Megkéselték Oroszországban az ukrán származású magyar jégtáncost – vagy mégsem?

2023. március 15. 14:01

Krimibe illő történet a háború árnyékában. A 22 éves magyar állampolgár Szemko Danijilt fájdalmas szúrt sebbel szállították egy moszkvai kórházba. Az eset körülményei rendkívül zavarosak.

2023. március 15. 14:01
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Megkéselhették Oroszországban az ukrán származású magyar jégtáncost

Megkéselték az ukrán jégtáncost, Danijil Szemkót Moszkvában – legalábbis a Shot-Telegram orosz bajnoki honlap híre szerint. Az eset körülményei azonban egyelőre nem tisztázottak. A Shot szerint a korcsolyázó elmondta, hogy akkor sérült meg, amikor Moszkvában nekiment egy ismeretlen férfi. Szemko fájdalmat érzett a combjában, és egy tátongó sebet látott rajta. Ekkor az őt elütő férfi elmenekült a helyszínről.

A Botkin kórház orvosai szúrt sebként diagnosztizálták a sebet. 

Amikor azonban az orvosok kihívták a rendőrséget, Szemko furcsa történetet kezdett kitalálni. Azt állította, hogy a járókelő táskája csapódott neki, és hogy a táskában valami éles tárgy volt. Arra vonatkozóan egyelőre nincs információ, hogy esetleg szóváltás vagy valamiféle egyéb atrocitás előzte volna meg a szúrást a két férfi között.

Az eset rendkívül furcsa és eddig egyértelmű magyarázat nincs arra, hogy a 22 éves Szemko Danijil Leonyidovics, aki amúgy hivatalosan a budapesti Kálvária téren él, és egy közelmúltban tett nyilatkozatában el is mondta, hogy imádja Józsefvárost, vajon miért változtatta meg, amit az esetről mondott.

Hacsak az nem magyarázza mindezt, hogy az orosz, de szintén magyar színekben versenyző Mariia Ignatevával alkot magyar jégtáncospárt és esetleg szeretné elkerülni, hogy bármilyen feszültség keletkezzen a jelenleg háborúban álló országokból származó korcsolyázók között, hiszen a sérülése Moszkvában keletkezett.

A képen: Ignateva Mariia és Szemko Danijil Leonyidovics magyar jégtáncospár a kűrjét mutatja be a tallinni műkorcsolya Európa-bajnokságon 2022. január 15-én. MTI/EPA/Toms Kalnins
A képen: Ignateva Mariia és Szemko Danijil Leonyidovics magyar jégtáncospár a kűrjét mutatja be a tallinni műkorcsolya Európa-bajnokságon 2022. január 15-én. MTI/EPA/Toms Kalnins

No, persze felvetődik pár sportszakmai felelősséggel kapcsolatos kérdés. Például, hogy a március 20-án a japán Saitama városában kezdődő ISU világbajnokság jégtánc versenyébe benevezett magyar páros ilyen kiélezett politika helyzetben miért készül ott, illetve, hogy egyik tagja,

az ukrán származású magyar állampolgár Szemko Danijil egyáltalán mit keres Moszkvában?

A Gurgen Vardanjan által irányított hazai műkorcsolya és jégtánc szakágban zajló „versenyzőimportról” és annak a magyar versenyzők lassú, de sajnos egyre jelentősebb kiszorításáról szóló jelenségéről már írtunk korábban, de ez a folyamat még a háború kirobbanása előtt kezdődött, és azóta egyre fokozódik.

Danijil esetében azonban kicsit más a helyzet, mert ő választott hazájaként tekint Magyarországra

és Budapesten belül szűkebb pátriájára, ahogy egy vele készült interjúból olvasható, a „nyóckerre”.

Az odesszai születésű ukrán srác 2014-ben érkezett hazánkba, tehetségére akkor felfigyeltek a magyar jégsport szakemberei és felajánlották neki, eddzen és éljen itt. 2017-ben az állampolgárságot is megszerezte. Előtte nem beszélt magyarul, nem a kárpátaljai magyar kisebbség tagja, a családi legendárium szerint talán az egyik dédapja lehetett magyar.

Danijil és a „nyócker"

Amikor megkapta az állampolgárságot, ez a név – Szemko Danijil Leonyidovics – került a hivatalos papírokba, de nem tűnt túl magyarosnak, így lett belőle Szemkő Dani, aki párjával, Ignateva Mariiával 2011 óta a legjobb magyar eredményt érte el, 10. lett a finnországi Európa-bajnokságon pár héttel ezelőtt.

Dani szerint az nem tanul meg magyarul, aki nem akar, noha tényleg nehéz, de fiatalon került ide, magyarok közt él, velük beszélget, a magyar kultúrát szívta be – írja a józsefváros.hu.

Én tényleg magamba szívtam ezt a kultúrát, például egy csomó magyar zenét hallgatok. Tisztelem ezt az országot” – mesélte a manapság inkább Szemkő Daniként emlegetett korcsolyázó, akiről azt is tudni lehet, hogy egy piros-fehér-zöld Rubik-kocka tetoválást is varratott a mellére, egy másik tetoválásán a karján egy 8-as biliárdgolyó mutatja, hogy a Nyócker a szűkebb hazája. 

Az is ismert vele kapcsolatban, hogy ukrán gyökereire is nagyon büszke és nyilatkozataiból kiérződik mennyire megviseli őt a  szülőföldjén zajló háború. Visszatérve a moszkvai esethez, a Mandiner megbízható forrásból úgy tudja, hogy

Danijil édesanyja Viktoria Petrenko megerősítette a sérülés tényét,

és az édesanya szerint fia remélhetőleg fel fog tudni épülni a világbajnokságra ebből a szúrt sebből.

Szemko nem akart senkit sem hibáztatni a késelésért, és a Shot szerint állítólag gyors ütemben elhagyja Oroszországot, ahol él – írják a portálon, no de mi úgy tudjuk, hogy Danijil tartósan Budapesten él most már jó ideje. Épp ezért furcsa, hogy egy ilyen kényes időszakban miért nem lehet a versenyzőknek egy jóval biztonságosabb és szakmailag is megfelelő környezetet biztosítani a felkészülésükhöz.

A témával kapcsolatban természetesen keressük a magyar szövetséget további tájékoztatásért, és amennyiben sikerül többet megtudnunk, frissítjük cikkünket.

Nyitókép: illusztráció, Pixabay

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
123321
2023. március 24. 16:23
Mielőbbi felépülést!
Pandaka pygmaea
2023. március 19. 17:26
És mi van, ha csak valami hétköznapi rablásnak indult "sima" utcai késelésről van szó, ami bárhol megtörténhet (csak aztán valaki látott benne fantáziát idővel)....?
sersem4
2023. március 19. 17:26
Meg jó, hogy nem Bahmutban edzőtáborozik. Moszkvában szúrt sebet szerzett, Ukrajnában lőttet is szerezhetett volna.
counter-revolution
2023. március 19. 17:26
"Danijil Szemkot" Szemkót. Például: Ronaldo, Ronaldót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!