A Liu-fivérek egyelőre nem reagálnak – megmutatjuk milyen céljaik voltak korábban

2022. november 08. 16:16

Döbbenetes bombaként robbant a hír, hogy a Liu-fivérek, a magyar korcsolyasport legeredményesebb versenyzői országváltás iránti kérelmet nyújtottak be a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséghez, a MOKSZ-hoz. A MOKSZ sajtóközleményben reagált. A Mandiner megpróbálta elérni korábban ismert telefonszámain a versenyzőket, akik egyelőre nem reagáltak.

2022. november 08. 16:16
null
Csisztu Zsuzsa

A Liu-fivérek országváltási kérelme és a MOKSZ reakció

Döbbenetes bombaként robbant a hír, hogy a Liu-fivérek, a magyar korcsolyasport legeredményesebb versenyzői országváltás iránti kérelmet nyújtottak be a Magyar Országok Korcsolyázók Szövetségéhez, a MOKSZ-hoz. A MOKSZ sajtóközleményben reagált az országváltás kérelmére.

Kósa Lajos, a Magyar Korcsolya Szövetség elnöke korábban azt nyilatkozta a Mandinernek akkori tudása és információi alapján, hogy a Liu-testvérek magyar állampolgárok és magyar színekben fognak versenyezni. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy a testvérpár mindenképpen kínai edzőjük, Csang Csing Lina, a válogatott korábbi vezetőedzőjének irányításával szeretné folytatni a felkészülést, s így Kínába kell költözniük. Akkor is egyértelmű volt a szövetség számára, hogy Linával, az ő kérésére, fel kellett bontaniuk a határozatlan idejű szerződésüket, tekintettel arra, hogy hazája, Kína szövetségétől visszautasíthatatlan ajánlatot kapott a kínai gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzői pozíciójára. A Liu-fivérek tehát akkor úgy tűnt, hogy szakmai okokból akartak távozni, s kész koncepció volt a magyar válogatott részéről arra, hogy miképp ellenőrizzék a Kínában zajló munkát.

A Liu-fivérek országváltása nyilván hatalmas veszteség volna a magyar korcsolyasport számára, hiszen a Liu-fivérek nevéhez fűződik az első magyar téli olimpiai aranyérem megszerzése.

A 2018-as phjongcshangi téli olimpián 5000 méter váltóban a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor és az azóta visszavonult Burján Csaba négyes olimpiai rekorddal nyerte hazánk első aranyérmét a téli játékok történetében. Négy évvel később a pekingi téli olimpián Liu Shaoang szerezte meg az első egyéni magyar aranyérmet 500 méteren, míg 1000 méteren harmadik helyen ért célba. Shaolin Sándor a számára balszerencsésen sikerült téli olimpián – ahol 1000 méteren elsőként ért célba, de a zsűri utólag kizárta – a vegyes váltóban testvérével, Kónya Zsófiával és Jászapáti Petrával lett bronzérmes.

Korábban a Mandinernek is azt nyilatkozta a kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang, hogy magyarnak érzi magát és magyar színekben korcsolyázik. 

Természetesen első kézből szerettük volna megtudni mi motiválta őt és testvérét abban, hogy országváltással kapcsolatos kérést nyújtson be a MOKSZ-hoz.

Vannak-e e mögött esetleges üzleti indokok, az eddig is jelenős személyes és szövetségi támogatást nyújtó kínai sportszergyártótól, esetleg a LI-NING-től érkező kérések, netán őket is visszautasíthatatlan ajánlattal kereste-e meg a kínai szövetség, netán más, magánjellegű okok vezethettek-e a döntésükhöz. A MOKSZ álláspontja a kiadott közlemény alapján jelenleg ismert, így a Mandiner a Liu-fivéreket kereste direktben a korábban ismert elérhetőségeiken, de egyelőre nem sikerült kapcsolatba lépni velük, megkeresésünkre még nem reagáltak. 

Érdemes megnézni a velük korábban készült videókban milyen céljai voltak akkoriban a Liu-fivéreknek:

 

Egy másik videóban távolabbi, sporton túli terveiről is meséltek:

 

 

Nyitóképen: A Liu-fivérek. Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner

 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
my fair lédig
2022. november 13. 23:40
Nyilván a Kínai Kommunista Párt (a Fidesz testvérpártja) tudta, hogy a Liu-testvérek edzőjének tett "visszautasíthatatlan" ajánlatuk következtében a Liu-testvérek követni fogják az edzőt Kínába... Pont ez volt a céljuk a visszautasíthatatlan ajánlattal.
Egy polgári gondolkodó Budán
2022. november 13. 22:04
Ezzel egyetértek, annyival másképp, hogy Egyesült Államok tetszik nekem. :)
MrTájfel
2022. november 13. 19:28
Szégyellhetik magukat. No nem az országváltás miatt, ahhoz mindenkinek joga van, nekik meg különösen. Viszont az egyenes, sunyiságmentes kommunikáció járt volna azért amit tőlünk kaptak, és persze az is, hogy fél évig ne az ország tartsa el őket...
Nuttika
2022. november 12. 12:21
Ráadásul kivárnak, nem kerülnek be, mire visszajöhetnek, kimaradt egy Olimpia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!