„A helyezés, a kiesés elleni harc és a játék is elkeserítő!” – a Videoton korábbi legendái a Mandinernek

2023. március 01. 13:36

Az idény előtt az FTC mögött dobogós álmokat szövögető MOL Fehérvár ma már a kiesés ellen küzd, különösen azok után, hogy a tavaszi öt mérkőzésen mindössze két pontot kapart össze a csapat. Nem csoda, hogy a klub korábbi kiválóságai és vezetőedzői is komoly aggodalmukat fejezték ki a Mandinernek.

2023. március 01. 13:36
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Csank János, a Videoton korábbi vezetőedzője

Leginkább szakmailag látok egy kis káoszt

A fehérváriak gyengébb szereplése nyilván egy összetett probléma, hiszen nem mostanában kezdődött a gyengébb szereplés. Az NB I egyik legjobb költségvetésével rendelkező klubnak jóval előrébb kellene tartania, a Fradival viaskodni a bajnoki címért, de ez már évek óta nem jön össze. Nem csak a játékoskeret, a szakmai stáb is gyakran cserélődik – amely néha még mellé is nyúlkál… Mindenkinek megvan a felelőssége, de mivel elsősorban az eredményességből kell kiindulni, leginkább szakmailag látok egy kis káoszt. A keret tele van légiósokkal, de történnek meglepő húzások is, nem értem például, hogy a gólerős Zivzivadzéval miért nem lehetett megtalálni a közös hangot – bár elképzelhető, hogy ebben a szituációban a vezetőknek volt igazuk. De az is tény: ilyen erős háttérrel a Fehérvárnak nem a kiesés ellen kellene harcolni!

Csongrádi Ferenc, a Videoton UEFA Kupa-döntős csapatának középpályása

Harcolni kell a győzelmekért, és bedarálni az ellenfeleket!

Nagyon várjuk, hogy talpra álljon már a csapat, mert ez a teljesítmény enyhén szólva sem az igazi; a hétköznapokba nem látunk bele, de nem ilyen szerepléshez szoktunk hozzá! Elsősorban a stabilitást hiányolom; túl nagy a fluktuáció, a télen is elengedtünk három játékost, hármat igazoltunk, de nem látjuk a minőségi változást. Mivel egy bajnoki idény közben nincs idő a csapatépítésre,

nem kísérletezgetni kellene, sokkal inkább a nyugalomra lenne szükség.

A Vasas elleni kiesési rangadón egyértelműen győzelmet várok! Meggyőződésem, hogy egy siker átlendítené a csapatot a hullámvölgyön, és ha ez megtörténik, akár a harmadik-negyedik helyre is odaérhetnénk. Más opció nem létezik: foggal, körömmel kell harcolni a győzelmekért, és bedarálni az ellenfeleket!

Az ellenfelek simán átrobognak a Fehérváron... Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Az ellenfelek simán átrobognak a Fehérváron... Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Csucsánszky Zoltán, a Videoton korábbi válogatott középpályása

Sajnos már évek óta belekerültünk a negatív spirálba

Szívből szurkolok a csapatnak, minden meccsen kinn vagyok, így érthető, hogy rendkívül nehezen élem meg a jelenlegi szituációt. Nem vagyok a csapat közelében, de bízom benne, hogy hamarosan a valós tudását nyújtja a csapat, így ha nem is a dobogóra, de a középmezőny elejére odaérhetünk a bajnokság végén. A jelenlegi helyzet nem egy új keletű probléma, hiszen sajnos már évek óta belekerültünk ebbe a negatív spirálba. Ahhoz, hogy végérvényesen elinduljunk felfelé, mindenféleképpen  kell egy sikerélmény. Bárki bármit mond, ha a játékosok a valós tudásukat nyújtják, akkor a pályán nem lehet probléma! 

Várhidi Péter, a Videoton korábbi vezetőedzője

A futballisták mentálisan nem igazán erősek

Az egyik legnagyobb probléma, hogy nem látni azt a fajta motivációt a csapatban, amely egy igazán sikeres idényhez szükséges lenne; vagy a játékosokkal van probléma, vagy egyszerűen arról van szó, hogy nem jó szemléletűeket válogattak össze. A klub rendben van, gazdaságilag erősek, a szakmai vonal sem rossz, így tehát az marad, hogy a futballisták mentálisan nem igazán erősek. Lehet, hogy a jövőben sok minden változik csak hát egy ilyen kiélezett helyzetben fordul elő, hogy a szerencse is elpártol a csapattól, és a játék is görcsössé válik. Ha egy gárda hullámvölgybe kerül, rendkívül fontos a szervezettség. Elsősorban a védekezést kell megszilárdítani, megpróbálni minél több meccset kapott gól nélkül lehozni, hiszen azt a jelenlegi Fehérvárban nem látom, hogy képes lenne a három-, négygólos győzelmekre. Nincs egy olyan góllövő csatár, mint Nikolics Nemanja, aki az öltözőben is vezér volt.

Egyértelműen szükség lenne egy domináns egyéniségre, aki magával tudná ragadni a többieket.

Nikolicson kívül ilyen volt a jelenlegi sportigazgató, Juhász Roland is… 

Huszti Szabolcs és a szakmai stáb - komoly gondban... Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Huszti Szabolcs és a szakmai stáb - komoly gondban... Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Végh Tibor, a Videoton UEFA Kupa-döntős csapatának hátvédje

Mindent elsöprő lendület kell!

Éppen a napokban beszélgettünk erről csapattársammal, Csongrádi Ferivel… Nagyon el vagyunk keseredve, egyszerűen hihetetlen, hogy ennyire gyengén szerepel a csapat! Nem tudjuk, mi lehet a probléma, hiszen nem látunk a kulisszák mögé. De nem hisszük el, hogy a jelenlegi játékoskeretben ne lenne több! Mindenesetre a  helyezés, a kiesés elleni harc és a játék is elkeserítő. Alapvetően egyénileg jó képességű játékosaink vannak, de ha ez igaz, miért nem tudnak nyerni? Netán a szakmai stábban, a klubvezetésben van a hiba? A probléma tehát igencsak összetett. Mindenesetre a Vasas elleni – még kimondani is szörnyű! - kiesési rangadón sokkal jobb játék kell, egy mindent elsöprő lendület, hogy a szurkolók is azt lássák: mindenképpen meg akarjuk nyerni a meccset!

Nyitóképünkön a Fehérvár válogatott védője, Fiola Attila szomorúan konstatálja: ez is gól lett... Fotó: MTI/Illyés Tibor

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isti65
2023. március 01. 20:47
Nem lehet, hogy ez a Huszti gyerek egyszerűen tehetségtelen?
Előre66
2023. március 01. 20:20
Mitől lennének mentálisan erősek a játékosok, amikor olyan edzőjük van, aki annak idején vérig sértődött, hogy kimaradt a válogatottból.... Nem felejtünk!
Szvidrigajlov
2023. március 01. 20:07
De
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!