A Puskás elleni váratlan kudarc után a Puskás Arénában egyből lehet javítani! Ferencváros - Puskás Akadémia 1-2

2023. március 12. 21:27

A bajnokcsapat a két, Leverkusen elleni EL-mérkőzés között egy rangadót is lejátszott. S amire igen kevesen számítottak: a felcsútiak történelmi győzelmet arattak!

2023. március 12. 21:27
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Ahogy az várható volt, Sztanyiszlav Csercseszov alaposan felforgatta a zöld-fehérek kezdőcsapatát a hétközi kupamérkőzéshez képest, a Puskás Akadémiának pedig mindenképpen szüksége volt a pont(ok)ra, hiszen a felcsútiak eddig elég silány tavaszt produkáltak. Mindenesetre Hornyák Zsolt vezetőedző nem titkolta: egyáltalán nem védekezni jöttek a Groupama Arénába!

A két csapat Pintér Csaba játékvezető felvezetésével a következő összeállításban kezdte a meccset:

FTC: Dibusz – Wingo, Kovacevic, Knoester, Botka – Budzsemaa, Sigér – Vécsei, Gojak, Frederiksen – A. Traoré

Puskás Akadémia: Markek – Bartolec, Golla, Spandler, Ormonde-Ottewill – Levi, Plsek, Favorov, Komáromi – Gruber, Puljic

Ahogy az várható volt, ferencvárosi támadásokkal kezdődött a mérkőzés, az első helyzetet mégis vendégoldalról jegyezhettük fel: a 8. percben Puljic beadását a 2022 februárja óta először bajnokit játszó Jakob Plsek fejelte kapura, Dibusz Dénes a levegőben úszva fogta meg a labdát.

A 14. percben jött a válasz: Frederiksen középre tartó lövését könnyedén fogta a Tóth Balázs helyett védő Markek Tamás. A következő percben a török Hataysportól kölcsönvett Mehdi Budzsemaa sajátos módon mutatkozott be a ferencvárosi közönségnek: a francia-algériai középpályás csúnyán felrúgta Brandon Ormonde Ottewillt, így jogosan kapott sárga lapot.

A 19. percben újra „sárgalázban” szenvedett a Fradi: ezúttal a Bartolec bokájára rácsúszó Frederiksen kapott figyelmeztetést.

A 22. percben Vécsei Bálint remek beadása éppen hogy elcsúszott Frederiksen talpa alatt, de ez is még csak „helyzetecske” volt…

A 23. percben már a harmadik sárga lapnál jártunk: ezúttal a Sigér Dávidnak odarúgó Jakov Puljic kapta.

Levi remek ütemben futtatta a bal szélen Karlo Bartolecet, akinek a beadását csak kiütni tudta a Fradi kapusa, amely éppen így lett jó Komáromi Györgynek, és a még mindig csak 21 éves támadó idénybeli első gólját szerezte. Ferencváros – Puskás Akadémia 0-1!   

A 30. percben az agilis Vécsei nagyon szép labdával futtatta a kissé kisodródott Traorét, a mali légiós éppen Markek ölébe bombázta a labdát.

A 37. percben pedig már a második vendéggólt láthattuk: Jonathan Levi remek szabadrúgását az elcsúszó Knoester szorításában Favorov fejelte középre, így az NB I-be visszatérő Puljicnak nem volt nehéz dolga a kaputól egy méterre a hálóba bombázni a labdát. Ferencváros – Puskás Akadémia 0-2!

És a felcsútiak csak nem álltak le: a 40. percben kis híján hárommal mentek! Egy kiugratás után Gruber Zsombor – Wingo és Dibusz szorításában – még kapura tudta pöckölni a labdát, a mérkőzés szöglettel folytatódott…

Sztanyiszlav Csercseszov főleg a Fradi első félidei játékát kritizálta Fotó: fradi.hu
Sztanyiszlav Csercseszov főleg a Fradi első félidei játékát kritizálta Fotó: fradi.hu

SZÜNET UTÁN

Sztanyiszlav Csercseszov már a Bayer Leverkusen elleni visszavágóra gondol: Vécsei Bálint és Adama Traoré helyett a debütáló Baráth Péter és a korábban Kisvárdán 16 perc után lecserélt, majd ezt követően ittas vezetésen rajtakapott Carlos Auzqui kapott lehetőséget.

Nem lett volna rossz bemutatkozás: a 49. percben egy szögletet követően Sigér Dávid beívelése után Baráth bombázott fölé!

Két percre rá Komáromi György kapott sárga lapot veszélyes játékért – kis híján fejbe rúgta Adnan Kovacevicet.

Az 55. percben – egy szögletet követően –Budzsemaa szúrta rá, a lövésbe még beleért Baráth, de nem eléggé hatékonyan, így még kapura sem ment a labda…

Esély a Ferencvárosnak! Az 56. percben a már sárga lapos Puljic rúgta föl a félpályánál Mehdi Budzsemaa-t, jogos volt az újabb figyelmeztetés is, így a második vendéggól szerzője mehetett zuhanyozni. És a komoly laptermés a 60. percben folytatódott: Ormonde Ottewill szándékosan beleütött a labdába – ez is sárga!

A 62. percben a mérkőzésbe láthatóan motiváltan beszálló Marquinhos remek passzát a Bayer ellen sárga lapos eltiltás miatt hiányzó Botka Endre alig lőtte kapu mellé.

A 65. percben kiszabadult a szorításból a Puskás Akadémia: Baráth rossz passzát a félpályánál fülelte le a vendégek egyik legjobbja, a svéd válogatott Levi, a támadás végén Gruber Zsombor alig tekert kapu fölé.   

Sporttörténelmi pillanat a 67. percben: a török Gazianteptől érkezett, 18-szoros válogatott Angelo Sagal személyében az NB I első chilei légiósát köszönthetjük!      

A 71. percben Marquinhos villant: a brazil játékmester Budzsemaa beadását alig tűzte fölé!

A 75. percben Sagal első biztató megmozdulását láthattuk: kissé kiszorított helyzetből váratlanul kapura lőtt, Markek biztosan ölelte magához a labdát.

A 81. percben Komáromi György villant: kellemetlen lövését Dibusz csak szögletre tudta ütni – és felharsant a lelátón az első füttyszó is…

A hosszabbítás ötödik percében (vajon miért csupán hat percet hosszabbított Pintér Csaba játékvezető, hiszen a vendégek sérülései, látványos időhúzásai és a cserék miatt az utolsó negyedórában rengeteget állt a játék) nagy nehezen megszületett a hazai találat: Henry Wingo beadását Botka Endre szúrta rá, és a megpattanó labda, a kissé későn elvetődő Markek Tamás hóna alatt a bal alsó sarokba csorgott. Ferencváros –Puskás Akadémia 1-2.

Tavasszal kissé döcög a Fradi-szekér... Fotó: MTI/Kovács Tamás (archív)
Tavasszal kissé döcög a Fradi-szekér... Fotó: MTI/Kovács Tamás (archív)

A találkozó elég érdekesen fejeződött be: a Botka Endre lábára rácsúszó Artem Favorov jogosan kapott sárga lapot, és bár a beszámított extra játékidő valóban letelt (ne feledjük, ez csak a minimum időre vonatkozik, hiszen a hosszabbítás perceiben számos esemény történhet, tehát a spori, ha úgy érzi, nyugodtan rátehet még egy-két percet),

Mindenesetre az tény: a Puskás Akadémia története során először győzött a Groupama Arénában (megszakítva a bajnokcsapat október 16. óta tartó NB I-es veretlenségét), azt pedig nem nehéz megállapítani: a Ferencvárostól a Puskás után, a Puskás Arénában, a Bayer Leverkusen ellen ennél sokkal, sokkal több kell!   

Nyitókép A Puskás Akadémia mindent megtett, hogy megállítsa a Fradit! Fotó: fradi.hu           

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. március 13. 19:15
Mivel a Felcsút sokkal jobb csapat, mint Leverkusen, igy a Fradi komoly esélyekkel indul neki a visszavágónak. ( s akár hiszitek, akár nem, irás közben nem röhögtem el magam)
Tommaso
2023. március 13. 19:14
a felcsúti gazember - igaz orbitális csalással - de történelmi győzelmet aratott. Nincs még egy népe a világnak, amelyik 45 év keserves pártállami diktatúra után, önként hajtja fejét egy újabb rabigába.
Tommaso
2023. március 13. 19:12
Túl sok magyar volt a magyar bajnokcsapatban. A lelátón pedig túl sok futballhuligán.
zakar zoltán béla
2023. március 13. 11:00
remek Hajrá KTE, Paks,...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!