Gyógyír a bajnokságban bukdácsoló Liverpoolnak és a duplán debütáló Jürgen Kloppnak: legyőzték a csoportgyőztes Napolit!

2022. november 01. 23:10

A 100 százalékos nápolyiak ellen vívott presztízsmeccset a Liverpool, amely éppen riválisa ellen szenvedte el egyetlen vereségét a BL-ben.

2022. november 01. 23:10
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A bajnokságban bukdácsoló (csupán a 9. helyen állnak Mohamed Szalahék)

csak abban az esetben végezhettek volna az A-csoport élén, ha négygólos vereséggel küldik haza riválisukat.

Amely azért is tűnt rendkívül nehéz feladatnak, hiszen az olaszok április 24-én szenvedtek utoljára vereséget, ráadásul az utolsó nyolc idegenbeli mérkőzésük mérlege: 7 győzelem, 1 döntetlen.

Ennek megfelelően egyáltalán nem keltett meglepetést, hogy az első 15 percben a liverpooliak szinte egyáltalán nem találtak fogást a Napoli védelmén, csupán egyetlen hazai helyzetecske akadt (Jones pörgetett fölé az 5. percben), sőt a 9. percben a nápolyiak új csodagyereke, a grúz Kvisa Kvaracselija tört be a 16-oson belülre, Konaté kissé kibillentette egyensúlyából, ám a német játékvezető, Tobias Stieler (és a VAR-szoba) nem látott okot a beavatkozásra.

Az első fertályóra végén (pontosabban a 17. percben) Szalah cselezgetett szokása szerint befelé, ám a kapura lövését könnyedén fülelte le Alex Meret.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a vendégek részéről Giovanni Di Lorenzo többek között elmondta: „döntő lesz, hogy az első 15-20 percet átvészeljük. Ha ez megtörténik, képesnek tartom a csapatot a veretlenség, sőt a bravúrgyőzelem elérésére is!

A 29. percben több minden történt, mint az előző szűk félórában összesen: először a nápolyiak francia légiósa, Ndombelé eresztett el egy löketet, Alisson védett, majd az ellentámadás végén Mo Szalah legurítását Thiago Alcantara tekerte rá, de Meret bravúrosan oldalra ütötte a veszélyes próbálkozást. Egyébként a mérkőzés kiegyenlítettségére jellemző: az első félóra végén 50-50 százalék volt a labdabirtoklás…   

A mérkőzés első sárga lapját Konaté kapta, aki lekésve a „csatlakozást”, elgázolta a lendületesen előretörő szlovák fiút, Stanislav Lobotkát.

Az első játékrészben látottak alapján nyugodt szívvel kijelenthető: nincs veszélyben a Napoli csoportelsősége, ebből biztos, hogy nem lesz négygólos hazai győzelem!

A kép kissé csalóka: Jürgen Kloppnak nem sok oka volt a bosszúságra Fotó: MTI/EPA Peter Powell
A kép kissé csalóka: Jürgen Kloppnak nem sok oka volt a bosszúságra Fotó: MTI/EPA Peter Powell

Bár a Pool menedzsere, Jürgen Klopp (aki 400. tétmeccsén ült a Liverpool kispadján, és a mai meccs volt a 100. Bajnokok Ligája–találkozója), a találkozó előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy őt csak egy dolog érdekli: valahogy győzzék le az olasz listavezetőt…

A második félidő rettenetesen indult a Liverpool számára: James Milner váratlanul megsérült, nem véletlen, hogy s csapatkapitány rendkívül szomorúan vette tudomásul, hogy el kell hagynia a játékteret (helyére a 19 éves ígéretes tehetség, Harvey Elliott állt be).

Ráadásul az 53. percben megvillant a Napoli: Kvaracselija remek szabadrúgását a norvég belső védő, Leo Ostigard remekül fejelte a kapuba, ám a látványos találatot a VAR-szoba – hosszas tanakodás után – két centiméteres les miatt visszavonta. A 60. percben újra a nápolyiak grúz fiúja villant meg: váratlan lövését Alisson csak kisebb nehézségek árán tudta hárítani.

Mintegy negyedórás „csendélet” után a nigériai Osimhen színesítette a játékot azzal, hogy már sokadszorra maradt lenn. Ezúttal azonban nem teljesen volt a vétkes, Virgil van Dijknak igaza, hiszen a holland – ugyan vétlenül. de – szájon vágta ellenfelét…

A 85. percben aztán jött a szokásos, eredményes liverpooli koreográfia:

az idei BL-sorozatban ugyanis a Mersey-partiak szerezték a legtöbb gólt közvetlen szögletrúgás után (szám szerint hármat), és ez a Napoli ellen már négyre nőtt. Történt ugyanis, hogy egy újabb sarokrúgás után a csereként beálló Darwin Nunez fejesét még bravúrral hárította a Napoli kapusa, ám a kipattanót a közelben ólálkodó Mohamed Szalah úgy rúgta a kapuba, hogy a labda ugyan nem érte el a hálót, hiszen Alex Meret mellre fogta, de már a gólvonalon túl tette ezt; így a Liverpool egyiptomi légiósa újra az élen áll a Bajnokok Ligája góllövőlistáján, hiszen már 8 gólnál tart. Liverpool – Napoli 1-0!

S a végén jött a slusszpoén: egy újabb szöglet után szinte lemásolta első találatát Jürgen Klopp csapata: Van Dijk fejesét Meret kiütötte, de éppen Darwin Nunez elé, aki 20 centiméterről lőtt bombagólt a hálóba! Liverpool – Napoli 2-0!  

Nyitókép Csak a szokásos: Mohamed Szalah a legjobbkor villant! Fotó: MTI/EPA Peter Powell (archív)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!