Lewandowski utolérte Pelét, Messi Maradonát, a szaúdiakat az ingyen Rolls-Royce sem dobta föl, Mbappé a csillagok között – futball-vb 7. nap

2022. november 26. 19:54

A franciák már tovább jutottak, Robert Lewandowski az első, Lionel Messi már a nyolcadik vb-gólját szerezte, Szaúd-Arábiának nem sikerült újra csodát tennie...

2022. november 26. 19:54
null
Vámos Tamás

A nap első meccsével kapcsolatban

Magyar szempontból természetesen Aissa Laidouni személye miatt volt leginkább érdekes a meccs, pláne azok után, hogy a Ferencváros középpályását választották az első, a Dánia elleni találkozó legjobbjának, és az a hír is felröppent, hogy egy meg nem nevezett francia élcsapat 10 millió eurót sem sajnálna a Fradi játékosáért. Nos, nem elég, hogy a középpályást ezúttal a 67. percben lecserélték, az auszik 1-0-ra legyőzték az észak-afrikaiakat, akikre így különösen nehéz feladat vár az utolsó körben, a világbajnok franciák ellen…

A lengyel győzelem kulcsfigurái: Lewandowski és Szczesny

A Lengyelország – Szaúd-Arábia találkozó természetesen leginkább azért került az érdeklődés középpontjába, mert az arabok – az első kör legnagyobb meglepetését okozva – 2-1-re megverték a végső győzelemre is esélyes argentinokat. Az is nyilvánosságra került, hogy

Nem lehet tudni, hogy a lengyelek legyőzése esetén mit dobott be a királyi család, mindenesetre a találkozó után mindenki a pályafutása első világbajnoki  találatát szerző Robert Lewandowskit (a Barcelona játékosa a válogatottban már 77 találatánál tart - ezzel utolérte a brazilok első számú legendáját, Pelét – no, és azt se feledjük: az első találat előtt ő adta a gólpasszt Piotr Zielinskinek), valamint a Juventus kapusát, Wojciech Szczesnyt ünnepelte, aki szenzációsan védett, többek között kifogta Szalem al-Davszari büntetőjét, a kipattanó után pedig a világbajnokság legnagyobb védését mutatta be, amikor Mohammed al-Breik ismétlését is hárította.     

Robert Lewandowski pályafutása első világbajnoki gólját szerezte Szaúd-Arábia ellen  Fotó: MTI/EPA Ronald Wittek
Robert Lewandowski pályafutása első világbajnoki gólját szerezte Szaúd-Arábia ellen Fotó: MTI/EPA Ronald Wittek
   

Mbappé ellen nem volt ellenszer...

A Franciaország - Dánia mérkőzésen a galloknak volt miért törleszteniük, hiszen legutóbb, világversenyen a 2000-es holland-belga közös rendezésű Európa-bajnokságon sikerült győzniük Thierry Henryéknak az északiak ellen, ráadásul a közelmúltban is borsot törtek az orruk alá: a Nemzetek Ligájában Eriksenék oda-vissza megverték világbajnok riválisukat!

Ezzel együtt (vagy éppen ezért?) az első félidőben, az aktuális vb-aranyérmes csapat tagjai szorongattak, kezdetben Antoine Griezmann szögletei és szabadrúgásai jelentették a legnagyobb veszélyt majd Rabiot fejesét hárította óriási bravúrral Kasper Schmeichel, mely után a lelátón helyet foglaló papa, a korábbi világklasszis hálóőr, Peter Schmeichel is csak csettintett.

Ám azért, hogy gól nélkül érjen véget az első játékrész, Andreas Christensen is rendkívül sokat tett, aki a 20. percben a félpályánál egy bodicsekkel földre vitte az életveszélyesen meglóduló Kylian Mbappét – akkor sem lettünk volna meglepődve, ha ezért a tettért piros lap kerül elő a lengyel vezetőbíró, Szymon Marciniak zsebéből. A dán válogatott először a 36. percben szabadult ki először a szorításból, ekkor az északi csapat „Ádám Martinja” Andreas Cornelius durrantott mellé.  

A második játékrészben a franciák rátettek egy lapáttal: előbb Mbappé, majd Griezmann vágta fölé a labdát ígéretes helyzetben, de amint az várható volt, nem sokáig bírta a nyomást a lengyel csapat: egy remek Mbappé - Theo Hernández – Mbappé összjáték után a gallok még mindig csak 24 éves világsztárja a hálóba lőtt, ezzel megszerezve a második gólját a katari vb-n.

Ám tévedtek, akik azt hitték, hogy összeroppan a dán csapat, Eriksenéket bizony nem ilyen fából faragták. A csapatkapitány szöglete megcsúszott Andersen fején, ám éppen így volt tökéletes Andreas Christensennek, aki berobbanva védhetetlen gólt fejelt!

Sőt, a mumus meg is fordíthatta volna a meccset, de Mikkel Damsgaard beadása után Jesper Lindström lövését hatalmas bravúrral védte Lloris.

A végére felpörgette az iramot a francia együttes: előbb Aurélien Tchouaméni, és Jules Koundé fejese, majd Adrien Rabiot ollózása kerülte el a kaput,

Erre már nem volt válasz a dánoknak, és így már egészen bizonyos, hogy a franciák továbbjutottak, még akkor is, ha az utolsó fordulóban az Aissa Laidouni nevével fémjelzett tunéziaiak esetleg megtréfálnák őket. De valljuk be: erre azért vajmi kevés az esély…

Argentína: két lövés, két gól - életben maradtak! 

Az Argentína – Mexikó csoportrangadó előtt csak két dolog volt biztos: ha Lionel Messiék Szaúd-Arábia után ismét kikapnak, búcsúzhatnak a világbajnokságtól. No, és az is tény: a Paris SG sztárja huszonegyedik világbajnoki mérkőzését játszotta, amellyel beérte az argentinok halhatatlan legendáját – Diego Armando Mardonát…

A Szaúd-Arábia elleni „világraszóló” vereség előtt nem kevesebb, mint 36 mérkőzésen veretlen argentinok – a várakozásoknak megfelelően – hatalmas elánnal kezdték a presztízsmeccset, amely azért is különleges volt, mert a mexikói válogatottat is argentin szakember, Gerardo Martino irányítja, mi több: az Albicaleste szövetségi kapitányával, Lionel Scalonival csapattársak is voltak anno, a Newell’s Old Boysnál…

A latin-amerikai rangadó jelentőségét az is bizonyítja: a találkozót a tavaly a világ legjobbjának választott sípos, Daniele Orsato vezette, cseppet sem mellékesen: az olasz bíró az első, aki már második mérkőzését (a nyitómeccs is a sporié volt) dirigálta a katari vébén, akinek igencsak nehéz dolga volt a 60 ezer néző előtt lejátszott találkozón, hiszen a mexikóiak igencsak aprították az ellenfelet.

Az első játékrészben nem sok helyzetet jegyezhettünk fel: az argentinok részéről egy Messi-szabadrúgást, egy Lautaro Martinez-fejest, míg a másik oldalon Ernesto Vega remek szabadrúgását, amelyet hihetetlen bravúrral hárított Emiliano Martinez úgy, hogy még ki sem pattant róla a labda.  

A második játékrészt egy ígéretes pozícióból történő, 22 méteres argentin szabadrúgás vezetett be. Természetesen Lionel Messi ellen szabálytalankodtak (Érick Gutiérrez meg is kapta a sárgáját), természetesen a kis zseni vállalta magára a feladatot, de csúnyán fölé vágta a labdát – a mexikói B-közép tagjai gúnyosan ki is kacagták a világsztárt…

Lionel Messi joggal ünnepelt Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit
Lionel Messi joggal ünnepelt Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit

Szűk negyedóra múlva aztán a legnemesebb, csattanós választ adott az őt kritizálóknak Lionel Messi: Ángel Di Maria passza után fel sem nézett, hanem 22-23 méterről a bal alsó sarokba vágta a labdát, Guillermo Ochoának esélye sem volt a hárításra, szép gól volt – nem csoda, hogy a történtek után a mintegy  40 ezer argentin drukker „Messi, Messi!” üdvrivalgásba kezdett…

Ezzel a találat azt is jelenti, hogy Leo nem csak a vb-mérkőzések, hanem a gólok számában (8) is utolérte az isteni Diegót – a két szuperklasszist már csak a tízgólos Gabriel Batistuta előzi meg!

Aztán a 87. percben Argentína meg is adta a kegyelemdöfést: egy szöglet után a csereként beállt Enzo Fernández teljesen szabadon kapta a labdát, és nemes egyszerűséggel a hosszú felső sarokba csavarta a játékszert – a Benfica ifjú középpályása a lehető legjobbkor szerezte az első találatát a nemzeti csapatban.

Nyitókép Kylian Mbappé - mennybe ment! Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil      

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabadelvűnemzetikonzervatív
2022. november 30. 23:22
A lengyelek ritka rossz passzív játékot mutattak. Lewa nem is volt a pályán! Az, hogy Magyarország nincs itt, az a világ leggonoszabb története. Sokkal, de sokkal jobb csapatunk van, mint a lengyel testvéreknek. Katar után ők a leggyengébbek a ma látottak alapján. Dánia is kicseszett magával a szintén ultra passzív játékával. Argentínát én nem várom befutónak.
Tiszafa
2022. november 27. 21:26
Leva soha, de soha nem fogja utolérni Pelét. Pelé a foci zsenije. Leva csak egy jó iparos, akinek kétség nélkül voltak kiemelkedő évei. Az egy bűn, hogy tavalyelőtt nem kaphatta meg az aranylabdát, csak azért mert volt egy covid. De ő sohase volt egy zseni, csak egy nagyon jól helyezkedni tudó kíméletlen helyzetkihasználó gólgyáros. De tudása messze Pelé szintje alatt van. Pelé öregnek is zseniális volt. Levát meg lassan de biztosan zavarja már a labda... Ha Pelé idejében is ilyen sűrűn lettek volna a válogatott meccsek, mint most, akkor most jóval több gólja lenne. Számszerint: Pelé 92 válogatottság; 77 gól, azaz meccsenként 0,84 gól Lewandowski a vb előtt már 134 válogatottsággal bírt és 76 gólt rúgott. Most 136 válogatottság és 77 gól, azaz meccsenként 0,57 gól, ami egy nagyon szép mutató, de a Peléét soha ebben az életben nem fogja utolérni.
chief Bromden
2022. november 27. 15:54
Mit szóltak volna az országgyűlés phantomjai, ha a főnök a németek elverése után, stílusosan egy Audival ajándékozta volna meg a játékosokat. (gyengébbek kedvéért fejenként)
Békés
2022. november 27. 09:38
egy 460 ezer dollárt érő Rolls-Royce Phantommal ajándékozta meg a csapat tagjait. Egyet adott a 11 játékosnak? Vagy fejenként egyet? Ha utóbbi, akkor megvan a válasz, miért ilyen drága az üzemanyag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!