A Fradi idegenben is simán, félgőzzel verte a kieső helyen telelő Honvédot

2022. november 13. 19:23

Aissa Laidouni már a tunéziai válogatottal a vébére készül, Ryan Mmaee-t a Paks ellen kiállították, Franck Boli korábban agyrázkódást szenvedett, de mégsem lehet azt mondani, hogy a Honvéd ellen ne a kissé tartalékosan felálló Ferencváros lett volna a találkozó esélyese.

2022. november 13. 19:23
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Pláne, hogy az utolsó 16 egymás elleni bajnokiból (12 zöld-fehér siker és három döntetlen mellett) mindössze egyet nyert meg a Honvéd a Fradi ellen, még 2019 áprilisában. Érdekesség: az akkori meccs résztvevői közül a kispestiek közül senki, míg a zöld-fehérek közül Dibusz Dénes és – csereként – Nguen Tokmac lépett pályára.

Már a 12. percben nem kis izgalom keletkezett egy Fradi-gól után: egy szöglet után felpörgő labdát Szappanos Péter bravúrral védett, a kipattanót azonban Adama Traoré közvetlen közelről a hálóba fejelte. A mali klasszis az őszi meccsen mesterhármast ért el a Honvéd ellen, ezt a találatát azonban lesállás miatt érvénytelenítette a VAR. Amelynek vezetője az az Iványi Zoltán, aki éppen a legutolsó Honvéd-sikert hozó, 2019 áprilisi mérkőzést vezette...

Majd egy Zsótér Donát-szabadrúgás után Herdi Prenga Adnan Kovacevic mellől kapura fejelt, Dibusz Dénes bravúrral szögletre ütötte a kísérletet.

A meddő ferencvárosi mezőnyfölény kevés helyzetet eredményezett, már annak is örülni kellett, hogy előbb egy Traoré-, majd egy Zachariassen-fejes után abból keletkezett kisizgalom, hogy – szögletre pattant a labda.

Ezzel együtt 66-34 százalék volt az első félidő ferencvárosi labdabirtoklása, kérdés:

A feszültséget már a reklamáló kispesti szakvezető, Dean Klafuric sem bírta, aki reklamálás miatt kapott figyelmeztetést Farkas Ádám játékvezetőtől.         

A 44. percben újra egy Zsótér-szabadrúgás törte meg a bajnokcsapat hatalmas fölényét, ám a lövésszerű beadást Dibusz magabiztosan hárította.

A kissé váratlanul eredménytelen első játékrész után (sokat mondó tény, hogy a Ferencváros játékosai egyetlenegyszer sem találták el a kispesti kaput4) a vendégek a második félidőben is folytatták a hagyományt: a 48. percben ezúttal Marquinhos volt eredményes lesről.

Dibusz Dénes ezúttal is magabiztosan állta az ellenfél rohamait Fotó: MTI/Mónus Márton
Dibusz Dénes ezúttal is magabiztosan állta az ellenfél rohamait Fotó: MTI/Mónus Márton

Láthatóan felpörgette a tempót a Fradi, és ez elég is volt ahhoz, hogy már az 52. percben megszerezze a vezetést: Gojak szögletét Traoré fejelte élesen a kapuba – sem Szappanos kapus, sem a gólvonalon környékén álló Bocskay Bertalan sem tudott hárítani. Budapest Honvéd – Ferencváros 0-1!

Válaszként éppen Bocskay szögleltét a teljesen egyedül álló Csirkovics fejelte rá, Dibusz nem tudott mást tenni, minthogy a gólvonalon állva kikönyörögte a labdát a kapuból. Sikerrel tette, hiszen a kísérlet elzúgott a bal felső sarok mellett.

A légiós ugyanis a Fradi tizenhatosánál nemes egyszerűséggel a csereként beállt Kocsis Dominikhoz passzolta a labdát, akinek a bombáját Dibusz Dénes csak kiütni tudta; a labda Zsótér elé került, akinek éles beadása éppen csak elsuhant a Fradi kapuja előtt.

Majd Nguen Tokmac percei következtek. A kenyai-norvég légiós előbb a csereként beállt Carlos Auzqui remek labdájával ugrott ki, ám 100 százalékos gólhelyzetben az okosan kiváró Szappanos kapus arcát találta telibe a labdával. Három percre rá ugyanő lőhetett volna gólt, ám ezúttal Traoré passzát lőtte ígéretes helyzetből kapu mellé. A „Tokmac-hármasszaltó” utolsó jelenetére a 87. percben került sor: Marquinhos remek passzát Szappanos ezúttal nem érte el, a légiós viszont igen, és a testéről a kapuba került a labda. Ám jelzésértékű volt, hogy Tokmac nem örült felhőtlenül, csupán mosolygott, hiszen ő is érezte: a kezét is használta a találathoz. Mindezt a VAR is megerősítette, így maradt az egygólos vendégvezetés.

A hangulat remek volt - a színvonal kevésbé... Fotó: MTI/Mónus Márton
A hangulat remek volt - a színvonal kevésbé... Fotó: MTI/Mónus Márton
   

A hosszabbítást ellenben a Honvéd nyomta meg: hosszú percekig nem szabadult fel a Fradi kapuja, Dibusz röpködött ide, oda, végül szöglet következett. A beívelést az előre húzódó kapus, Szappanos Péter is várta, végül a labda a Fradi-kapus zsákmánya lett.

A slusszpoént mégis a Fradi adta elő, igaz, egy hatalmas hazai védelmi hiba is kellett ehhez: egy előreívelést a csereként beállt Nikola Mitrovics csak hátrafelé tudta csúsztatni, a hazaiak horvát légiósa, Luka Capan egy kackiásat balettozott, de nem érte el a labdát, amely így Auzqui elé került- Az argentin ezúttal nem passzolt a belül érkező Tokmachoz, hanem maga fejezte be az akciót: magabiztosan gurított a hosszú sarokba. Itt a vége: Budapest Honvéd – Ferencváros 0-2!

Nyitókép Zsótér Donát (középen) is tudja: rendkívül kemény tavasz vár a Honvédra Fotó: MTI/Mónus Márton

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvidrigajlov
2022. november 14. 09:05
Tönkre tették a Honvédot a tulajdonosai. Le velük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!