Tovább tart a Honvéd mélyrepülése – a Magyar Kupából már kiestek!

2023. február 07. 21:21

A Fradi kiesésével felértékelődött a kupasorozat a még versenyben lévő csapatok számára, a kiesés ellen küzdő fővárosi klubok összecsapása végén a Vasas örülhetett. A kérdés így továbbra is fenn áll: mi lesz veled, Honvéd?

2023. február 07. 21:21
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A mérkőzés előtt a két vezetőedző egyaránt fontosnak tartotta a találkozót. A Vasas mestere, Kondás Elemér a klub honlapján a következőket mondta el:

„Ugyanolyan fontos számunkra ez az összecsapás, akár egy bajnoki mérkőzés, de megkapják a lehetőséget olyan játékosok is a bizonyításra, akik eddig kevesebb szerephez jutottak. Azt nem tudhatjuk, hogy a Honvéd milyen összeállításban lép pályára, valószínű, hogy ott is lesz pár változtatás. Egy biztos: a Vasas, amikor csak pályára lép, győzelmet akar aratni. Megvan annak a maga pikantériája, hogy egy találkozón dől el a továbbjutás. Tudjuk, hogy egyszeri kilencven perc alatt bármi megtörténhet, és a kupamérkőzések mindig tartogatnak meglepetéseket. A hazai pályának és környezetnek megvan a maga előnye, bízunk benne, hogy ezt ki tudjuk használni”

Kollégája, Dean Klafuric annak ellenére fejlődést lát a kispestiek játékában, hogy a tavaszi első két mérkőzésen mindössze egy pontot kapartak össze Lovricék.

„Kezd láthatóvá válni mindaz, amit szeretnénk látni a csapattól, de egyáltalán nem mondanám, hogy elégedett vagyok. A védekezésben és támadásban mutatott játékunk korántsem tökéletes még, sokat kell dolgozni rajta, de a haladás látható. Nagy rajtunk a nyomás, ami természetes, de ezek a meccsek kellenek ahhoz, hogy a játékunk a pályán is érettebb és ösztönösebb legyen, ne csak a mágnestáblán. Minden helyzet a felkészülésen, azaz a csapaton és a stábon múlik, nyomás alatt tudunk a legjobban fejlődni, ezek által tudunk a lehető legellenállóbbak lenni, és így csökkenteni a számunkra nem kívánatos helyzetek előfordulását”

A törökországi földrengés áldozatainak emléke előtt tisztelegve mindkét csapat futballistái gyászszalaggal a karjukon lptek pályára. S ahogy az várható volt, mindkét csapatban helyet kaptak olyan futballisták is, akik a bajnokságban nem számítanak stabil kezdőnek.

Vasas: Dombó – Szivacski, Hegedűs J. Litauszki, Deutsch B. – Hinora, Hidi P., Márkvárt – Ihrig-Farkas, Holender, Zimonyi.

Budapest Honvéd: Tujvel – Szabó A., Prenga, Lovric – Eördögh, Gomis, Plakucsenko, Kocsis D., Tamás K. – Krajcsovics, Ennin.

Ugyan Honvéd-helyzetekkel kezdődött a mérkőzés (a kispestiek kezdőcsapatában először helyet kapó, mindössze 18 éves Krajcsovics Ábel, majd Richlord Ennin révén), de a 22. percben mégis a Vasas szerzett vezetést.

(akire a légióskodást követően nem tartott igényt a kispesti klub) remek gólpasszt adott Zimonyi Dávidnak, aki becsúszva juttatta a labdát az NB I legidősebb játékosa, a 39 éves Tomás Tujvel kapujába. Vasas – Budapest Honvéd 1-0.

Holender Filip (balra) gólpasszal járult hozzá korábbi csapata legyőzéséhez Fotó: MTI/Kovács Tamás
Holender Filip (balra) gólpasszal járult hozzá korábbi csapata legyőzéséhez Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezután a névjegyét Kispesten szintén lerakó Ihrig-Farkas Sebestyén fejesét védte a szlovákiai kapus, a kiegyenlített játékrészt az utolsó percekben az orosz légiós, Makszim Plakuscsenko távoli bombája „zavarta meg”, Dombó szögletre ütötte a labdát; a sarokrúgást követő tűzijáték végén a szintén újonc Eördögh András villant meg, de a próbálkozás fölé szállt.   

A második félidő elején újra a tehetséges Krajcsovits villant meg: 20 méteres löketét Dombó szögletre ütötte. Válaszként a gólszerző Zimonyi villant meg a tizenhatoson belül, de túlságosan kivárt, így csupán a kispesti védelembe bombázta a labdát.

a magyar futball egyik nagy ígérete, Kocsis Dominikkal szemben Deutsch László páros lábbal, kíméletlenül csúszott be, kissé érthetetlen, hogy Andó-Szab Sándor miért csak a sárga lapot mutatott fel a hazai védőnek?... Biztosak vagyunk benne: ha a Magyar Kupában is lenne VAR, akkor a kollégái meghívták volna a játékvezetőt egy kis videózásra, és piros lap lett volna a történet vége. Kész csoda, hogy a Honvéd játékosa egyáltalán nem sérült meg…  

Ezután Dean Klafuric hármas cserére szánta el magát: Nikola Mitrovics és Jairo Samperio mellett pályára lépett Nenad Lukics is. A Honvéd házi gólkirályával kapcsolatban érdekesség – és ez sok mindent elárul a Honvéd-játékosok egész éves teljesítményéről - hogy a kispestiek részéről október 22.-e óta csak ő talált be tétmeccsen az ellenfelek hálójába.     

Ahogy az várható volt, ezek után több vendéghelyzetet láthattunk: előbb Krajcsovics visszagurítását Sampeiro mintegy 19 méterről szúrta rá, a bombát Hinora Kristóf fejelte ki a gólvonalról.

A meccsen a kispesti helyzet egyre fokozódott, ezt jelzi, hogy Andó-Szabó rövid időn belül Szabó Alexnek, Ivan Lovricnak, sőt a Honvéd melegítő cserejátékosnak, Luka Capannak is sárga lapot adott.

A kispestieknek csupán felvillanásaik voltak Fotó: MTI/Kovács Tamás
A kispestieknek csupán felvillanásaik voltak Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ahogy azt várható volt, az utolsó 15 percben teljesen átvette a játék irányítását a Honvéd; a kispestiek újra csak sajnálhatták, hogy a Magyar Kupában nincs VAR. Ugyanis egy vendégtámadás során Litauszki Róbert kezét érintette gyanúsan a labda, ami tény: a korábbi újpesti védő testrésze nem szorosan a teste mellett volt, de a játékvezető vétlennek ítélte az esetet.  

A 83. percben azonban Novothny Soma zárhatta le volna a találkozót, de az oldalhálóba lőtt. Megjegyzendő: az akciót két csapattárs, Radó András és Márkvárt Dávid is kísérte, de nem kapták meg a labdát, nem véletlen, hogy az akció végén igencsak bosszúsak voltak társukra.

A hosszabbításban aztán eldőlt a találkozó sorsa: Radó – Márkvárt összjáték után a beadás Hinora Kristófot találta meg, aki először a felső kapufára lőtt, a kipattanót aztán a hálóba terelte. Vasas – Budapest Honvéd 2-0. Ráadásul a történtek után a reklamáló Herdi Prenga piros lapot kapott.

A kispesti szurkolók egyrészt aggódhatnak, hiszen tovább folytatódik a kedvencek vesszőfutása, egy dolog pozitívum: ezek után csak a bajnokságra, illetve a bennmaradás kiharcolására koncentrálhatnak.

A nagy kérdés: sikerül-e?

A mérkőzés végén a Vasas vezetőedzője, Kondás Elemér a következőket mondta el:

„Nyilván az volt a cél, hogy tovább jussunk. A mérkőzés elején szerencsénk volt, hiszen a Honvédnak akadtak helyzetei, de szerencséje csak annak van, aki tesz is érte. Volt, amikor szépen játszottunk, volt, amikor küzdöttünk – éppen amit az adott helyzet megkívánt. Egy valódi kupatalálkozót láthattak a nézők, megvolt a hangulat, amely végén egy szép góllal bebiztosítottuk a továbbjutást. Ez a győzelem, valamint az első két tavaszi bajnokin, a Ferencváros és a Puskás Akadémia otthonában kiharcolt döntetlenek önbizalmat és erőt adhatnak a csapatnak a további mérkőzésekhez” 

Nyitókép Zimonyi Dávid (jobbra) gólja csak a kezdet volt... Fotó: MTI/Kovács Tamás 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2023. február 13. 21:44
VASAS 11 magyar, Honvéd 5..........
lazio154
2023. február 13. 21:44
Visszatértünk az 1990. es évekhez. Akkor is szélhámosok kaparintottak meg neves klubokat. Nem befizetni akartak a sportba, inkább kifizetni magukat. Sikerült akkor is az NB. II. be tolni a Kispestet. Most is ez lesz, pedig Péter barátai a tulajdonjog megszerzésekor a régi Honvéd feltámasztásával kábítottak minket. Nincs tovább, szégyenszemre 60 év Kispest-Honvéd szúrkolás után, új csapatot kell keresnem! Ami ott folyik már évek óta csak lazsálás nagy pénzekért.
18.0 fok
2023. február 13. 21:43
hallod petike? befulladt a futsalosaid kontárkodása.
Szexi Cicababa 💅
2023. február 07. 23:11
https://youtu.be/hYjHhqLSiN4?t=125
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!