Tortúra a határon, kiütés a pályán – helyszíni tudósítás a Crvena zvezda - Fradiról

2022. október 08. 00:02

A Ferencváros leghűségesebb szurkolói embert próbáló utazásra vállalkoztak, hogy Belgrádban lássák a Crvena zvezda elleni Európa Liga-mérkőzést, ám a 4-1-es vereség és a huszonegy órás tortúra dacára tény: a zöldek így is kedvező helyzetből, az élről fordulnak a csoportkör második felére.

2022. október 08. 00:02
null
Czövek Oszkár

A Ferencváros 1975-ben a mostaninál is komolyabb tétért, a Kupagyőztesek Európa Kupája-döntőért lépett pályára a Marakanában, és a 2-2-es döntetlennel célt ért, azaz továbbjutott –a belgrádi futballszentélyben azóta is nézőcsúcsot jelentő 110 ezer drukker előtt. A riói Maracanát külsejében máig idéző stadiont időközben korszerűsíttették (legalábbis bizonyos elemeiben), a befogadóképessége a székezéssel megfeleződött, de hangulatában megőrizte a balkáni életérzést. A 2013-as szerb-horvát világbajnoki selejtezőn (1-1) egy taktust sem tudtam kivenni a vendéghimnuszból, de az is nehezen felejthető élmény, ahogyan az Arsenal-szurkolókat dobálták meg minden kezük ügyébe kerülő tárggyal a zvezda drukkerei, sajátos módon gyászolva az 1-0-s vereséget 2017 őszén.

Fradista-konvoj Belgrád felé - még optimistán Fotó: Czövek Oszkár
Fradista-konvoj Belgrád felé - még optimistán Fotó: Czövek Oszkár

A csütörtöki mérkőzésre nemcsak a szerbek, hanem az FTC szurkolói is alaposan rákészültek. Csütörtök reggel hétkor huszonhárom busz kanyarodott ki az MVM Dome parkolójából, hogy Kecskemét és Szeged érintésével meg lehessen ejteni az indokoltnál jóval körülményesebb, mintegy négyórásra nyúló határátkelést Röszkénél. Az utazók egyirányú tájékoztatására létrehozott Telegram-csoportban

– már amennyit megtalálnak belőle, például a szendvicsbe rejtett laposüvegben –, és alkoholos sör a vendégszektornál sem lesz kapható. A napokon át záporozó üzenetekből előzetesen értesülni lehetett a kinti roamingdíjakról, megrendelni a pizzát a hazafelé útra – precíz, minden részletre kiterjedő szervezés, akárcsak nyáron a Slovan elleni, pozsonyi Bajnokok Ligája-selejtezőn.

Ez, az nem ment át a rostán a beengedésnél Fotó: Czövek Oszkár
Ez, az nem ment át a rostán a beengedésnél Fotó: Czövek Oszkár

Arról, hogy Belgrád utcáin milyen várakozás előzte meg az összecsapást, a Fradi-szurkolók zömének csupán kósza benyomásai lehettek: valamennyi busznak a Marakana vendégszektorához kellett hajtania, a zvezdások intenzív mutogatása közepette. Aki mégis saját szervezésben, egyénileg érkezett az egykori Nándorfehérvárra és városnézést is beiktatott, az jobban tette, ha zöldet kiegészítő formájában sem öltött magára.

A korábbi Marakana, ma Rajko Mitics Stadion nem tartozik Európa legkorszerűbb létesítményei közé Fotó: Czövek Oszkár
A korábbi Marakana, ma Rajko Mitics Stadion nem tartozik Európa legkorszerűbb létesítményei közé Fotó: Czövek Oszkár

A Green Monsters szurkolói csoport közleményében erősen javasolta, drapéria ne kerüljön ki a kerítésre, az ugyanis „seperc” alatt kámforrá válhat, egyúttal kérte, a látványhoz bekészített zászlókat senki se rendezze át, különben hiba csúszik a koreográfiába, és nem rajzolódik ki tökéletesen a magyar nemzeti trikolór, valamint az FTC színkombinációja. Az ilyenkor szokásos szurkolói dresszkód kapcsán is a fegyelmezettség jellemezte a tábort, a feketébe öltözött fradista had szépen megtöltötte a zvezda legendájáról, Rajko Miticsről elnevezett stadion számára kijelölt szekcióját.

Ferencvárosi zászlóerdő Fotó: Czövek Oszkár
Ferencvárosi zászlóerdő Fotó: Czövek Oszkár

A hazaiaknak teperniük kellett a pontért, hiszen első két csoportmeccsükön egyet sem sikerült összekaparniuk, a Monacótól otthon (0-1), a Trabzonsportól idegenben (1-2) szenvedtek vereséget. A nagyhercegség csapata ellen 40 ezren váltottak jegyet, és nagyjából ennyien voltak szemtanúi annak, ahogyan a belgrádi együttes ez alkalommal négyszer is betalál. A Fradi Kristoffer Zachariassen révén csak szépíteni tudott, de gólja legalább a végig buzdító magyar különítmény előtt esett. A zvezda szurkolói elsősorban a kapu mögött tették oda magukat, a fölényes győzelmet látványos pirotechnikai előadással ünnepelték, a hosszú oldalakon azonban jobbára csendben, szórványos tapssal figyelték az eseményeket.

Fradista csendélet: türelmesen várakozva a szerb szurkolók felszívódására Fotó: Czövek Oszkár
Fradista csendélet: türelmesen várakozva a szerb szurkolók felszívódására Fotó: Czövek Oszkár

A konvoj bő egy órával a hármas sípszó után kapott zöld jelzést, de a rendőri felvezetés következtében meglehetősen komótosan sikerült csak elérni a határt, négy órába is beletelt a 210 kilométeres táv megtétele, míg a MVM Dome parkolója hajnali négykor népesült be ismét. Hasonló tortúra jövő csütörtökön a szerb szurkolókra vár, hiszen a negyedik fordulóban ugyanez a két együttes találkozik, csak épp fordított pályaválasztással, a Groupama Arénában. Az összecsapást ráadásul a mostani kudarc ellenére a csoport éléről kezdi a Ferencváros, és továbbra is él a remény, hogy legalább harmadikként végezve megélje a kupatavaszt.

EURÓPA LIGA, CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ, H-CSOPORT:

Crvena zvezda - Ferencváros 4-1 (2-0)

Gólszerző: Kanga (27. 60. – az elsőt 11-esből), Mitrovics (35.) Katai (50.) ill. Zachariassen (71.)

Nyitókép A Crvena zvezda szurkolói látványosan ünnepelték a Fradi elleni győzelmet Fotó: Mandiner/Czövek Oszkár    

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintetikus
2022. október 30. 11:47
Az mindig jó, ha kikap a Fradi :D
2022. október 11. 20:45
Végre nem csak anyádba élvezhettél!
brekker
2022. október 10. 12:47
Az a vicc a csávóban, hogy amikor észreveszi, hogy kapuralőnek, utána még mindig ugrik egyet helyben, hogy jobban domborítson. Közben nyilván időt veszít. Valami rossz beidegződés, így viszont jól tudja dobálni magát, amiért valószínűleg megdicsérték tanítómesterei.
brekker
2022. október 10. 12:47
Na most képzeld el, hogy ilyen Dibusz a csapatkapitányuk, mert magyar. Idegbajt kapnak, mert sohase tudják, miből lesz gól. De játszatni kell a csávót, különben nem tudják eladni. Ráadásul, mint egyetlen magyar, csapatkapitány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!