Korábbi szövetségi kapitányok, vb-résztvevők az Eb-sorsolás után: A magyar válogatott eljutott arra a szintre, hogy elviselje az esélyesség terhét!

2022. október 11. 16:12

A vasárnapi Eb-selejtező sorsolás után a Mandiner a magyar futball ismert személyiségeit kérdezte az esélyekről. Mire lehet képes Marco Rossi együttese Szerbia, Montenegró, Bulgária és Litvánia ellen?

2022. október 11. 16:12
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Bálint László

korábbi szövetségi kapitány

Eddig nem mertük kimondani, de…

Sok, sok balszerencsés sorsolás után végre ez egy igazán kedvező csoportbeosztás. Számomra egyértelmű, hogy a magyar válogatott kijut az Eb-re, és

De komolyra fordítva a szót: ha az oda-visszavágós rendszert vennénk alapul, a szerbek kivételével a három további riválisunknál, Montenegrónál, Bulgáriánál és Litvániánál is esélyesebbek, jobbak vagyunk. A Nemzetek Ligájában, a világklasszis ellenfeleink ellen is remek teljesítményt nyújtottunk, így azt gondolom, az egy-két kategóriával gyengébb riválisainkat simán kell verjük! Már csak azért is, mert eddig ugyan nem mertük kimondani, de a magyar válogatott eljutott arra a szintre, hogy el kell tudja viselni az esélyesség terhét!

Bozsik Péter

korábbi szövetségi kapitány

A „reagáló” futball után most már dominálnunk kell!

Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy ez egy alapvetően szerencsésnek mondható sorsolás, hiszen egyetlen igazi sztárcsapat sem található a csoportunkban. Ám Szerbiát semmiképpen nem szabad félvállról vennünk, hiszen számos európai topklubban meghatározó szerepet töltenek be a játékosaik.  A szövetségi kapitányuk, Dragan Sztojkovics egy karizmatikus egyéniség, aki a katari vébére is kivezette a csapatát, tehát velük komolyan kell számolnunk. Montenegrónál, Bulgáriánál és Litvániánál jobbak vagyunk, úgy hogy reális esélyt látok arra, hogy ebből az ötösből kijussunk a 2024-es Európa-bajnokságra. Rendkívül sok múlik majd azon, hogy vetélytársainkkal szemben mennyire leszünk képesek domináló futballt játszani. Azt már a nevesebb csapatok ellen bebizonyítottuk, hogy az úgynevezett „reagáló” futball jól megy nekünk, most már a dominanciánknak kell működnie, amellyel az esélyességünknek is érvényt tudunk szerezni.

Marco Rossinak egy új játékstílust kell kitalálnia Fotó: MTI/Illyés Tibor
Marco Rossinak egy új játékstílust kell kitalálnia Fotó: MTI/Illyés Tibor

Egervári Sándor

korábbi szövetségi kapitány

Más játékstílusra lesz szükség!

A magyar válogatott elmúlt évekbeli eredményei alapján bizakodva várhatjuk az Eb-selejtezőkön való szereplést. Ahhoz, hogy a következő Európa-bajnokságnak is résztvevői lehessünk, szükség lesz arra, hogy a válogatott játékosok kiváló formában érkezzenek meg az edzőtáborba. Meglátásom szerint – az előző időszakhoz képest - egy másfajta csapatjátékot kell felvállalnunk, hiszen az a legutóbbi Európa-bajnokságon, majd a Nemzetek Ligájában is az európai élvonalba tartozó csapatokkal szemben ragyogóan zártunk, és „öltük meg” a riválisok játékát.  Az ebből történő építkezés kicsit könnyebb volt, hiszen nagyobb terület állt a rendelkezésünkre. Az Eb-selejtezők során várhatóan nem ezt a koreográfiát kell alkalmaznunk, hiszen

Ehhez viszont kicsit más játékstílusra lesz szükség. Mindenesetre óriási eredmény, hogy az első kalapból húztak minket, hiszen valóban reális esélyünk van arra, hogy egyenes ágon vívjuk ki az Eb-részvételt.

Kiss László

33-szoros válogatott labdarúgó, vb-résztvevő

Most jövünk rá, mennyire megérte a Nemzetek Ligájában kiemelkedően szerepelni

Több szempontból is igen kedvező a sorsolásunk, hiszen földrajzilag is összekapcsoltak minket, csupán Litvánia lóg ki a sorból. Azért mégsem annyira egyszerű a helyzet, hiszen a délszláv, vagy úgy is mondhatnám, hogy a volt jugoszláv tagállamok ellen sohasem szerettünk futballozni, de valljuk be: akad a mieinknél sokkal nehezebb csoport is. Most jövünk rá, mennyire megérte a Nemzetek Ligájában kiemelkedően szerepelni, hiszen a reális erőviszonyok alapján ebben az Eb-selejtező sorozatban nem lehetünk a másodiknál rosszabbak! A fő cél nem mindenáron a csoport megnyerése, hanem, hogy sorozatban harmadszor is Európa-bajnoki résztvevők legyünk. Ehhez viszont az kell, amit drága mesterem, Illovszky Rudi bácsi hangoztatott mindig: hazai környezetben minden meccset meg kell nyerni, és idegenből egy pontot elhozni. Persze, így is becsúszhat egy-két vereség, de nyilván lesznek keresztbe verések is.

Dibusz Dénes újra villoghat a magyar válogatottban Fotó: MTI/EPA/AP Pavel Golovkin
Dibusz Dénes újra villoghat a magyar válogatottban Fotó: MTI/EPA/AP Pavel Golovkin

Nagy Antal

32-szeres válogatott labdarúgó, vb-résztvevő

Vigyázat! Az elmúlt években a „jaj, de jó, hogy itt vannak!” csapatoktól oda-vissza kikaptunk.

Kérdés:

Összességében nem is nagyon jó, nem is nagyon rossz ez a sorsolás. Azért nem jó, mert a volt „jugó” és szovjet tagállamok ellen nem nagyon szeretünk játszani, legalábbis az elmúlt 20-30 év eredményei ezt igazolják. S akkor még nem beszéltünk arról, hogy Bulgária ugyan a közelmúltban nem nagyon szállította az eredményeket, de a hírek szerint kezdik összeszedni magukat. Ha viszont azt vesszük, hogy a Nemzetek Ligájában Angliát oda-vissza megvertük, Németország ellen pedig 4 pontot szereztünk, akkor az Eb-riválisaink sem jelenthetnek problémát. Egy dolog biztos: nagyon keményen kell készülnünk, hiszen az elmúlt években a „jaj, de jó, hogy itt vannak!” csapatoktól oda-vissza kikaptunk. S ehhez még hozzájön, hogy Szalai Ádám kiszállt, Gulácsi Péter ki tudja, mikor léphet újra pályára, és Sallai Roland mikor épül fel teljesen. Ezzel együtt tiszta szívből szurkolok azért, hogy a magyar válogatott a csoport első vagy második helyén végezzen!

Nyitókép Schäfer András és Willi Orbán az Eb-selejtezőkön is kulcsfigurák lehetnek Fotó: MTI/Illyés Tibor

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2022. október 12. 11:01
FEL kell nőni a feladatokhoz, és azt gondolom, ezt a csapatot már nem nyomasztja az esélyesség terhe. NINCS ma már könnyű ellenfél, mindenkit nagyon komolyan kell venni. CSAK egy példa: NÉHÁNY hete GÖRÖGORSZÁGBAN Gibraltár 3:3 -at játszott a görögökkel .
zakar zoltán béla
2022. október 12. 10:36
Úgy legyen!
héttörpe
2022. október 12. 00:25
Akitlösz, szólj már a húgodnak, ne itt rodázzon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!