„Lehet esélye a Fradinak, de nagyon nehéz lesz!” – Várhidi Péter, egykori szövetségi kapitány a Mandinernek

2023. március 16. 03:00

Mit kell tennie a Ferencvárosnak, hogy továbbjusson a Leverkusen ellen? Mennyire fog hiányozni Botka Endre? Tud-e szurkolni újpestiként az ősi riválisnak a németek ellen? Interjúnk Várhidi Péterrel.

2023. március 16. 03:00
null

A Fradi csütörtök este a továbbjutásért játszik az Európa Liga nyolcaddöntőjében a német Bayer Leverkusen csapata ellen. A magyar csapatnak nem lesz egyszerű dolga, hiszen az első mérkőzésen az ellenfél nyert 2:0-ra. A magyar csapatnak a Puskás Arénában minimum két góllal kell nyernie, hogy legyen esélye továbbjutni. Az egykori szövetségi kapitányt és újpesti edzőt, Várhidi Pétert kérdeztük a Ferencváros és a Leverkusen párharcáról, és arról, hogy újpestiként drukkol-e a Fradinak.

Mit vár a ma esti meccstől?

Nagyon nehéz dolga lesz a Ferencvárosnak a második mérkőzésen. A Bayer Leverkusen nagyon komoly minőséget képvisel, és biztos, hogy idegenben is nagyon jó teljesítményre képesek. Amennyiben megkapják a területet, nagyon veszélyes kontrákat tudnak vezetni.

Hogy látta az első mérkőzést? Tényleg pechje volt a Fradinak, – például a gyorsan bekapott góllal, vagy a kapufával – ahogy azt sokan felvetették?

Pechjük volt? Lehet ezt mondani, de hát be kell rúgni a helyzeteket... Volt egy kapufa, ami persze jó lett volna, ha bemegy. Emellett persze a gyorsan bekapott gól is megfogta a csapatot. A magyar csapatokra szerintem jellemző egyfajta kisebbségi érzés, ami főleg olyankor jelenik meg, ha ilyen nagy klubokkal találkoznak. Egy gyors bekapott gól ilyenkor lélektanilag nagyon nehézzé teszi a helyzetet. Jó lett volna az első félidőt kihúzni kapott gól nélkül. De ez a „ha” kategóriája. Az a helyzet, hogy egy ilyen minőségű Bundesliga-csapat bármelyik magyar csapatot képes felőrölni.

A másik oldalról megközelítve a kérdést, egyetért azzal, hogy önmagában nagy eredmény az, hogy a Ferencváros ilyen minőségű csapat ellen játszhat a második számú európai kupasorozat nyolcaddöntőjében?

Mindenképpen! Ezt nem lehet elvenni a Ferencvárostól.

Egyedülálló dolog az, hogy az Európa Ligában megnyerték a csoportkört, és bejutottak a nyolcaddöntőbe.

De azzal együtt, hogy nem szeretném leírni a csapatot, itt már nagyon nehéz olyan ellenfelet találni, amely ellen reális esély lenne a továbbjutásra. 

A Ferencváros játékosai a csapat edzésén a Puskás Arénáben 2023. március 15-én Kép: MTI/Illyés Tibor
A Ferencváros játékosai a csapat edzésén a Puskás Arénáben 2023. március 15-én Kép: MTI/Illyés Tibor

Lehet esélye a Fradinak a továbbjutásra?

Egyféleképpen lehet esélyük, ha az első gólt ők rúgják itthon, mert talán akkor megroppan az ellenfél. De ezt nagyon gyorsan, az elején kell megtenniük!

Mekkora pluszt jelenthet, hogy Puskás Arénában több tízezer magyar szurkoló biztathatja a Fradit?

Persze, hiszen a szurkolók támogatása mindig óriási segítség. Pláne a meccs elején. De ez csak akkor lehet később is döntő, ha a Fradi is megteszi a részét és túljátsszák a Leverkusent, amennyiben a Ferencvárosban meglesz az irányítókészség, folyamatosan jelen tudnak lenni, és tudják birtokolni a labdát az ellenfél térfelén. A válogatott mérkőzésein lehetett látni, hogy mekkora erőt adott a magyar közönség. Igaz, ott nem két meccs döntötte el a továbbjutás kérdését. Itt viszont ez a helyzet, és hátrányból kezdeni mindig nagyon nehéz még a közönség támogatásával is. De a közönséget fel lehet spannolni egy rúgott góllal!  

Úgy könnyebb, ha megnyered magadnak a stadiont! 

Ki tud emelni valakit a csapatból, akinek kulcsszerepe lehet a mérkőzésen, és viheti a hátán a többieket?

Szerintem ezt a meccset nem az egyéniségek fogják eldönteni. Itt csapatjátékkal lehet nyerni. Nagyon fontos szerepe lesz a középpályának, hogy meg tudja szűrni az ellenfelet. Lényeges lenne, hogy az ellenfél ne tudja befejezni a támadásait, hogy ne kelljen mindig nyolcvan méterről építkezve tíz ember ellen támadni. És persze a támadóktól nagyon nagy kreativitásra lesz szükség, de

nem az egyéniségek fogják eldönteni a meccset!

Botka Endre hiánya mennyire lesz fájó a ferencvárosi csapatnak?

Nekünk mindenképp fájó, mert örülünk, ha magyar játékos játszik a csapatban. De ebben a Ferencvárosban nincs pótolhatatlan játékos. Bárki megsérül betesznek a helyére egy majdnem ugyanolyat. 

Azt nem várom, hogy újpestiként azt mondja, „hajrá Fradi!”, de azért drukkol nekik, ugye?

Persze, egyértelmű, hiszen magyar csapat! Hogyne szurkolnék nekik! Ez klubszimpátiától, hovatartozástól független kérdés. Az ő jó eredményük a magyar foci sikere.  

Nyitókép: MTI/Földi Imre

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
edico
2023. március 16. 20:59
A Magyar focit nem lehet egy napon említeni a Német focival. A Fradi blamálni fogja saját magát.
pintyőke
2023. március 16. 19:22
Nyilasi.
brekker
2023. március 16. 17:58
Ki adta a tippet?
brekker
2023. március 16. 17:56
Ott a tippmix, ne ide szemeteld a destruktív hülyeségeid. Nyilván megbeszélték, ja persze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!