.

A különleges hangulatot fokozta, hogy a két együttes – a játékvezetőkkel együtt –

nem is titkoltan kiállva a ZTE jelenlegi, a Ferencváros korábbi vezetődzője, Ricardo Moniz mellett, aki a Budapest Honvéd ellen (miután a vendégszektorból rasszista felhangok  voltak hallhatóak) lehívta a csapatát a pályáról, ám mivel ezzel fegyelmi vétséget követett el, az MLSZ egy hónapra eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos összes tevékenységtől. 

A mérkőzés résztvevői közösen álltak ki a rasszizmus elleni harc mellett Fotó: ztefc.hu
A mérkőzés résztvevői közösen álltak ki a rasszizmus elleni harc mellett Fotó: ztefc.hu

De nem maradt korábbi fradista nélkül a zalai kispad, hiszen a zöldek korábbi légiósa, a ZTE jelenlegi másodedzője, Julian Jenner pótolta Moniz mestert, ráadásul még egy egykori FTC-kedvenc, Dragóner Attila - immár a Zalaegerszegi TE sportigazgatójaként - , szintén a pálya széléről követte az eseményeket.

Jelzésértékű, hogy a Ferencváros Monaco elleni kezdőcsapatból csupán Dibusz Dénes, Botka Endre, Samy Mmaee ás Pászka Lóránd maradt hírmondónak, de a Fradi „második” csapatának erősségét jelzi, hogy már az első félidő első felében egyértelmű fölénybe kerültek a zöldek.

A 8. percben Tokmac remek indítása után Marquinhos visszasarkalt labdáját Mercier lőtte rá, Demjénnek minden tudására szükség volt, hogy védeni tudjon. Megtette.

Ám csupán a 12. percig bírta a nyomást a ZTE: a jó formában lévő Marquinhos remekül ugratta ki Tokmacot, aki Kálnoki Kis díszkíséretében magabiztosan lőttt a bal alsó sarokba. Ferencváros – Zalaegerszegi TE 1-0!

A 23. percben Meshack villant: a vendégek nigériai légiósa befelé cselezett, majd 22 méterről zúgó kapufát lőtt, rá hét percre – egy beadást követően – a Zete házi gólkirálya, Eduvie Ikoba addig csetlett-botlott, míg helyzetbe került, de erős lövésre már nem tellett tőle, a labda könnyedén lett Dibusz zsákmánya.

Minderre Marquinhos válaszolt egy nagy helyzettel, de a lövést védte Demjén. S hogy Meshack korábbi kísérlete nem a véletlen műve volt, mindezt a légiós egy újabb egészséges lövéssel igazolta, amelyet a Fradi válogatott kapusa most el is ért, pontosabban látványos mozdulattal ütötte léc fölé a labdát.

a félpályánál, teljesen ártalmatlan szituációban a hazaiak támadója, Franck Boli, valamint a vendégek védője, Huszti András fejelt össze, és az elefántcsontparti támadó olyan szerencsétlenül ért földet, hogy pár másodpercre el is vesztette az eszméletét. A játékost hosszú percekig ápolták, a csapattársak együttérzően körbeállták őt, de végül csak felharsant a lelátón a vastaps, amely a játékteret a saját lábán elhagyó Bolinak szólt!

A Fradi a súlyosan megsérült Franck Boliért is hajtott Fotó: MTI/Kovács Tamás (archív)
A Fradi a súlyosan megsérült Franck Boliért is hajtott Fotó: MTI/Kovács Tamás (archív)

Nem sokkal később a csereként  beállt Zachariassen teremtett majdhogynem kihagyhatatlan helyzetet Tokmacnak,  és bár ugyan a kenyai-norvég fiú lövése túljutott Demjén kapuson, ám a közbevetődő Husztiban  elakadt a labda.

Nem sokkal később a nagy kedvvel futballozó Tokmac- Marquinhos kettős újabb nagy helyzetet teremtett, ám Demjén Patrik ezúttal a brazil próbálkozását hiúsította meg.

S ahogy az utóbbi időben megszokhattuk, Kristoffer Zachariassen – Aissa Laidouni cselesen, villámgyorsan elvégzett szabadrúgása után - sokat ígérően kiugrott, és magabiztosan lőtt a hálóba. A norvég fiú annyira biztos volt találata érvényességében, hogy egyből ünnepeltetni kezdte magát, ám közbeszólt a VAR és – jogosan – visszavonta a találatot.

De ami késett, nem múlott, a Fradi második találatát a cserejátékosok hozták össze: egy szögletet követően Ryan Mmaee csúsztatott tovább, Besic középre fejelt labdáját pedig Anderson Esiti kotorta a hálóba. A VAR ezúttal azt vizsgálta, hogy a marokkói csúsztatása után a bosnyák csapattárs nem állt-e lesen, de nem, így növelték előnyüket a zöld-fehérek. Ferencváros – Zalaegerszeg 2-0!   

De a Zete nem adta föl: a szintén csereként beálló Szalay Szabolcs életerős lövését Dibusz csak kiütni tudta, a labdát végül Ikoba védhetetlenül vágta a hazai kapuba. Ferencváros – Zalaegerszeg 2-1!

A nem kevesebb, mint kilencperces (!) hosszabbítás során újra a vendégek nigériai-amerikai légiósa villant a tizenhatoson belül, de a lövése mellé szállt – és ezzel el is lőtte a puskaporát a két csapat.

Nem volt várható, hogy a Fradi a Monaco elleni döntetlen, és az Európa Liga-csoportelsőség után újra 100 százalékon pörög majd, de ahogy mondani szokták: Tokmacék ezúttal pontosan annyit adtak ki magukból, amely a győzelemhez feltétlenül szükség volt.

Ezek után nem is lehet más kívánság: fel, a Trabzonspor elleni eredményes csatára!  

Nyitókép Nguen Tokmac vezérletével a Fradi átrobogott a ZTE-n Fotó: fradi.hu

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lurker
2022. október 31. 14:44
Fegyencváros a kerítésnél toboroz
JMoflicheque
2022. október 31. 14:43
Zűd Majmok...................................
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!