Hiába fenyegetőzött az UEFA-val és Orbán Viktorral, az MLSZ lesújtott Ricardo Monizra!

2022. október 25. 19:02

A ZTE vezetőedzője a Honvéd elleni mérkőzésen előbb piros lapot kapott, majd lehívta a csapatát a pályáról. A szövetség rendkívül szigorú döntést hozott.

2022. október 25. 19:02
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Először idézzük fel: mi is történt a hétvégi fordulóban a Zalaegerszegi TE – Budapest Honvéd mérkőzésen? Az 55. percben jártunk, amikor elszabadultak az indulatok: a hazaiak színes bőrű játékosa, Christy Manzinga és Szabó II Alex harcolt a labdáért, a kispesti játékos talán kicsit meg is lökte a támadót, aki majdnem a reklámtáblákra esett. Egy kis dulakodás alakult ki a kongói fiú és a védők között, ráadásul ez a jelenet éppen a vendégszektor előtt zajlott, ezek után több sem kellett a Honvéd-tábornak, amely huhogni kezdett.

A következő percekben felgyorsultak az események: a ZTE vezetőedzője, Ricardo Moniz indulatosan a pályára lépett, majd reklamálni kezdett a negyedik számú játékvezetőnél, Andó Szabó Sándornál, aki jelezte a szakember vétségét a kollégájának.

A szabály ugyanis úgy szól: ha a szakmai stáb bármelyik tagja reklamálás közben elhagyja a technikai zónát és a játéktérre lép, azonnal piros lappal büntetendő. Bognár Tamás ki is állította a zalaiak holland vezetőedzőjét,

Jó néhány percig állt a mérkőzés, majd a lelátón tartózkodó sportigazgató, Dragóner Attila higgadtságára és józan ítélőképességére volt szükség, aki határozottan jelezte a játékosoknak és a szakmai stábnak, a mérkőzésnek folytatódnia kell, és a futballisták azonnal térjenek vissza a játéktérre!

Manzingát hamar befogadták Zalaegerszegen Fotó: ZTE FC/Facebook
Manzingát hamar befogadták Zalaegerszegen Fotó: ZTE FC/Facebook

A klubvezető pontosan tudta: ha a Zalaegerszegi TE játékosainak levonulása miatt félbeszakad a találkozó, annak a három pont nyilvánvaló elvesztése mellett sokkal súlyosabb szankciói is lettek volna.

Ahogy az várható volt, Ricardo Moniz már a meccs utáni sajtótájékoztatón kikelt magából:

- Már a Kazincbarcika elleni Magyar Kupa-mérkőzésen is hallhatóak voltak rasszista megjegyzések. Most

és beléptem a pályára. A játékvezető nem várta meg, hogy elmondjam, amit szeretnék, piros lappal azonnal kiállított. Nekem – sok egyéb teendőm mellett - meg kell védjem a csapatomat, számomra a futball a fontos, nem a bőrszín, a vallás és egyéb megkülönböztetések. Azt is tudtam, hogy amikor megfordult a fejemben, hogy lehozom az együttest a játéktérről, ennek súlyos következményei lesznek, de nem tehettem másként. Hiszen álljt kell kiáltani, amikor olyan dolgok történnek, amik nem természetesek, nem a futballpályára valók, hiszen ezzel az eseménnyel mindannyian veszítünk. De nem engedhetjük meg, hogy ne képviseljük azt, amiben hiszünk, és igaznak gondoljuk”

A nem mindennapi események után Dragóner Attila sportigazgató a Sportrádióban mondta el gondolatait a történtekkel kapcsolatban:

- A szerdai kupameccs után másodszor fordult elő velünk hasonló egy hét alatt. Úgy gondoltam, hogy az ilyen megnyilvánulásokkal már nem kell foglalkoznunk Magyarországon, egészen elképesztő jelenetek történtek a kakaskodás után. Olyan huhogásba kezdett a vendégtábor, amelyek miatt azonnal le kellett volna fújni a mérkőzést. Klubunk színes bőrű játékosai és vezetőedzője szívüket-lelküket kiteszik a pályára a ZTE-ért és egymásért. Sajnálatos, hogy ez megtörtént, nagyon felzaklatták a vezetőedzőt és a mindannyiunkat a pályán történtek.

Kihez fordul Ricardo Moniz? Fotó: MTI/Földi Imre (archív)
Kihez fordul Ricardo Moniz? Fotó: MTI/Földi Imre (archív)

A ZTE – Honvéd bajnokin lezajló közjáték híre természetesen eljutott Hollandiába is – Ricardo Moniz a holland NOS-nek beszélt a történtekről.

- Négy nap alatt másodszor tapasztaltam ilyet Magyarországon, és mindez elég ok volt számomra, hogy belépjek a pályára. Felhívtam a negyedik számú játékvezető figyelmét, hogy állítsák le a dzsungelhangokat. Azt mondta, nem hallott semmit és a játékvezető, illetve az ellenfél edzője sem. Ehhez csak annyit tudok hozzátenni: az emberek néha nem akarnak meghallani dolgokat, ezért is vagyok most ennyire szélsőséges és kemény. Nincs szándékomban ártani a klubnak, már csak azért sem, hiszen továbbra is versenyben vagyunk az európai kupában való részvételért, de ha kell, egyedül is megharcolok az igazamért. Nagyon kíváncsi vagyok, mi történik.

Ahogy az várható volt az MLSZ Fegyelmi Bizottsága hosszas tanácskozás után hozta meg döntését, mely szerint „Ricardo Aloysius Frederik Moniz vezetőedző (ZTE) 2022. október 25. napjától kezdődően minden labdarúgással kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől 1 (egy) hónapra szóló eltiltást kapott”.

A szövetség közleménye azt is hozzáteszi:

„A FEB elnöke az NB I 12. fordulójában lejátszott ZTE–Bp. Honvéd mérkőzéssel kapcsolatban mindkét sportszervezettel szemben fegyelmi eljárás lefolytatását rendelte el a rend megzavarásával kapcsolatos szurkolói cselekményekért, a ZTE esetében megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása miatt, a Honvéd esetében megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása és rasszista megnyilvánulás miatt”

A történet tehát tovább folytatódik, egyben kíváncsiak vagyunk arra: az egyhónapos eltiltást kapó Ricardo Moniz ezek után valóban az UEFA-hoz és Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul?  

Nyitókép Ricardo Moniz nehezen tudta tűrtőztetni magát Fotó: randersfc.dk (archív) 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2022. november 08. 23:06
Szégyen, amit Monizzal csinálnak. A magyar futballt ez az aljas-sunyi mentalitás rohasztotta el. Ha az becsületnek szikrája lenne a magyar futballban, minden rasszista aljasságra nemcsak a sértett, de az ellenfél csapatának AZONNAL ABBA KELLENE HAGYNIA A JÁTÉKOT, legfeljebb egyérintőznének egymással, lassítva, míg a rend helyreáll. ha ez még egyszer megismétlődik, a CSAPATOK LEVONULNAK, nem várnak sípszóra, olyan közönség előtt, amely az ellenfelemet gyalázza: NEM VAGYOK HAJLANDÓ JÁTSZANI. (Ha lenne becsület, ez lenne.) Ahol ez megvan, ott - VAN FUTBALL, ahol ez nincs, ott nincs.
Papamaci1957
2022. november 08. 23:06
"ezek után több sem kellett a Honvéd-tábornak, amely huhogni kezdett." Mi evvel a baj? Melyik állat szokott huhogni? A bagoly. Milyen a bagoly? Bölcs. Akkor ez nem rasszizmus volt, hanem dicséret.
Srptk
2022. november 08. 23:06
Ő már az üllői úton is csak káoszt és bajt okozott! Miért kellett megint hazánkba hozni?
Stukov79
2022. november 08. 23:06
A Klubrádióban hallottad?!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!