Karim Benzemáé az Aranylabda – vita nélkül

2022. október 17. 13:47

Karim Benzema nyerte a labdarúgás legnagyobb, így mindig is legvitatottabb egyéni díját, az Aranylabdát. Számokban és érzelmekben is tökéletes szezonjának különös elismerés, hogy azon ritka Aranylabdák egyike ez, ami ellen senki nem szól semmit.

2022. október 17. 13:47
null
Balázs Boldizsár

A decemberben harmincöt éves Karim Benzema kivárta a sorát, mire a legelső, 1956-os Aranylabda óta a díj legidősebb győztese lett: az újkori Real Madrid-aranykorszak 2014 és 2018 között négy Bajnokok Ligáját nyerő csapatából előbb Cristiano Ronaldót, majd Luka Modrićot emelte a csúcsra a világ közvéleménye. Vagyis inkább az azt lekövetni hivatott szavazási eljárás, amely arra a feladatra vállalkozik, hogy egy csapatsportágban egyének között rangsort állítson fel.

Karim Benzema a háttérben töltött évei egyikében, 2014-ben.

A feladat képtelensége okán az Aranylabdák a legritkább esetben kikezdhetetlen döntések, ám idén nem lehetett kérdés sem afelől, hogy a 2021/2022-es szezon legjobb csapata az összes többi felmerülő klubot végigverő, tizennegyedszerre is Bajnokok Ligája-győztes, mellé spanyol bajnokságot nyerő Real Madrid volt, sem hogy az elsőszámú játékosukat Karim Benzemának hívták.

A huszonegy évesen, csodagyerekként Madridba igazoló Karim Benzema pályafutásában nagy fordulatot jelentett, amikor Cristiano Ronaldo távoztával jelentős mennyiségű gólt kellett magára vállalnia a portugál éves adagjából – amely termelési rátához 2018 előtt Karim Benzema a passzaival illetve elmozgásaival járult nagyban hozzá. A világ legnagyobb klubjának elsőszámú támadójaként töltött első két évében Benzema nélkülözni kényszerült egy olyan társat elöl, aki hasonló kiszolgálásban részesítené őt, mint korábban ő Cristano Ronaldót, és akivel hasonlóan jól megértik egymást elöl, mint ők ketten a legjobb éveikben. Ekkoriban Benzema csak a mögötte játszó középpályás zsenikkel, Modrićcsal és Toni Kroosszal játszhatott a saját ínye szerint össze, így továbbra is sokat lépett vissza – gyerekkora két kedvence közül többet idézett Zidane-ból, mint a Fenomén Ronaldóból.

De e pár év alatt edzésről edzésre tanítgatva kinevelte magának a játszótársat elölre is az észveszejtően gyors, ám szeleburdi Vinícius Juniorból. A 2021-22-es szezonban már tökéletesen egy rugóra járt az agyuk, Benzema így hasznosan tartózkodhatott a kapu előterében is; és a szabadság, hogy kedvére vegyítheti ZZ-t és R9-et, egy tulajdonképpen tökéletes szezonig repítette.

Tíz gólt szerzett a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában.

Gólkirály a BL-ben és a spanyol bajnokságban. A BL-ben összesen tizenöt góllal, aminél többel csak Cristano Ronaldo tudott valaha zárni. Megelőzte Raúlt BL-gólok és Real Madridban szerzett gólok tekintében is, ezzel harmadik illetve második helyre ugorva az örökranglistákon.

A számoknál azonban egy fontosabb olvasata a szezonjának a lélektan. Amit félő volt, hogy már kiöltek a fociból, de a Real Madrid tavaly megmutatta, hogy talán nem is lehet. Benzema rúgott egy hármast a Paris Saint Germainnak abban a pár percben, amikor francia olajcsapat arca a továbbjutás kapujában már nőni kezdett, de amikor még nem szilárdult pajzzsá. Két lehetetlen technikájú fejesgóllal megalapozta a Stamford Bridgen a Chelsea elleni negyeddöntőt. Egy éppoly elképesztő technikájú perdítéssel egyáltalán képbe hozta a csapatát a Manchester City elleni elődöntőben, ami úgy indult, hogy lemosás lesz, majd egy Panenka-tizenegyessel tovább dörgölte az angol olajcsapat orra alá, hogy milyen lehetőséget hagytak ki, amikor nem végezték ki a Madridot, amíg lehetett.

Mióta Lionel Messi és Cristiano Ronaldo színre léptek, pár focistát a címei vagy a számai akár feljogosíthattak volna egy-egy Aranylabdára. A gát mindig az volt, a világ látja-e az erős év mellett a játékosban azt, amiért focit nézni érdemes. Luka Modrić után Karim Benzema tudta most megütni a mércét.

 

Némi meglepetésre Karim Benzema mellé egyik klubtársa sem fért oda a legjobb három közé.  Második helyre Sadio Manét, harmadikra Kevin de Bruyne-t hozták ki. Az év kapusa Thibaut Courtois, női játékosa Alexia Putellas, fiatalja pedig Gavi lett.

 

Nyitókép: Karim Benzema átveszi az Aranylabdát egy korábbi győztestől, volt edzőjétől és örökös mentorától, Zinedine Zidanetól. Fotó: Franck Fife / AFP

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papalimapapa
2022. október 30. 17:07
Amióta látom, rühellem ezt a figurát. És nekem ne jöjjön senki azzal, hogy tud focizni. Az, hogy egy ilyen szar megkaphatta az Aranylabdát, mindent elárul a FIFA morális állapotáról. És hogy miért is? Hát ezért: http://www.origo.hu/nagyvilag/20221018-karim-benzema-aranylabda.html
Aerion
2022. október 21. 13:55
Ahhoz nem férhet kétség, hogy Benzema kiváló labdarúgó, de mint ember? Nem méltó a R e a l Madridhoz. A nem igazihoz talán igen.
foldizs
2022. október 21. 13:54
Megdolgozott érte.
vastaps
2022. október 21. 13:54
...ennek oromere, ma megint megbasz egy 14 -eves buta leankat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!