Costa Rica és Marokkó megtréfálta a világot, a kanadai kapitány felhergelte a horvátokat, a németeket a csodacsatár mentette meg! - futball-vb, 8. nap

2022. november 27. 22:48

A labdarúgó-világbajnokság vasárnapi mérkőzésein szinte csak meglepő eredmények születtek.

2022. november 27. 22:48
null

A nap első meccsén mindenki azt várta: a négyszeres világbajnok Németországot legyőző Japán futballistái a spanyoloktól megsemmisítő, 7-0-s vereséget szenvedő Costa Rica-iak ellen sziporkáznak majd, a közép-amerikaiaknak csak az lehet a céljuk, hogy ne szenvedjenek újabb, megsemmisítő vereséget.

Ehelyett…

Luis Fernando Suárez tanítványai beásták magukat a kapujuk elé, és önfeláldozóan védekeztek. A bunkerfocival szemben nem tudtak mit kezdeni az általában lendületes futballra képes japánok, ezzel is magyarázható, hogy ritka unalmas első félidőt produkált a két együttes – e 45 perc alatt nem volt kaput eltaláló lövés...

Nem tudni, mi hangzott el a félidőben a japánok öltözőjében, mindenesetre a második játékrészre alaposan felpörgették magukat Daicsi Kamadáék. Egymás után alakították ki a helyzeteket Keylor Navas kapuja előtt, de hol a PSG kapusa védett remekül, hol a Costa Rica-i védők dobták be magukat önfeláldozóan a lövések útjába.

A japán lehetőségek kimaradtak – és ahogy ilyenkor lenni szokott, mindez megbosszulta magát: a 81. percben először jutottak el az ellenfél kapuja elé a közép-amerikai futballisták. S ha már így történt, Keysher Fuller gondolt egy merészet, és a Tejedától kapott labdát mesterien csavarta a jobb felső sarokba – a gólhoz az is kellett, hogy a japánok kapusa, Gonda Suicsi teljesen amatőr módon, két kézzel akarta hárítani a lövést. Japán – Costa Rica 0-1!

S ha már megadták az égiek a csoda lehetőségét, a Costa Rica-iak éltek vele, legyőzték Japánt, és ezzel alaposan összekuszálták az erőviszonyokat az E-csoportban…

 

Marokkó Détári Lajostól tanulta meg, miként kell meglepni az ellenfelet! 

És a csodasorozat tovább folytatódott, hiszen a FIFA-világranglista második helyén álló belgák – Kanada legyőzését követően – ugyan egyértelmű esélyesei voltak a katari vébén a horvátok ellen egy döntetlennel bemutatkozó marokkóiak ellen, de az események nem teljesen úgy alakultak, ahogy azt Kevin De Bruyne-ék elképzelték.  

Az első félidő egészen remek játékot hozott, még ha sok kapura lövést nem is nagyon láthattunk. Sőt! A játékrész végén kis híján robbant a bomba – mármint abban az értelemben, hogy Marokkó nagy meglepetésre, majdnem vezetést szerzett.

Történt, hogy a Chelsea játékosa, Hakim Zijes talált szabadrúgásból – amolyan Détári-szögből - Thibaut Courtois kapujába, a lelátó marokkói része fel is „robbant”, ám a jó szemű VAR-ítészek videózni hívták a mexikói Ramos játékvezetőt, aki megerősítette, Romain Saiss ugyan nem ért labdába, de egyértelműen lesen állt a belga hálóőr előtt, szakszóval élve zavarólag hatott, így a gól egyértelműen szabálytalan körülmények között esett…   

Zijes kedvet kapott a bombázáshoz, nem véletlen, hogy a második játékrész is az ő kísérletével kezdődött, de ezt már Courtois magabiztosan fogta, majd Hazard tornáztatta meg a közvetlenül a kezdő sípszó előtt a csapatba kerülő Munir Mohamedit - a marokkóiak első számú kapusa, Yassine Bounou a himnusz  alatt állítólag látászavarral és rosszulléttel küszködött.

A játékrész további részében elsősorban a belgák veszélyeztettek (De Bruyne, Mertens), majd bejött a marokkóiak agresszivitása: a csereként beállt Abdelhamid Szabiri ugyanazt a koreográfiát játszotta el, mint az első félidő végén Zijes:

Ezek után a kisebb sérüléssel bajlódó Romelu Lukaut is bedobták a belgák, de mindez már kevés volt, hiszen a hosszabbításban a vérszemet kapó marokkóiak újabb gólt szereztek: Witsel addig csetlett-botlott, míg Zijes ezúttal a szintén csereként beállt Abuklalt szolgálta ki, aki a léc alá vágta a labdát. Belgium – Marokkó 0-2!

 

A kanadai kapitány nyilatkozata felbőszítette a horvátokat!

 

A Horvátország – Kanada mérkőzést nem akármilyen közjáték vezette be: a Belgium elleni vereség után az észak-amerikaiak szövetségi kapitánya, John Herdman (a kétségtelen biztató játék után) a hírek szerint egy lelkesítő beszédet tartott az öltözőben. Amikor rákérdeztek, mit mondott a játékosainak, a szakember csak annyit felelt:

„Azt mondtam nekik, hogy itt a helyük. Ide tartoznak. Meg azt, hogy megbxxxxuk Horvátországot a következő meccsen. Ilyen egyszerű ez…”

Persze, a horvátokat sem kellett félteni: az egyik helyi bulvárlap, a 24 Sata (24 óra) a címlapján egy meztelen Herdmant ábrázoló fotóval jelent meg, a következő szöveg kíséretében: „a nyelvedet felvágták, de a tökeid is a helyén vannak?!” A horvátok szövetségi kapitánya,

Zlatko Dalic mindehhez csupán annyit fűzött hozzá: „Úgy gondolom, az aktuális vb-ezüstérmes több tiszteletet érdemel!”

E nem mindennapi előzmények után a kanadaiak plusz motivációt kaptak a találkozó előtt; ugyanis férfi teniszcsapatuk – története során először – Ausztrália 2:0-s legyőzésével megnyerte a Davis Kupát, s ha mindez nem lenne elég, már a horvátok elleni találkozó 2. percében vezetést is szereztek: Buchanan kitűnő beadását a belgák ellen büntetőt hibázó Alphonso Davies remek fejessel juttatta a hálóba - ez volt a juharleveles labdarúgó-válogatott történelmi, első világbajnoki találata: Horvátország – Kanada 0-1!

Déli szomszédainkat azonban nem olyan fából faragták, hogy könnyen feladják – ezúttal sem ez történt. Előbb Marko Livaja hagyott ki egy helyzetet, majd Andrej Kramaric lőtt egy érvénytelen gólt, de ez cseppet sem zavarta meg a Hoffenheim gólzsákját abban, hogy egyenlítsen: a 36. percben a veterán Perisic csodálatos passzát vágta a hálóba – Horvátország - Kanada 1-1!

A látványos horvát győzelem után látványos a szelfi is! Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz
A látványos horvát győzelem után látványos a szelfi is! Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

S hogy ez mennyire fontos találat volt, igazolja: még a félidő vége előtt megszerezték a vezetést a horvátok: Juranovic passzát Livaja lőtte a hosszú sarokba: a kanadaiak szerb származású kapusa, a Crvena zvezda kapusaként az őszi Európa Liga-csoportkörben a Ferencvárossal is találkozó Milan Borjan talán háríthatta volna a lövést... Horvátország –Kanada 2-1!

A második félidőben pedig már csak egy csapat volt a pályán: Zlatko Dalic együttese valósággal szétzilálta ellenfelét, számos kihagyott helyzet után újra Kramaric talált be (a gólpasszt ismét Perisic adta…), Hutchinson pedig foghatta a fejét, hiszen 100. válogatottságát egy „köténygóllal” ünnepelte. A hosszabbításban pedig két cserejátékos hozta össze a negyedik gólt: a fellazuló kanadai védelem mögé kerülve Mislav Orsic önzetlen passzát Lovro Majer vágta a hálóba – Horvátország - Kanada 4-1!

Németország - egyelőre - kimászott a szakadékból

Az esti csúcsrangadó, a négyszeres világbajnok németek és a 2010-ben győztes spanyolok összecsapásának nagy kérdése az volt: a Costa Rica elleni gólzápor (7-0) után a spanyolok kivégzik-e a Japán elleni váratlan vereség (1-2) után a padlóra került Nationalelfet?

Ahogy várható volt, nem esett egymásnak a két csapat, bár a 3. percben a Lipcsében légióskodó Dani Olmo kis híján megtréfálta Manuel  Neuert, a rutinos hálóőrnek minden tudására szükség volt, hogy a felső lécre tornázza a bombát!  

A spanyolokat pedig a félidő végén az izgathatta fel, hogy Kimmich szabadrúgását Rüdiger mintaszerűen fejelte a hálóba – apró szépséghiba, hogy mindezt háromcentis lesről tette. Még szerencse, hogy feltalálták a VAR-t!    

Nicklas Füllkrug gólt szerez - megvan az új német csodacsatár? Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit
Nicklas Füllkrug gólt szerez - megvan az új német csodacsatár? Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

A második játékrész két cserejátékos nagyon szép góljától lett hangos: előbb Jordi Alba beadására Alvaro Morata érkezett a legjobb ütemben (Spanyolország – Németország 1-0!), ám a németekre sok minden jellemző, csak az nem, hogy könnyen feladnának egy küzdelmet – pláne, ha a szakadék szélére kerülnek. Számukra a kedvező fordulatot a 82. perc hozta meg: a keretbe az utolsó pillanatban bekerülő erőcsatár, a Thomas Müller helyére a 70. percben beálló Nicklas Füllkrug – csapattársát, Jamal Musialát megelőzve – a hosszú felső sarokba bombázott. Spanyolország – Németország 1-1!

A történtek után két dologban biztosak lehetünk:

a Costa Rica elleni utolsó csoportmérkőzést a németek – amolyan dühből – magabiztosan nyerik meg,

valamint, hogy a Nationalelf egyenlítő gólját szerző Werder Bremen-játékos tuti, hogy a kezdőcsapatban kap majd helyet…

Nyitókép Marokkói örömünnep - győzelem Belgium ellen! Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. november 28. 19:02
Van még nekünk is fejlődnivalónk.
brekker
2022. november 28. 18:59
Na végre előálltak a németek egy igazi árja góllövő csatárral.
Mandarin.
2022. november 28. 15:51
Az hogy mi történik a pályán, szerencsére nem az alapári kanadai szövetségi kapitány dönti el, hajrá Horvátország!
Kotucso
2022. november 28. 15:51
Azért mert valaki rúg egy gólt, miért lesz mindjárt csodacsatár?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!