BL: Tizenkét év után újra Inter-siker, a Barcelona idegenben képtelen pontot szerezni!

2022. október 04. 23:15

A Bajnokok Ligája C-csoportjának rangadóján a papírforma a Barca sikerét ígérte, hiszen a katalánok a spanyol bajnokságban szárnyalnak, míg Milánóban többek között a vezetőedző, Simone Inzaghi állása volt a tét…

2022. október 04. 23:15
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A BL-rangadó az indonéziai stadionkatasztrófa, a több mint 200 halott emlékére egyperces gyászszünettel kezdődött - majd Barca-támadásokkal folytatódott, ám az első komolyabb lehetőség az Inter előtt adódott: egy villámgyors ellentámadás végén a sokadik hullámban érkező török Calhanoglu mintegy 35 méterről tűzte rá, Ter Stegen nagy bravúrral ütötte szögletre a labdát.

A Barcelona helyzetecskékkel válaszolt (egy Raphinha-szöglet után Christensen fejesét fogta könnyedén Onana, majd a pályafutása során először a San Siróban pályára lépő Lewandowski „tört el” egy labdát ígéretes szituációban), majd majdnem jött a fordulat: Eric Garcia a tizenhatoson belül egyértelműen kézzel sodort el egy labdát, de a Barcelona szerencséje, hogy a szituációt megelőző támadás során egy-két milliméteres leshelyzet (Lautaro Martinez pár szál haja lógott be) alakult ki. Hogy valóban mennyire apró momentumon múlt a dolog, igazolja, hogy a szlovén játékvezető, Slavko Vincic csupán jó néhány perces VAR-tanácskozás és videózás után hozta meg a döntését.  

S hogy a hazaiak mennyire komolyan gondolták a Barcelona legyőzését, bizonyítja, öt percre rá az Inter újabb érvénytelen gólt szerzett: a milánóiak másik argentin támadója, Carlos Correa egyértelműen lesen ugrott ki, így hiába szerzett szép gólt, az új szabályalkalmazás szerint az asszisztens csak azután emelte a zászlaját, miután véget ért a támadás.

A fentiek ellenére nyomasztó Barcelona-fölényt tapasztalhattunk, hiszen a 39. percben 70-30 volt a százalékos labdabirtoklási arány a katalánok javára.

Dimarco gyűjtötte be a labdát, majd a mérkőzés elején már egy látványos bombával jeleskedő Calhanoglu ezúttal már pontosabban célzott: 25 méteres, sistergős lökete talált utat Ter Stegen kapujának jobb alsó sarkába. A középpályás első BL-gólját szerezte az Inter színeiben. Internazionale – Barcelona 1-0!

A Barca megbotlott, az Inter egyértelműen a katalánok fölé nőtt Fotó: MTI/AP Luca Bruno
A Barca megbotlott, az Inter egyértelműen a katalánok fölé nőtt Fotó: MTI/AP Luca Bruno

Érdekesség: a spanyol sztárcsapat éppen három éve tudott megfordítani egy Bajnokok Ligája-csoportmérkőzést, talán sorsszerű: az ellenfél akkor is az Internazionale volt.,.

Ami a második játékrész előtt szembeötlő volt, de egyáltalán nem meglepő: a hazaiak tíz emberrel kezdtek el védekezni. Vajon hatásos lesz-e az Inter catenacciója, ki tudják-e húzni Bastoniék a teljes játékrészt kapott gól nélkül?!

Mindenesetre az ötszörös BL-győztes Barcelona játéka a találkozó első felében elég ötlettelennek tűnt.

Ezt jelzi, hogy egészen a 60. percig kellett várni az első igazán komoly Barca-lehetőségre: Dembelé éles szögből leadott, életerős lövését Onana csak a kapufa segítségével tudta hárítani…

A San Siróban pályafutása első meccsét játszó Robert Lewandowski nem alkotott maradandót (archív) Fotó: MTI/EPA Ronald Wittek
A San Siróban pályafutása első meccsét játszó Robert Lewandowski nem alkotott maradandót (archív) Fotó: MTI/EPA Ronald Wittek

A Barcelonától továbbra is elpártolt a szerencse, hiszen hat perc múlva Dembelé kitűnő beadása után az Ansu Fatin megpattanó labda ugyan abszolút megzavarta a kapujából kirepülő Onanát és De Vrijt, a kipattanót azonban Pedri hiába rúgta a hálóba. Ugyanis az éles szemű VAR-ítészek észrevették, hogy az egyenlítést megelőző beadás után Ansu Fati kezét is érte a labda, és bár abszolút vétlen volt a szituáció,

Ebben az esetben csak akkor lehetett volna gólt ítélni, ha Pedri közvetlenül játékostársa kezezése után szerzett volna gólt. Ám mivel nem így történt, Vincic jogosan ítélt az Internazionale javára szabadrúgást.

A történteket már Xavi sem bírta idegekkel: a játékvezető egy sárga lappal hűtötte le az őrjöngő Barca-trénert.

A mérkőzés hosszabbításában (nem kevesebb, mint 8 percet tett rá a szlovén spori) újra a VAR lett a főszereplő: egy beadás után azt vizsgálták a videószobában, hogy Dumfries kezét érte-e egy beadás – vagy sem?...

Kisebb meglepetésre nem vendégbüntetővel, hanem –szöglettel folytatódott a meccs, és mivel a maratoni hosszabbításban már nem változott a végeredmény, megállapítható: a C-csoport rangadóján nem csak a szerencse, hanem a VAR-játékvezetők kedvező ítéletei is elkerülték a Barcelonát, amely ebben az idényben idegenben még pontot sem szerzett – az Internazionale 12 év után győzte le újra a katalánokat!   

Nyitókép A mindent eldöntő találat: Calhanoglu talál a Barcelona kapujába! Fotó: MTI/AP Luca Bruno

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2022. október 05. 11:45
A meccset nem láttam, de olyan címet olvastam ma reggel, hogy MEGSEMMISÜLT a BARCA. S NÉZEM az eredményt, 1:0-ra nyert az Inter. EZ simán belefér bármelyik csapatnak, minden különösebb magyarázkodás nélkül. AZ AJAX semmisült meg. SZÁMOMRA komoly meglepetés negatív értelemben a BL-szereplésük. PERSZE nem bánom, GAL óta kifejezetten unszimpatikus csapat számomra.
Istók3
2022. október 05. 09:55
Lewandowskit jól eldugták az olaszok. Dembelé meg mindent elrontott, amit el lehetett. 1 jó beadása volt, de kezezés miatt abból se lett gól. Amúgy azt a másik meg nem adott büntetőt nem értettem. Azt vizsgálták VAR-on, hogy a Barca kezezett-e, erre az 1-gyel korábbi les miatt fújták le az akciót. Jó, hogy nem VAR-ozták végig az egész meccset. Ráadásul az nem is volt les.
darázs
2022. október 05. 07:56
pedig a Barsza még az Inter keresztet is magára vette
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!