„A világbajnoki cím azon múlik majd, hogy Messi vagy Mbappé játszik-e jobban!” – állítják a Mandiner szakértői

2022. december 16. 13:11

A vasárnapi vb-döntő előtt korábbi szövetségi kapitányok és válogatott játékosok mondják el véleményüket a fináléba jutott együttesekről.

2022. december 16. 13:11
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Bálint László

76-szoros válogatott labdarúgó, a magyar válogatott korábbi technikai igazgatója

A döntőig vezető út az argentinoknak jóval nagyobb energiájukba telt 

A világbajnokság kezdete előtt Franciaország és Argentína is benne volt a négy-öt, végső győzelemre is esélyes válogatottak között. Legjobban tudták hozni az elvárásokat, így az eddigi teljesítmények alapján egyértelműen a két legjobb csapat került a döntőbe. Mondom ezt azért is, mert a sokak által legnagyobb esélyesként emlegetett brazilok azért is estek ki ideje korán, mert elvesztek az öncélú játszadozásban, kevésbé voltak képesek a racionális teljesítményre. Ezért sem meglepetés, hogy Argentína és Franciaország jutott a fináléba.

A végső győztes nagyon nehéz megtippelni. talán azért a franciák felé hajlok, mert a döntőig vezető út teljesítése az argentinoknak jóval nagyobb energiájukba telt. Gondoljunk, csak arra, hogy a Szaúd-Arábia elleni vereség után micsoda mélységből kellett fölkapaszkodniuk…

Sírni nem csak a győztesnek szabad? A brazil Neymar még nem döntött a folytatásról Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki
Sírni nem csak a győztesnek szabad? A brazil Neymar még nem döntött a folytatásról Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Csank János

korábbi szövetségi kapitány

A brazilok ideje korán „bekukorékoltak”!

A mérkőzéseket látva is úgy nézett ki, hogy a két legjobb, legesélyesebb csapat jutott a döntőbe, persze, ehhez az is kellett, hogy a brazilok ideje korán „bekukorékoljanak”. A fináléba jutott két együttesben játszik a legtöbb egyéniség, a dél-amerikaiaknál Lionel Messi természetesen kiemelkedik, ám a franciáknak több klasszisuk van, bővebb kerettel rendelkeznek. Az argentinoknál mindig van egy kis zűr. hogy eljutnak-e a döntőig vagy sem, ez most összejött.

 A végső győzelemhez nagy szerencsére is szükség lesz, de a franciák azért is esélyesebbek az aranyéremre, hiszen ők a címvédők. S bár szívem szerint az argentinokra tennék, azért is Didier Deschamps együttese lesz újra a világbajnok, mert taktikailag nagyon jók, minden támadásuk életveszélyes, van egy kiváló erőcsatáruk, és mint már említettem, több kiemelkedő képességű futballistájuk van, mint az argentinoknak.

Egervári Sándor

korábbi szövetségi kapitány

A franciák több klasszist is felvonultatnak

A katari világbajnokságon alapvetően a védekező taktika érvényesült, ezzel együtt az igazi minőséget mindig a klasszis játékosok hozták, az ő zsenialitásuk döntő volt az eredmények alakulásában. Éppen ezért az a két együttes került a fináléba, amely több klasszist tudott felvonultatni.

A franciáknak szurkolok, nem csak azért, mert Európát képviselik, hanem azért is, mert minden mérkőzésen modern, nagyon jó csapatjátékot láthattunk tőlük, és míg ők több klasszis játékost is felvonultatnak, az argentinoknak csak Lionel Messi személyében van egy szupersztárjuk...

Kylian Mbappé - ki nevet a végén? Fotó: MTI/AP/Christophe Ena
Kylian Mbappé - ki nevet a végén? Fotó: MTI/AP/Christophe Ena

Nagy Antal

32-szeres válogatott labdarúgó, a mexikói vb-n szerepelt együttes csapatkapitánya

A franciáknak drukkolok, de az is a kívánságom, hogy Messi tegye fel a koronát a pályafutására

A világbajnoki cím legnagyobb esélyese, Brazília ideje korén kiesett a vébéről, hiszen a horvátok ellen egy megnyert mérkőzést engedtek ki a kezük közül. A többi esélyes közül Németország és Belgium a legfontosabb lépéseket elhibázták. Így, hogy most már nem a világ legjobb együttese lesz a világbajnok, a második számú kedvenceim, a végig meggyőző teljesítményt nyújtó, stabil franciáknak és a világklasszis Lionel Messit felvonultató argentinok jogosan jutottak a döntőbe.

Mint már említettem, a második számú kedvenceim a franciák, úgy hogy a döntőben nekik drukkolok. Viszont van egy óriási szívfájdalmam: mivel Real Madrid-drukkerként és Cristiano Ronaldo-fanként Portugáliának már nem szurkolhatok, az is a kívánságom, hogy az argentinok világklasszisa, Lionel Messi feltegye a koronát egészen kivételes pályafutására és világbajnoki címet ünnepelhessen. Tehát most mégis azt mondom: 50-50 százalékban mindkét válogatottnak szurkolok. A legjobb megoldás az lenne, ha Messi átigazolna a franciákhoz, és ezzel megoldódna az én problémám is. De így…

Várhidi Péter

korábbi szövetségi kapitány

Ha a többi sztár is hozza magát, mint Mbappé és Messi, nem Argentína és Franciaország játssza a finálét

Ami számomra váratlan és megdöbbentő volt, hogy nagyon kevés csapat játszotta az attraktív támadófutballt. Talán még azok a játékosok is sokkal visszafogottabbak voltak, aki a saját bajnokságukban vagy a Bajnokok Ligájában eredményes játékra képesek. Ez is az oka, hogy rendkívül kevés támadás végződött kapura lövéssel, így nagyon sok esélyes csapat hamar elvérzett. A franciák mindig megfontolt futballt játszottak, ráadásul Kylian Mbappé személyében elöl egy olyan kreatív játékosuk van, akitől nagyon féltek az ellenfelek, ezért a gallok nagyon sokat köszönhetnek neki. Az argentinok egy rendkívül zárt védekezésből indították a támadásaikat, sokat mozognak, kemény a védelmük és a középpályássoruk, elöl pedig van egy Messijük. Ha a riválisok sztárjai is legalább annyira hozták volna magukat, mint Mbappé és Messi, nem Argentína és Franciaország játszaná a finálét…

Ha a két világsztár egyaránt jól játszik a döntőben is, akkor Argentína végső győzelmét várom, hiszen nekik határozottabb a védőmunkájuk. A franciáknál pedig Giroud ugyan nagyon jó befejező csatár, de Griezmann kicsit hátravontan játszik, így sok minden Mbappéra marad…

Nyitókép Felteszi-e a koronát pályafutására Lionel Messi? Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2023. január 12. 03:52
A futball csapatjáték, nem egyéni sport. Sok múlik a "főhősökön", de nem minden... Amúgy hajrá, Lionel Messi - a tetoválások ellenére...
Akitlosz
2022. december 18. 12:23
Nem is tudtam, hogy a labdarúgás egyéni sport. Szóval a "szakértők" tévednek.
Czápa
2022. december 18. 11:41
Messi a sportág történetének ( egyik) legnagyobbja. Persze Nyilasi Tibi, és Öcsi bácsi után. A VB cím Diego fölé helyezné, még otthon is! Miatta is az argentínoknak szurkolok. Amúgymeg: Hajrá Magyarok, hajrá Fradi.
209158783
2022. december 17. 20:04
Talán egyikhez se? A meccstudósításba egy helyen azt írta: Tunézia is cserél..., A korábbi horvát köztársasági elnök asszonyt lefokozta korábbi miniszterelnökké.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!