„Aki ennyire szabadon hagyja játszani Szoboszlai Dominikot, nem ért a futballhoz” – szakértők a Mandinernek

2023. március 28. 17:54

Korábbi szövetségi kapitányoktól, válogatott játékosoktól kérdeztük: mitől lett ilyen jó a selejtezőket Bulgária ellen könnyed sikerrel indító magyar nemzeti együttes?

2023. március 28. 17:54
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Bozsik Péter, korábbi szövetségi kapitány: A sikerekhez egység, elhivatottság, szerencse – és türelem is kell!

A magyar válogatott kapcsán folyamatos építkezésről és fejlődésről beszélhetünk. Emlékszem, miután 2019 októberében Horvátországban 3-0-ra kikaptunk, Marco Rossi úgy döntött, hogy a három belső védős rendszerre térünk át, ami nem volt véletlen, hiszen 2017-ben a Honvéddal is e védelmi felállással nyert bajnoki címet. A magyar válogatottnak is jobban fekszik ez a stílus. Amikor a nemzeti csapat elindult ezen az úton, szép lassan jöttek az eredmények is, nyilván ehhez – amint a szövetségi kapitány is említette – kellett egy egység, a szakmai stábon kívül a játékosok elhivatottsága és persze, a szerencse is.

Mindehhez még hozzátenném a türelmet is,

letisztultak bizonyos dolgok. A sikerekhez elengedhetetlen volt, hogy fiatal játékosaink félévről-félévre fejlődjenek,

Ha pedig ő valamilyen oknál fogva nem tudott pályára lépni, Kalmár Zsolt vagy éppen Sallai Roland is remekül helyettesítette például a Nemzetek Ligájában. Rendkívül fontos tényező még Willi Orbán személye, aki a Rossi-éra harmadik mérkőzésétől, egy görögök elleni Nemzetek Ligája-mérkőzéstől a válogatott rendelkezésére áll, és aki egy rendkívül karizmatikus és jó futballista.

Persze, kihagyhatatlan a szurkolótábor is, amely már a 2016-os Eb-selejtezők során a csapat mellé állt, de az elmúlt évek eredményei tovább fokozták a válogatott népszerűségét.

a remek labdakihozatal, támadásfelépítés és helyzetkihasználás mellett a védekezésünk is megfelelően egységes és agresszív volt. Ha ugyanezt a minőségi játékot tudjuk majd nyújtani egy jobb képességű ellenféllel szemben, akkor el lehet mondani, hogy megint egy nagyot léptünk előre.

Nem játszottunk fejetlenül! Fotó: Mandiner/Trenka Attila
Nem játszottunk fejetlenül! Fotó: Mandiner/Trenka Attila

Csank János, korábbi szövetségi kapitány: Maradjunk szerények és alázatosak!

Az Európa-bajnoki és a Nemzetek Ligája-sikerek jól összerázták a magyar válogatottat. A bolgárok elég harmatos csapat benyomását keltették, taktikailag teljesen zoknik voltak, hiszen aki ennyire szabadon hagyja játszani Szoboszlai Dominikot – pláne hazai környezetben, telt ház előtt – az nem ért a futballhoz. Összejött minden: Orbán Willi remekül irányította a védelmet,

az agresszív játékunkkal pedig – főleg az első félidőben – hibára kényszerítettük az ellenfél védelmét. A második félidőben kicsit visszavettünk, de ez sem sokat segített a bolgárokon. A lényeg, hogy a jobb képességű riválisok ellen is hasonló teljesítményt kell majd nyújtanunk.

A további mérkőzéseken döntő lesz, hogy a pálya közepét még jobban kell uraljuk, és bár elöl vannak még kérdőjelek – ha nem is mindig nyerünk majd – úgy látom, totálisan jó úton járunk. A lényeg, hogy maradjunk szerények és alázatosak! Ha a szerencse sem hagy el minket nagy tételben merek fogadni, hogy a csoport első két helyén végzünk! Ezek a sikerek azért is fontosak, mert a nemzeti öntudatunk is erősödik.     

Egervári Sándor, korábbi szövetségi kapitány: Van egy nagyszerű szövetségi kapitányunk, aki remekül megtalálja azokat a játékosokat, akik egyre jobb teljesítményre képesek

A válogatott sikerének titka többek között, hogy felnőtt egy egészséges generáció, akik ráadásul európai elitklubokban pallérozódnak. Ide sorolhatjuk a Ferencváros nagyszerű nemzetközi szereplésében szerepet vállaló játékosokat is, hiszen nem véletlen, hogy Dibusz Dénes mellett Vécsei Bálint is egyre érettebb játékot nyújt címeres mezben is. S van egy nagyszerű szövetségi kapitányunk, aki rendre remekül megtalálja azokat a játékosokat, akik egymást kiegészítve egyre jobb teljesítményre képesek. A hétfő esti mérkőzésen jelentős különbség olt a magyar és a bolgár válogatott között, és

Nyilván ahhoz, hogy az Európa-bajnokságra kijussunk, és ott eredményesen szerepeljünk, természetesen utol kéne érni a kontinens élcsapatait de ehhez még pár évre szükség lesz. De a csoportunkból azért simán tovább kell jussunk!

Mészöly Géza, 18-szoros válogatott hátvéd, az U19-es válogatott korábbi szakvezetője: Szoboszlai kapcsán örömteli tapasztalni, hogy 22 évesen igazi kapitány és vezér lett!

A magyar válogatott utóbbi években látott sikereinek egyik fő oka, hogy az alapembereink a klubjaikban is meghatározó játékosok lettek, így nem okoz nekik gondot, hogy 50-60 ezer szurkoló előtt is kimagasló teljesítményt nyújtsanak. Fontos tényező, hogy Marco Rossi rátalált olyan játékosokra is, akik kitűnően tudják helyettesíteni az esetleges hiányzókat,

valamint a szakmai stáb felfedezett olyan labdarúgókat is, mint Ádám Martin, Csoboth Kevin és Varga Barnabás, akik szintén beleillenek a válogatott „gyorspasszos” játékrendszerébe. Jó volt látni, hogy a Bolla – Szoboszlai kettős milyen remekül tud együtt játszani, de Kerkez és Sallai is számos alkalommal vitt lendületet a játékunkba.

Tegnap így foglaltuk össze Önöknek a győzelmet hozó első Eb-selejtezőt:

Csodakezdés az Eb-selejtezőkön: Magyarország - Bulgária 3-0!

A tavaszi hideg és a nagy szél ellenére telt ház, 62 ezer néző fogadja a csapatokat a Puskás Arénában. Emlékezetes, hogy a balkáni ellenféllel nem is olyan régen, 2020. október 8-án találkoztunk utoljára, egy Eb-pótselejtező keretében.

Szoboszlai kapcsán örömteli tapasztalni, hogy 22 évesen igazi kapitánya és vezére lett a magyar válogatottnak. Azt kívánom neki, hogy idővel egy igazán nagycsapatban is helytálljon, hiszen ez nem csak az ő karrierje, hanem a magyar futball szempontjából is rendkívül fontos lenne. Ami a jövőt illeti: a Szerbia és a Montenegró elleni mérkőzések nyilván nehezebbek lesznek, de abszolút látni, hogy a nemzeti csapat rendkívül egységes, a futballisták örömmel jönnek a válogatottba,

Ádám Martin: gól Észtország, majd Bulgária ellen is! Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Ádám Martin: gól Észtország, majd Bulgária ellen is! Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nagy Antal, 32-szeres válogatott középpályás: Lesz még fesztivál Budapesten!

Gyakorlatilag két dolog történt: a srácok fantasztikusan felkészültek és a meghatározó játékosaink (elsősorban Szoboszlai Dominik, Willi Orbán és Nagy Ádám) a teljesítményükkel a csapat élére álltak. Dibusz is magabiztos volt, Willi Orbán a védelem vezére volt, a Vécsei – Nagy Ádám tengely remekül működött, Szoboszlai pedig megmutatta, hogyan kell vezérré válni, és persze, ne feledkezzünk el a két meccsen két gólt szerző Ádám Martinról sem. Bízzunk benne, hogy ennek lesz folytatása! Persze, mindehhez kellett egy „aranyos” bolgár válogatott is, amely behúzta a fülét, farkát, és megengedte, hogy csillogjunk, villogjunk. Nyilván a szünetben, az öltözőben az hangzott el, hogy tartsuk az eredményt, de talán nem kellett volna ennyire lelassítani a játékot.

és akkor lesz még fesztivál Budapesten!

Nyitókép A képen nem látszik, de a gólszerző: Szoboszlai Dominik! Fotó: Mandiner/Trenka Attila

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fraktoaster
2023. április 01. 15:51
Hogy lenne már osztrák nevelés te maki? Gondolkozz már...
clansman
2023. április 01. 15:51
Igazad van. A felszabaduló pénzből építhetnénk átnevelőtáborokat az elbutult libshiteknek. Pl. beutalót kapna oda egy 444-es, és fél év múlva igazi 888-as lenne belőle...
Málaga21
2023. április 01. 15:50
Jók voltunk tegnap, egyes időszakokban élvezet volt nézni a játékot, de hiba lenne azt hinni, hogy már ki is jutottunk. Addig még igen rögös út vezet. Meg persze meló, meló, meló.
robertdenyiro
2023. április 01. 15:50
Frusztrációd óriási örömet okoz nekem. Köszönöm hogy megosztottad velem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!